Έντυπη Έκδοση

Χήρα... βοηθείας από το υπουργείο Εσωτερικών

Με τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων σε 960.000 συντάξεις χηρείας, καθώς και σε όσους λαμβάνουν συντάξεις λόγω θανάτου (άγαμες θυγατέρες - ανήλικα τέκνα).

Το υπουργείο Εργασίας, που σχεδόν ολοκλήρωσε την καταγραφή και τις διασταυρώσεις ΑΜΚΑ, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει τους εκ νέου παντρεμένους που δεν έχουν δηλώσει τις συντάξεις χηρείας, αφού δεν ελέγχει τα δημοτολόγια και τα ληξιαρχεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, η παραβατικότητα για τις παραπάνω περιπτώσεις αναμένεται να εντοπιστεί σε 30.000 περιπτώσεις, καθώς σε αυτές εστιάζονται πολλά κενά που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, που ολοκλήρωσαν τα ασφαλιστικά.

Ηδη στον ΟΑΕΕ έχουν γίνει οι αντιστοιχίσεις σε 100.000 από τις 115.000 περιπτώσεις, ενώ 275.000 συντάξεις χηρείας έχουν εντοπιστεί στο ΙΚΑ και οι υπόλοιπες είναι στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα, με πέντε στοιχεία των ασφαλισμένων (όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα κ.λπ.), να βρίσκει τον τόπο διαμονής, αλλά και το αν κάποιος έχει εκ νέου νυμφευθεί.

Σε δύο φάσεις

Η υλοποίηση της ειδικής αυτής απογραφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, καθώς σε πρώτη φάση θα γίνει με τη διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και σε δεύτερη φάση, εφόσον υπάρξουν κενά και αποκλίσεις, θα προχωρήσουμε σε αυτοπρόσωπη παρουσία των δικαιούχων.

Σήμερα αναμένεται να αναρτηθούν οι σχετικές λίστες με τα ονόματα των ασφαλισμένων στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ για τους οποίους λείπουν οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Επίσης, αύριο Παρασκευή ολοκληρώνονται σε όλα τα Ταμεία οι διασταυρώσεις των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που λείπουν ή είναι άκυροι και αφορούν σε συνταξιούχους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και γενικά όσους λαμβάνουν παροχές από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι τώρα η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε δύο ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ).

Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η «Ε», η καταγραφή που έγινε ήδη σε κάθε Ταμείο αναλυτικά σε σχέση με τους συνταξιούχους δείχνει χιλιάδες συνταξιούχους χωρίς ΑΜΚΑ ή με κενό ΑΦΜ. Στο ΙΚΑ, που είναι και το μεγαλύτερο ταμείο με 1.013 συνταξιούχους, εντοπίστηκαν 26.843 ασφαλισμένοι χωρίς ΑΜΚΑ και 86.407 χωρίς ή με λάθος ΑΦΜ, στον ΟΓΑ 18.883 χωρίς ΑΜΚΑ και 30.060 με κενό ΑΦΜ, στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό μισθωτών) 41.166 χωρίς ΑΜΚΑ και 51.788 χωρίς ΑΦΜ κ.λπ., γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης