Έντυπη Έκδοση

Γεμίσαμε από παραρτήματα γερμανικών κομμάτων στην Αθήνα

Γερμανική απόβαση στην Αθήνα. Οχι με στρατό ή με ακόμη ένα Μνημόνιο, αλλά και μέσω των δεξαμενών σκέψης των γερμανικών κομμάτων, τα οποία τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν εκ νέου γραφεία στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ο εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, αναζητεί κατάλληλες ευκαιρίες για Γερμανούς επενδυτές σε δήμους ανά την ελληνική περιφέρεια.

Η γερμανική αυτή δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε με τις ευλογίες της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αύξησε την περασμένη άνοιξη τη χρηματοδότηση των think tanks των γερμανικών κομμάτων, προκειμένου να ανοίξουν παραρτήματα, ειδικά στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων -και φυσικά και των οικονομικών.

Καθώς η -άλλοτε ασήμαντη για τη γερμανική πολιτική- Ελλάδα έγινε μέρος της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, το ίδρυμα Konrad Adenauer των Χριστιανοδημοκρατών, το ίδρυμα Friedrich Ebert των Σοσιαλδημοκρατών, το ίδρυμα Hans Seidel της CSU (Χριστιανοκοινωνιστές, συντηρητικοί), το ίδρυμα Rosa Luxemburg της Linke (Αριστερά, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ) και το ίδρυμα Heinrich-Boll των Πράσινων άνοιξαν διαδοχικά παραρτήματα εν Αθήναις.

Το καθένα από τα γερμανικά think tanks κινείται βέβαια σε διαφορετική κατεύθυνση, ανάλογα με την ατζέντα του κόμματός του. Ολα τα ιδρύματα αναπτύσσουν επαφές με τα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα και ενημερώνουν τα δικά τους κόμματα και κατά προέκταση τη γερμανική κοινή γνώμη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα -από τη δική του οπτική το καθένα. Και βέβαια μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν ενίοτε ατύπως και ως «μεσάζοντες» γερμανικών εταιρειών, που βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα της κρίσης...

Από τον Μάρτιο του 2010 η κ. Μέρκελ είχε ορίσει ως ειδικό εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα τον υφυπουργό Εργασίας κ. Φούχτελ, ο οποίος «αλώνιζε» ανά την Ελλάδα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Τον περασμένο Ιούλιο ο Αντώνης Σαμαράς όρισε ως αντίστοιχο εντεταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Φούχτελ και ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποιούν έκτοτε περιοδείες στην Ελλάδα και τη Γερμανία αντίστοιχα, με κοινή ατζέντα προτεραιοτήτων.

* Οταν το ίδρυμα Friedrich Ebert, το think tank των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, άνοιξε ξανά γραφεία στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη, με υπεύθυνο τον Ελληνογερμανό Χρ. Κατσιούλη, άρχισε πρώτα από όλα να αναζητά πολιτικούς συνομιλητές. Στόχος του SPD μέσω του ιδρύματος στην Ελλάδα είναι να αναπτύξει επαφές με όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αναζητώντας συμμάχους στη διαμόρφωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιπρότασης στην πολιτική λιτότητας της κ. Μέρκελ. Εχουν φυσικά σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ως αδελφό κόμμα, όμως, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορεί την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος να βρέθηκε στο Βερολίνο προσκεκλημένος σε εκδήλωση του Friedrich Ebert, όμως το SPD έχει επαφές και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο συναντήθηκε και με στελέχη του SPD, το οποίο μέχρι πρότινος τον θεωρούσε ακροαριστερό και επικίνδυνο.

* Τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων του ιδρύματος Konrad Adenauer της CDU στην Αθήνα, με υπεύθυνη τη S. Vogt, πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο ο Αντώνης Σαμαράς. Συνομιλητής τους σε επίπεδο κομμάτων είναι η Ν.Δ. και συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το οποίο επίσης συνεργάζεται με το (λιγότερο δραστήριο) ίδρυμα Hans Seidel της CSU.

Το Konrad Adenauer επικεντρώνει τις εκδηλώσεις του κυρίως στην οικονομία, «κλείνοντας το μάτι» στις γερμανικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλέον πρόσφατη εκδήλωσή του στις 24 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, με θέμα «Το περιεχόμενο της ανάπτυξης» και με ομιλητή μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλο. Φιλέτα των αποκρατικοποιήσεων συγκεντρώνουν άλλωστε και Γερμανούς μνηστήρες, όπως για παράδειγμα το μεγαλύτερο γερμανικό ενεργειακό συγκρότημα RWE που φλερτάρει με την αγορά εργοστασίων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, που θα βγάλει «στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ.

* «Ολα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στην κρίση, αλλά δεν τολμάνε να σας πουν -Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους». Ο τίτλος φυλλαδίου που εξέδωσε το ίδρυμα Rosa Luxemburg του γερμανικού αριστερού κόμματος Linke, με στόχο την ενημέρωση των Γερμανών για την πραγματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, είναι ενδεικτικός της δράσης του αριστερού think tank.

Τα γραφεία του Rosa Luxemburg στην Αθήνα άνοιξαν στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία επισκεπτόταν η κ. Μέρκελ τη χώρα μας εν μέσω διαδηλώσεων. Εκτοτε κινούνται κυρίως στο χώρο του συνδικαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και για την ενημέρωση της γερμανικής κοινής γνώμης για τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Επενδύσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση