Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόταση Ντάισελμπλουμ για ειδικό λογαριασμό

«Να περιληφθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου στη βιωσιμότητα του χρέους»

Τελευταία ενημέρωση:

Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις συνομιλίες για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην ολλανδική Κάτω Βουλή στη Χάγη, την Πέμπτη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός στον οποίο θα μεταφέρονται τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει γνωστό το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων εσόδων προτού συμπεριληθούν στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου.

«Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο και τι είδους αέριο είναι, την ποιότητά του, προτού ενδεχομένως το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, αναφέρουν  ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 δις ευρώ, μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ. 
 
Η Κύπρος έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη από τον Ιούνιο του 2012. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 17,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο είναι το ΑΕΠ της χώρας.
 
Πηγή: Reuters
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η giorgos έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ante kai sta dios mas.......
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Ένωση