Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ελληνική συμμετοχή στην 55η Μπιενάλε Βενετίας

Την ελληνική συμμετοχή στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας θα εκπροσωπήσει ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος, σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα.

Η απόφαση του υπουργού ελήφθη μετά από σχετική πρόταση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία εξέτασε και αξιολόγησε τις καλλιτεχνικές προτάσεις που κατατέθηκαν, έπειτα από ανοικτή πρόσκληση του ΥΠΑΙΘΠΑ προς ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων.

Στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1η Ιουνίου – 24 Νοεμβρίου 2013), θα παρουσιασθεί το έργο «Ιστορία Μηδέν» του 40χρονου Στέφανου Τσιβόπουλου (επιμέλεια Συραγώ Τσιάρα). Το έργο, σύμφωνα με τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση, η οποία κινείται ανάμεσα στις περιοχές του βίντεο και του φιλμ, της τεκμηρίωσης και της αλληγορίας. «Μέσα από έναν σύγχρονο εικαστικό λόγο, πραγματεύεται τον ρόλο και τη λειτουργία του χρήματος στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων και των οικονομικών συστημάτων, σε συνάρτηση με τις ρεαλιστικές, αλλά και συμβολικές διαστάσεις της κατοχής, ή της έλλειψής του».

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Μπιενάλε, Massimiliano Gioni, είναι «The Encyclopedic Palace» και πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της γνώσης και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης εμπειρίας από τον κόσμο.

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος, τον οποίο το ελληνικό κοινό γνώρισε διπλά τον Σεπτέμβριο, στα Αισχύλεια 2012, με την εγκατάσταση «Το μέλλον ξεκινά εδώ», τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ελαιουργείο της Ελευσίνας και από τις πειραματικές μικρές μήκους ταινίες του, που προβλήθηκαν στις νύχτες πρεμιέρες, ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Μεταξύ του 2005-6 διεξήγαγε έρευνα στο Rijksakademie van beeldende kunsten, στο Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα art residencies, όπως Platform Garanti Istanbul (2009), IASPIS Stockholm (2010) και ISCP New York (2011). Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, όπως το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake).

Η επιμελήτρια του έργου «Ιστορία Μηδεν», Συραγώ Τσιάρα, εργάζεται την τελευταία δεκαετία ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνοντας εκθέσεις, συνέδρια και διαθεματικές δράσεις. Από το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί –μεταξύ άλλων- και τις εκθέσεις «Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες», «Genius Seculi. Despina Meimaroglou, Deimantas Narkevičius», «Λήδα Παπακωνσταντίνου. Εις το Όνομα» (τιμώμενη καλλιτέχνης 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης) και «Public Screen».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Υπουργείο Πολιτισμού