Έντυπη Έκδοση

Φτιάχνουν τζαμί πίσω από το Δημαρχείο

Το «γκέτο» του κέντρου πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας εξελίσσεται και, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής. Χωρίς κραυγές και με χαμηλούς τόνους, η κοινότητα των μουσουλμάνων από το Μπανγκλαντές σχεδιάζει το δικό της τζαμί.

Η «Al Jabbar» είναι η θρησκευτική οργάνωση των μεταναστών από το Μπανγκλαντές, που ζουν στην Αθήνα και ανέρχονται σε περίπου 45.000. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι και, όπως και όλοι οι ομόθρησκοί τους στην Αττική, δεν έχουν ούτε τζαμί για να προσεύχονται ούτε νεκροταφείο για να θάβουν τους νεκρούς τους.

Η «Al Jabbar», όμως, ανέλαβε μια πρωτοβουλία όπως έκανε πριν από δύο χρόνια η αραβική κοινότητα των μουσουλμάνων της Αθήνας, που κατασκεύασε ένα πολιτιστικό κέντρο στο Μοσχάτο, που χρησιμεύει σαν τζαμί. Προετοιμάζει την ανοικοδόμηση του δικού της χώρου λατρείας σ' ένα κτίριο που θα δημιουργηθεί και επίσημα θα ονομάζεται πολιτιστικό κέντρο.

400.000 ευρώ

Al Jabbar σημαίνει «Ο Κραταιός» και οι Μπανγκλαντεσιανοί, το εννοούν με τον δικό τους τρόπο. Προχώρησαν στην αγορά ενός κτιρίου στην οδό Αισχύλου 37, έναν κάθετο δρόμο της οδού Ευριπίδου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ήδη συγκέντρωσαν 400.000 από τα 550.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό που έχουν κάνει για την αγορά του κτιρίου και ένα μέρος της ανοικοδόμησής του. Τα χρήματα προέρχονται είτε από μικρές δωρεές είτε από μικρά άτοκα δάνεια των μελών της κοινότητας.

«Τα μέλη της κοινότητας είναι κυρίως εργάτες και μικροί έμποροι, που στηρίζουν το εγχείρημα των συμπατριωτών τους για να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο λατρείας. Είναι και πολλοί από εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά βλέπουμε να στέκονται στα φανάρια και να καθαρίζουν τζάμια», λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελ Γαντούρ, στην «Ε», που γνωρίζει το θέμα, καθώς η κοινότητα των Μπανγκλαντεσιανών ζήτησε τη βοήθειά του για τη συγκέντρωση των 150.000 ευρώ που απομένουν. Απευθύνθηκαν, δηλαδή, στην κοινότητα των Αράβων μουσουλμάνων, ζητώντας χρήματα με τη μορφή μικρών άτοκων δανείων. Δηλαδή ποσά των 10, 20 ή και 100 ευρώ ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Αφού το κτίριο έρθει στην κατοχή τους, θα προχωρήσουν στην ανοικοδόμησή του ή θα κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για τη διαμόρφωσή του. Για το σκοπό αυτό άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα και έχουν κάνει μια ανακοίνωση στους χώρους λατρείας των Αράβων μουσουλμάνων στην Αττική.

Με τον ίδιο τρόπο, είναι πιθανόν να κινηθούν, όπως λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης, και οι άλλες κοινότητες μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Αυτό, όμως, είναι κάτι που ανησυχεί τους εκπροσώπους των μουσουλμάνων, αφού αντί ενός μεγάλου τζαμιού ή τριών, τεσσάρων μικρών θα ανεγερθούν ως πνευματικά κέντρα περισσότερα και χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που την τελευταία δεκαετία ψηφίστηκαν δύο νόμοι για την ανέγερση τζαμιού, ενώ έγινε και η επιλογή του χώρου. Αρχικά είχε επιλεγεί η Παιανία και τελευταία ο Ελαιώνας. Ωστόσο το θέμα έχει παγώσει, καθώς αν και το υπουργείο Παιδείας έχει στη διάθεσή του 15.000.000 για την ανέγερση τζαμιού, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι ο χώρος που προορίζεται για την ανέγερση τζαμιού ανήκει στο υπουργείο Αμυνας, που διεκδικεί χρήματα για να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις του.

Οσο για το μουσουλμανικό νεκροταφείο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αν και η Εκκλησία φαίνεται να έδωσε οικόπεδο στην περιοχή του Σχιστού, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ναΐμ Ελ Γαντούρ, σε όποιον και αν έχει απευθυνθεί, δεν έχει λάβει σαφή απάντηση, εκτός από υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα θα λυθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες