Έντυπη Έκδοση

Διστακτικός στην αγγλική έκδοση των ποιημάτων του

Σε πείσμα της επιμονής του Φόρστερ να προωθήσει τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του Κ.Π. Καβάφη, ο ποιητής δίσταζε να ενδώσει σε μια συλλογική έκδοση των ποιημάτων του στ' αγγλικά, ακόμα κι όταν η πρόσκληση ερχόταν από τον Λέοναρντ Γουλφ, εκλεκτό μέλος του περίφημου κύκλου διανοουμένων του Μπλούσμπερι, σύζυγο της Βιρτζίνια Γουλφ κι επικεφαλής του οίκου The Hogard Press. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής που έστειλε τον Σεπτέμβριο του 1923 ο τελευταίος προς τον «φίλτατον κ. Καβάφη», η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον τόμο του «Ικαρου»:

«Οι ολιγάριθμες μεταφράσεις των ποιημάτων σας που έχουμε μας προκάλεσαν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον· λαμβάνουμε το θάρρος να σας γράψουμε με το ερώτημα αν θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να μας επιτρέψετε την έκδοση ενός μικρού βιβλίου με ποιήματά σας μεταφρασμένα στην αγγλική. Είμαστε μικρός εκδοτικός οίκος, βεβαίως, και ο κατάλογός μας βραχύς· η εμπειρία μας από την έκδοση βιβλίων ποίησης είναι πως οι πωλήσεις τους σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγάλες ούτε ανάλογες με την αξία τους, ωστόσο τα βιβλία μας βρίσκουν το δρόμο τους προς ένα μικρό κοινό, το οποίο πιστεύω πως θα εκτιμούσε την ποίησή σας (...). Μπορούμε να σας προσφέρουμε 25% των κερδών και μια μικρή προκαταβολή 5 λιρών, εάν τυπώσουμε οι ίδιοι το βιβλίο· και 33% των κερδών, εάν το βιβλίο τυπωθεί για λογαριασμό μας. Ευελπιστούμε ότι θα εξετάσετε το θέμα ευμενώς. Εάν ναι, θα ήταν καλοσύνη σας να κάμετε μιαν επιλογή των ποιημάτων που θα επιθυμούσατε να περιληφθούν...».

Μήνες αργότερα, τον Γενάρη του 1925, ο Καβάφης εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Φόρστερ για το παραπάνω «ευγενές μήνυμα», αλλά αντί συγκεκριμένης απάντησης για το θέμα, προτιμά να του μεταφέρει το θαυμασμό του για το «Πέρασμα στην Ινδία», μυθιστόρημα που ο φίλος του είχε βασανιστεί να ολοκληρώσει και το οποίο έμελλε ν' αναγνωριστεί ως το κορυφαίο του.

«Εχω διαβάσει -και ξαναδιαβάσει- το "Α Passage to India". Είναι θαυμαστή εργασία. Είναι ευχάριστο ανάγνωσμα. Με αρέσει ο τόνος του έργου, με αρέσουν οι χαρακτήρες, με αρέσει η απεικόνισις της ατμόσφαιρας, με αρέσει η στάσις. Μ' εγοήτευσε αυτό το βιβλίον. Το κρατώ πλησίον μου. Πολύ συχνά το παίρνω και το διαβάζω εκ νέου, πότε εκείνο το τμήμα του, πότε το άλλο...».

Γιατί ο Καβάφης έδειχνε να μην ενδιαφέρεται για τις πολλά υποσχόμενες διασυνδέσεις του Φόρστερ με μορφές όπως ο Τ.Ε. Λόρενς, ο Τ.Σ Ελιοτ, ο Γουλφ ή ο καθηγητής του Κινγκ'ς Κόλετζ, Αρνολντ Τόινμπι; Ειδικά για τον τελευταίο, ίσως να μη γινόταν διαφορετικά, εικάζει ο Τζέφρις, καθώς οι φιλοτουρκικές θέσεις του Τόινμπι για τα γεγονότα στη Μικρά Ασία ήταν σκανδαλώδεις για την ελληνική κοινότητα. Διακινδυνεύοντας πάντως τη φιλία του με τον Αγγλο συγγραφέα και κρατώντας το βλέμμα του σταθερά προσηλωμένο κυρίως στο μέλλον παρά στο παρόν, εμπιστεύτηκε τη διαίσθησή του ότι οι δεκαετίες του '20 και του '30 ήταν δυσοίωνες για μια αυτοτελή έκδοση των ποιημάτων του.

Οπως και να 'χει, ο Φόρστερ δεν του κράτησε κακία.

«Εύχομαι να μπορούσα να μείνω περισσότερο», θα του γράψει τον Σεπτέμβριο του 1929, έπειτα από μια ολιγόωρη επίσκεψή του στην οδό Λέψιους. «Είχαμε τόσα πολλά να πούμε, και λησμόνησα να σας πω ότι έχω γράψει ένα μυθιστόρημα και μερικά διηγήματα που δεν μπορούν να δημοσιευτούν και που θα ήθελα να τα είχατε δει. Θα έπρεπε όμως να έλθετε στην Αγγλία να τα δείτε και αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ!».

Ο Φόρστερ αναφέρεται στο «Μορίς» και στη συλλογή «The life to come» που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του. Κι αφού ενημερώνει τον ποιητή ότι προωθεί δύο νέες μεταφράσεις του προς το περιοδικό «Nation», τον διαβεβαιώνει:

«Θαυμάζω το έργο σας περισσότερο από ποτέ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία