Έντυπη Έκδοση

Μόνικα Μπελούτσι

«Εκπλήσσομαι με τις ταινίες και τους άντρες»

Πανέμορφη όπως όταν εργαζόταν ως μοντέλο, όταν τη δεις από κοντά, η Μόνικα Μπελούτσι δεν δείχνει καθόλου πως είναι κιόλας 48 χρόνων. Η πρόσφατη παρουσία της στο Φεστιβάλ του Κούστεντορφ, που ίδρυσε και διευθύνει ο Εμίρ Κουστουρίτσα, δεν γοήτευσε μόνο τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, που δεν έχασαν την ευκαιρία να τη συναντήσουν, αλλά και τον Εμίρ και όλους μας που βρισκόμαστε στο τόσο όμορφο και φιλόξενο χωριό του.

Ντυμένη και φτιαγμένη έτσι ώστε να δείχνει απλότητα -κάτι που μόνο ένα πανέξυπνο μοντέλο θα μπορούσε να τα καταφέρει- η Μόνικα («Οι εποχές του έρωτα», «Μπαάρια», «Οι αδερφοί Γκριμ», «The Matrix Revolution», «Μη αναστρέψιμος», «Μαλένα»), που βρέθηκε στη Σερβία γιατί σχεδιάζει να γυρίσει ταινία με τον σκηνοθέτη του «Καιρού των Τσιγγάνων», μας δέχτηκε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Εμίρ και παρά την κούρασή της (είχε ήδη δώσει συνεντεύξεις σε αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και άλλους δημοσιογράφους), παρέμεινε σχεδόν μισή ώρα να μιλά για την καριέρα και τη ζωή της.

- Μπορείτε να μας πείτε κάτι για την ταινία που θα γυρίσετε με τον Εμίρ;

«Η ταινία θα γυριστεί στη Σερβία. Αναφέρεται στον πόλεμο και θα είναι πολύ βίαιη. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία τοποθετημένη στην περίοδο του πολέμου. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εκτός από σκηνοθέτης, θα είναι και πρωταγωνιστής, εγώ θα είμαι συμπρωταγωνίστριά του».

- Ποιος θα είναι παραγωγός;

«Θα είναι διεθνής συμπαραγωγή, από Σερβία, Μεξικό και Γαλλία».

- Για σας, ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στο Χόλιγουντ και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο;

«Για μένα, όταν βρίσκομαι μπροστά στην κάμερα, εκείνο που έχω να κάνω είναι να παίξω ένα ρόλο. Δεν έχει σημασία αν βρίσκομαι στο Χόλιγουντ ή σε ένα ευρωπαϊκό στούντιο. Δεν με νοιάζει αν η ταινία είναι αμερικανική, γαλλική ή από κάποια άλλη χώρα. Προσωπικά δεν έχω ζήσει στην Αμερική, δεν έχω σπίτι στη Νέα Υόρκη. Η βάση μου είναι κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι σε ποια ιστορία πρόκειται να παίξω. Αν παίξω με Αμερικανό σκηνοθέτη ή Γάλλο ή Σέρβο ή Ιρανό, για μένα αυτό που έχει σημασία είναι η εμπειρία, και όχι απλά ως ηθοποιού αλλά και ως ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με διάφορες κουλτούρες. Με τον Εμίρ θα ερμηνεύσω μια Σέρβα, γι' αυτό πρέπει να μπω στο χαρακτήρα της Σέρβας. Πέρσι γύρισα μια ταινία με τον Μπαχμάν Γκομπαντί και χρειάστηκε να ερμηνεύσω μια Ιρανή. Κι αυτό ήταν κάτι το θαυμάσιο»!

- Τι σας τράβηξε στην ταινία;

«Το σενάριο, που είναι εξαιρετικό. Μου άρεσε η ιδέα να εργαστώ με τον Εμίρ Κουστουρίτσα, γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Ο Εμίρ είναι μια αναφορά για όλους τους νεότερους σκηνοθέτες».

- Πώς θα συγκρίνατε τον Κομπαντί με τους άλλους σκηνοθέτες που συνεργαστήκατε;

«Ο Κομπαντί είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι γιατί αγωνίζεται πολύ για να φτιάξει μια ταινία. Είναι από τους σκηνοθέτες εκείνους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και οι ταινίες του αγωνίζονται ακριβώς για να πουν αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν, να πουν τον πόνο τους».

- Πού θα τον τοποθετούσατε σε σχέση με τον Τέρι Γκίλιαμ ή τον Αλέν Κορνό και άλλους με τους οποίους συνεργαστήκατε;

«Δεν νομίζω πως μπορείς να τους συγκρίνεις. Για μένα το σημαντικό είναι να εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν ένα όραμα. Είτε πρόκειται για τον Τέρι Γκίλιαμ, τον Σπάικ Λι, τον Μπαχμάν Γκομπαντί, τον Τορνατόρε, τον Κορνό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι είναι άνθρωποι με άποψη. Εχουν όραμα και ταλέντο».

- Πώς αποφασίζετε ποιο ρόλο θα ερμηνεύσετε, σας αρέσει να ρισκάρετε;

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο το ρίσκο, αλλά ότι είναι ενδιαφέροντες ρόλοι. Τι να ρισκάρεις; Μια ταινία σημαίνει δουλειά και τίποτε άλλο. Προσπαθώ απλώς να γυρίσω ταινίες που με συγκινούν. Που να με αγγίζουν και να μου δίνουν την ευκαιρία να εξελίσσομαι. Ακόμη, δεν θέλω να ερμηνεύσω ρόλους που έχω ήδη κάνει, θέλω να κάνω κάτι καινούργιο. Δεν κοιτάζω αυτά που έχω κάνει, μου αρέσει να κοιτάζω το μέλλον. Να συνεχίζω και να μαθαίνω καινούργια πράματα».

- Δηλαδή, δεν σκέφτεστε ποτέ πως παίρνετε κάποιο ρίσκο;

«Οχι. Τι είναι ρίσκο; Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που με οδηγούν σε μέρη όπου υπάρχει έκπληξη. Μου αρέσει αυτό με τις ταινίες, αλλά και με τους άντρες και γενικά με τους ανθρώπους».

- Τι σας έκανε έκπληξη τελευταία;

«Που βρέθηκα εδώ».

- Μας λέτε κάτι για τη νέα ταινία σας, «Des gens qui s' embassent», που γυρίσατε πρόσφατα στη Γαλλία;

«Ναι, τη γύρισα με σκηνοθέτρια την Ντανιέλ Τομσόν. Ερμηνεύω μιαν Ιταλίδα που είναι παντρεμένη με έναν άντρα εβραϊκής καταγωγής. Δεν γνωρίζει τίποτα από την εβραϊκή κουλτούρα, γι' αυτό και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο χαρακτήρας μου έχει και κωμική πλευρά. Εχει πολύ ωραίους κωμικούς διαλόγους. Η Ντανιέλ έχει εβραϊκή κουλτούρα και έγραψε ένα πολύ ωραίο σενάριο. Είναι μια πολύ κομψή ταινία, αλλά η Ντανιέλ έχει τη συνήθεια να καταπιάνεται με πολύ βαθιά θέματα μέσα από φαινομενικά εύκολα πράγματα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Την Ντανιέλ τη σέβομαι πολύ, δεν είναι εύκολο να βρεις γυναίκες σκηνοθέτες και είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να δουλέψω μαζί της».

- Βρίσκετε διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες σκηνοθέτες;

«Εχω συνεργαστεί με τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες, με την Ιταλίδα Μαρία Σόλε Τονιάτσι, την Αμερικανίδα Ρεμπέκα Μίλερ, την Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊσέτ και τη Γαλλίδα Ντανιέλ Τομσόν. Εχουν μια γυναικεία άποψη και μερικές φορές αντιμετωπίζουν τα θέματα με πιο λεπτούς τρόπους».

-Τώρα που παίξατε σε κωμωδία, τι θα λέγατε πως είναι αυτό που σας κάνει να γελάτε;

«Η έκπληξη. Μου αρέσει να με εκπλήττουν. Και η Ντανιέλ έχει μεγάλη αίσθηση χιούμορ».

- Είπατε κάποτε πως είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να είναι ηθοποιός παρά για έναν άντρα. Γιατί το πιστεύετε;

«Γιατί το να είσαι ηθοποιός ταιριάζει με τη γυναικεία συμπεριφορά. Είναι φυσιολογικό για την ηθοποιό να είναι ηθοποιός. Ταιριάζει με τη θηλυκότητά της. Είναι ένας τρόπος να αφήνεσαι. Αντίθετα, για τον άντρα αυτό είναι πιο περίπλοκο».

- Εσείς εξακολουθείτε να είστε Ιταλίδα πολίτις και πιστεύω να πληρώνετε τους φόρους σας...

«Ναι... » (γελάει).

- Πώς αισθάνεστε που ζείτε στο Παρίσι τώρα που πρόεδρος είναι ο Ολάντ; Και τι λέτε για τον Μπερλουσκόνι;

«Πιστεύω ότι παντού σήμερα στον κόσμο τα πράγματα είναι περίπλοκα. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Πιστεύω πως το ευρώ, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίστηκαν, είναι υπεύθυνο για τη φτώχεια που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη. Οσο για τον Ολάντ, αυτός πιστεύω βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, έγινε πρόεδρος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη».

- Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση του Ντεπαρντιέ;

«Στον Ντεπαρντιέ αρέσει να προκαλεί...» (γελάει).

- Πιστεύετε στην πνευματική ομορφιά;

«Πιστεύω πως η ομορφιά αυτή καθεαυτή, δεν σημαίνει τίποτα γιατί δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν υπάρχει τίποτα πίσω της. Δεν νομίζω πως κάνουμε κάτι γιατί είναι όμορφο. Πρέπει να υπάρχει κάτι περισσότερο. Το να μεγαλώνεις είναι σίγουρα δύσκολο, είναι δουλειά ολόκληρης ζωής. Χαίρομαι για όσους ανθρώπους καταφέρνουν να κρατήσουν την ομορφιά τους για ένα μεγάλο διάστημα, ιδιαίτερα όμως όταν αυτή η ομορφιά είναι εσωτερική, ομορφιά της ψυχής. Αυτοί οι άνθρωποι εξελίσσονται και τους σέβομαι».

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που επιλέγουν κάποια στιγμή να πάνε πίσω από την κάμερα και να γίνουν σκηνοθέτες...

(Γελώντας) «Οχι εγώ. Οχι προς το παρόν. Δεν ξέρω τι θα κάνω ύστερα από πέντε χρόνια, αλλά τώρα δεν σκοπεύω να κάνω κάτι τέτοιο. Αυτό που θέλω τώρα είναι να εργαστώ με καλούς σκηνοθέτες. Οσο υπάρχουν σκηνοθέτες όπως ο Κουστουρίτσα, μου φτάνει αυτό».

- Πώς σας φαίνεται το χωριό που έκτισε εδώ ο Εμίρ;

«Πιστεύω πως είναι ένας μαγικός χώρος στη μέση του πουθενά. Είναι τόσο όμορφο, όταν μάλιστα ερχόμουν εδώ με ελικόπτερο μπορούσα να βλέπω τα δέντρα, τα δάση και τα χιόνια. Ηταν σαν ένας πίνακας ζωγραφικής. Και ύστερα έφτασα σ' αυτό το χωριό που είναι τόσο άνετο και ζεστό. Στη μέση του πουθενά. Είναι κάτι το καταπληκτικό! Εχει και πολιτιστική σημασία. Με όλους αυτούς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Υπάρχει μια νεανική ενέργεια! Με τόσους σπουδαστές. Είναι τόσο νέοι και όλο πάθος, έχουμε κι εμείς να μάθουμε πολλά απ' αυτούς, από τον ενθουσιασμό και την ενέργειά τους. Κι εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε την εμπειρία μας».

- Πήγατε και στην Αντρίτσα (πολιτιστικός χώρος που έφτιαξε ο Κουστουρίτσα προς τιμήν του βραβευμένου με το Νόμπελ συγγραφέα Ιβο Αντριτς);

«Ναι, αν και για πολύ λίγο. Συνάντησα και τον πρόεδρο της Σερβίας, που είναι ένας πολύ γοητευτικός άνθρωπος. Αλλά γνωρίζω πολύ λίγα για τη χώρα. Θα ξανάρθω τον Μάιο, οπότε ελπίζω να μάθω και για τη σέρβικη κουλτούρα».

- Πώς μαθαίνετε τις διάφορες γλώσσες που παίζετε στις ταινίες;

«Δεν είναι δύσκολο για έναν ηθοποιό. Είναι θέμα τεχνικής. Εχουμε καλό αυτί. Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι το ένστικτο. Που βγαίνει μερικά δευτερόλεπτα πριν αρχίσει το γύρισμα».

- Ποιο είναι το πιο δύσκολο στοιχείο σε μια ερμηνεία;

«Η πολλή δουλειά που χρειάζεται να κάνεις πιο πριν. Αλλά σ' αυτή τη δουλειά αισθάνεσαι ελεύθερη, γιατί είναι κάτι που έχεις επιλέξει και συναντάς ενδιαφέροντα πρόσωπα, ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Οταν δεχτώ να παίξω σε μια ταινία είναι γιατί πιστεύω στον σκηνοθέτη, αισθάνομαι ασφαλής μαζί του».

- Ηταν δύσκολο το πέρασμά σας από μοντέλο σε ηθοποιό;

«Οχι, νομίζω πως ήμουν τυχερή. Ξέρω πως είναι δύσκολο το πέρασμα από το ένα στο άλλο. Γιατί όταν είσαι μοντέλο πρέπει να "καθαρίσεις" για να γίνεις ηθοποιός. Γιατί όταν είσαι μοντέλο όλα είναι τεχνητά. Περπατάς, κινείσαι, σταματάς, με τεχνητό τρόπο. Ολα γίνονται τεχνητά. Ενώ για να γίνεις ηθοποιός πρέπει να είσαι φυσική. Ολα πρέπει να γίνονται με φυσικό τρόπο. Γι' αυτό πολύ λίγα μοντέλα γίνονται ηθοποιοί».

- Εχετε αναπτύξει κάποια δική σας μέθοδο ερμηνείας ή ακολουθείτε τις οδηγίες του σκηνοθέτη;

«Για μένα είναι θέμα χημείας ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Είναι είδος συνέργειας».

- Εχετε κάποια σκοτεινή πλευρά;

«Ναι, βέβαια. Φτιάχνω ταινίες για να μη σκοτώνω κανένα. Δεν είμαι επικίνδυνη, εξερευνώ τη σκοτεινή πλευρά μου».

- Πώς βλέπετε τις ιταλικές εκλογές;

«Θα δούμε... (γελά). Ελπίζω να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση...».

- Πώς τα πάτε με τα παιδιά σας;

«Μεγαλώνουν. Εχω δύο μικρές κόρες. Είναι υπέροχο να είσαι μητέρα. Είναι το μοναδικό ρίσκο, γιατί έχεις μεγάλη ευθύνη για την υπόλοιπη ζωή σου. Αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά τα παιδιά μου πάνω απ' όλα. Με τα παιδιά πρέπει να δίνεις, αυτό τώρα με ικανοποιεί».

-Τις προετοιμάζετε να ζήσουν στη νέα Ευρώπη των τόσων προβλημάτων;

«Δεν χρειάζεται να ζήσουν στην Ευρώπη αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι. Μιλάνε τέσσερις γλώσσες και μπορούν να ζήσουν όπου θέλουν».

-Ποιες γλώσσες;

«Αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και πορτογαλικά».

- Θα παρακολουθήσουν τα γυρίσματα της ταινίας στη Σερβία;

«Η μικρή, ναι. Η μεγάλη πάει σχολείο».

- Πώς αντιμετωπίζετε τις ταινίες που γυρίζετε;

«Δεν τις βλέπω. Δεν μου αρέσει να κοιτάζω το παρελθόν. Ούτε τις κρίνω, αυτό το αφήνω στους κριτικούς. Μου αρέσει να κοιτάζω το μέλλον».

- Θα γυρίσετε άλλη ταινία με τον άντρα σας (τον ηθοποιό Βενσάν Κασέλ);

«Το ελπίζω. Εχουμε κάποιο σχέδιο για τη Βραζιλία, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε και οι δυο απασχολημένοι. Θα δούμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος