Έντυπη Έκδοση

Η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες γονατίζει τους παραγωγούς

Ωρα μηδέν για την ελληνική κτηνοτροφία, που σήμερα κυριολεκτικά η τύχη της κρέμεται από μια κλωστή.

Χρόνιες παθογένειες, σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την κρίση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και τις βιομηχανίες, έχουν γονατίσει τους Ελληνες κτηνοτρόφους, διαταράσσουν ισορροπίες χρόνων και απειλούν την οικονομία της ελληνικής υπαίθρου.

Το αφιέρωμα στην ελληνική Κτηνοτροφία συμπίπτει με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την 8η Διεθνή έκθεση Ζωοτεχνίας για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, που διοργανώνεται ανά δύο χρόνια στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 7 ώς τις 10 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει εκθέματα στους τομείς της γενετικής βελτίωσης, διατροφής, αναπαραγωγής, εκτροφής παραγωγικών ζώων, πτηνών και ψαριών.

Ποιοτικό γάλα

Κατά το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κλάδος γαλακτοκομικών - κρέατος έχει τζίρο γύρω στα 15 δισ. ευρώ ετησίως, απασχολεί περίπου 300.000 παραγωγούς με 140.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Απορροφά γύρω στο 1/3 της φυτικής παραγωγής, παράγει 1.700.000 τόνους γάλα και γύρω στους 500.000 τόνους κρέατος.

Η Ελλάδα παράγει ποιοτικό γάλα - κρέας, αφού τα παραγωγικά ζώα συνήθως είναι ελευθέρας βοσκής ή ημισταβλισμένα. Μολονότι είναι ελλειμματική σε βόειο - χοίρειο κρέας, είναι 3η στον κόσμο στη γαλακτοπαραγωγό αιγοπροβατοτροφία, με δυναμικό 95.000 αιγοπροβατοτρόφων, ενώ οι ερασιτέχνες με 1-50 ζώα ανέρχονται σε 36.000.

Δυστυχώς, παρά τις δυνατότητες του κλάδου, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να λύσουν δομικά προβλήματα της Κτηνοτροφίας. Η αντιμετώπιση κατά βάση ήταν συγκυριακή, επιφανειακή και χωρίς οργανωμένο σχέδιο, με μόνη διέξοδο την παροχολογία. Χωρίς να είναι ο Ελληνας κτηνοτρόφος άμοιρος ευθυνών, αφέθηκε έξω από την εκπαίδευση, την έρευνα, την αγορά και παρά τις φωτεινές εξαιρέσεις, επαναπαύθηκε στη μακαριότητα των επιδοτήσεων, αντί να οργανωθεί, όπως άλλοι συνάδελφοί του στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας οι εισαγωγές γάλακτος - ανέρχονται σε περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα παραγωγοί γάλακτος - κρέατος, είτε είναι μικρομεσαίοι είτε μεγαλοπαραγωγοί, είναι σε δεινή οικονομική θέση. Στα παλαιότερα δάνεια, την ιλιγγιώδη άνοδο τιμών των ζωοτροφών (ώς 150% σε σόγια - δημητριακά μέσα σε 4-5 χρόνια), τα κόστη παραγωγής - εγκατάστασης κ.ά., προστίθενται κι άλλα εξαιτίας των Μνημονίων: μείωση επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυξήσεις αγροτικού ρεύματος στις εκμεταλλεύσεις, μακρά περίοδος αποπληρωμής από γαλακτοβιομηχανίες - σουπερμάρκετ.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις προς τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία κ.ά. Αναγκάζονται να υποσιτίζουν τα κοπάδια, να ξεπουλούν το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ απειλούνται με κατασχέσεις.

Ακόμη και μ' αυτές τις αρνητικές όψεις η ελληνική Κτηνοτροφία αποτελεί βασικό κρίκο της διατροφικής αλυσίδας και πόλο ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και μπορεί, αν στηριχθεί, να σηκώσει μαζί με άλλους παραγωγικούς τομείς το βάρος της φυγής της χώρας απ' το τέλμα.

Εφόσον επικυρωθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για δυνατότητα των κρατών-μελών αντί για 5%, το 15% του προϋπολογισμού σε συνδεδεμένη ενίσχυση, κερδισμένη βγαίνει και η Κτηνοτροφία.

Ευέλικτο σχέδιο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να βάλει τα θέματα στο τραπέζι με επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και να εκπονήσει σαφές και ευέλικτο στρατηγικό σχέδιο για τη διάσωση - ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, με τη συνεργασία κι άλλων υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης-Μεταφορών, Εργασίας, Οικονομικών, Εξωτερικών.

Τυχόν κατάρρευση της ελληνικής Κτηνοτροφίας θα σήμαινε αυτόματα ότι γκρεμίζονται: γάλα, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, κοτόπουλο, βούτυρο κι ένα σωρό άλλα βασικά προϊόντα του ελληνικού τραπεζιού και κύρια συνιστώσα των εξαγωγών. Συν τοις άλλοις, θα σήμαινε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, οικογένειες κατεστραμμένες και μαζί μία ακόμη χαμένη ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, να ξαναγίνει παραγωγική χώρα, αντί να θρέφει μετανάστες για το εξωτερικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις