Έντυπη Έκδοση

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα μας εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε Βενετίας

Η Ελλάδα της κρίσης πάει Βενετία

Τρία βίντεο θα αφηγούνται την ελληνική κρίση παρουσιάζοντας εικόνες πραγματικές και αλληγορικές. Το έργο με τίτλο «Ιστορία Μηδέν» του 40χρονου Στέφανου Τσιβόπουλου επελέγη από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή της Γεν. Γραμματείας Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1η Ιουνίου - 24 Νοεμβρίου 2013) που έχει θέμα «The Encyclopedic Palace».

Το έργο που παρουσίασε  στο Φεστιβάλ Αισχυλείων  στην Ελευσίνα, «Το μέλλον ξεκινάει εδώ» Το έργο που παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αισχυλείων στην Ελευσίνα, «Το μέλλον ξεκινάει εδώ» Πρόκειται για ένα έργο δυνατό (πρόταση της επιμελήτριας Συραγώς Τσιάρα) που θα κινείται μεταξύ αλληγορίας και τεκμηρίωσης.

Μέσα από ένα σύγχρονο εικαστικό λόγο, πραγματεύεται το ρόλο και τη λειτουργία του χρήματος στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων και των οικονομικών συστημάτων, σε συνάρτηση με τις ρεαλιστικές αλλά και συμβολικές διαστάσεις της κατοχής ή της έλλειψής τους. Ολα αυτά μέσα από τρεις βιντεοπροβολές που συνδέονται αφηγηματικά μεταξύ τους, τις οποίες μπορείς να δεις και ανεξάρτητα.

Στην πρώτη ταινία θα παρουσιάζεται μια ηλικιωμένη συλλέκτρια που πάσχει από άνοια, η οποία περνάει την ώρα της κατασκευάζοντας λουλούδια από ευρω-χαρτονομίσματα. Κάθε πρωί πετάει τα μαραμένα λουλούδια και φτιάχνει καινούργια. Στη δεύτερη ταινία ένας Πακιστανός περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας με ένα καροτσάκι και μαζεύει σιδερικά κι άλλα πολύτιμα γι' αυτόν αντικείμενα. Μέσα στον κάδο ανακαλύπτει με χαρά τα λουλούδια της ηλικιωμένης. Η τρίτη ταινία έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Παρουσιάζεται ο καλλιτέχνης, ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ο οποίος επίσης περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας και συλλογίζεται ό,τι ακριβώς συμβαίνει σ' αυτήν την πόλη. Το έργο θα ολοκληρώνεται με ένα αρχείο φωτογραφιών που θα απεικονίζουν σκηνές καθημερινότητας από την Αθήνα της κρίσης.

Πολιτικό έργο

Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό έργο που «εξάγει» το πρόβλημα της χώρας μέσα από την πολυσήμαντη γλώσσα του κινηματογράφου και των εικαστικών.

Η Συραγώ Τσιάρα, επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία δεκαετία, κατέθεσε πρώτη φορά πρόταση για τη Βενετία γιατί ήθελε να είναι απόλυτα σίγουρη για την επιλογή της, όπως μας είπε. Και τι προσδοκά; «Ελπίζουμε και πιστεύουμε να υπάρχει μια υψηλού επιπέδου εθνική εκπροσώπηση της χώρας μας, να διακριθεί για την ποιότητα, την ουσία και το περιεχόμενό της. Πιστεύουμε ότι θα είναι έργο που θα συνομιλεί ισότιμα με τα έργα αντίστοιχων εθνικών περιπτέρων. Γιατί η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι μια παγκοσμιοποιημένη γλώσσα του εικαστικού κινηματογράφου που κινείται ανάμεσα στο ντοκουμέντο και την αλληγορία, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Το έργο αποτελείται από τρεις αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες συνδέονται και ενώνονται σε μία ενιαία αφήγηση, ενώ πυρήνας του έργου, αφετηρία και προορισμός του θα είναι ένα αρχείο.

»Το θέμα του έργου και του αρχείου διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα, την αξία και την υπεραξία του, την κατοχή και την έλλειψή του».

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή επέλεξε αυτή την πρόταση από 12 προτάσεις που κατατέθηκαν. Ανάμεσά τους ήταν από επιμελητές του εξωτερικού, όπως του Αντρέ Οντιέρ (Αυστρία) που πρότεινε τον Ιωάννη Μαρκόπουλο (ζει στη Γερμανία), της πολύ γνωστής Τουρκάλας Μπεράλ Μαντρά η οποία πρότεινε την Καλλιόπη Λεμού, του Ιταλού Μπρούνο Κορά (επιμελητή του Τσόκλη) και της Κατερίνας Κοσκινά, οι οποίοι πρότειναν τον Νάκη Παναγιωτίδη (ζει στην Ελβετία). Πρότειναν επίσης: η Μαρία Κενανίδου τον Δημήτρη Ντοκατζή, ο Γεώργιος Δάβος τον Γιάννη Μελανίτη, η Φαίη Τζαννετουλάκου τον Αντώνη Ντόνεφ, η Νάντια Αργυροπούλου τους Νάνο Βαλαωρίτη, Χριστιάνα Σούλου, Γιάννη Βαρελά, Βασίλη Καρούκ, ο Σωτήρης Μπαχτσετζής και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας την Γεωργία Σαγρή. Μια ομάδα επιμελητών αποτελούμενη από τους Σ. Μπαχτσετζή, Σ Μπέρτραντ, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Χρήστο Σαββίδη, Ματούλα Σκαλτσά, Λυδία Χατζηϊακώβου πρότεινε τους καλλιτέχνες: Τζένη Αργυρού, Αρτεμη Ποταμιάνου και Βασιλεία Στυλιανίδου. Η Κατερίνα Νίκου πρότεινε τη δουλειά του Θοδωρή Προδρομίδη, ενώ ο Μάνος Στεφανίδης και ο Νίκος Διαμαντής πραγματεύονταν μια δράση με ηθοποιούς, χορευτές και συνεργάτες από το θέατρο Σημείο.

Διακρίσεις

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος, γεννημένος το 1973 στην Πράγα, σπουδασμένος στην ΑΣΚΤ με μεταπτυχιακά στο Sandberg Institute του Αμστερνταμ, έχει στο ενεργητικό του μία σειρά από συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Αμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Φέτος το καλοκαίρι παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αισχυλείων της Ελευσίνας το έργο «Το μέλλον ξεκινάει εδώ». Ετσι, είναι ο δεύτερος καλλιτέχνης μετά τη Διοχάντη που παίρνει εισιτήριο για την Μπιενάλε Βενετίας, από την Ελευσίνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος