Έντυπη Έκδοση

ΑΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΧΘΕΙ, Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΙΝΕΙ 11 ΕΚΑΤ. ΚΑΙ ΞΕΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΠΑΟΚ

Καθαρίζει τα φτερά του

Την απάντηση της τρόικας για τη ρύθμιση των χρεών των ανωνύμων εταιρειών περιμένει η ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση ο Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε νέα επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο είχε συναντηθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει τον ΠΑΟΚ καθαρό από χρέη Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει τον ΠΑΟΚ καθαρό από χρέη Ο ομογενής επιχειρηματίας, που πέρασε τότε και την πόρτα του Μαξίμου και είδε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πρότεινε στον κ. Στουρνάρα τα ακόλουθα:

* Αμεση αποπληρωμή μέρους του πρωτογενούς κεφαλαίου των χρεών της ομάδας, που ορίζεται περίπου στα 11 εκατ. ευρώ.

* Απαλοιφή των προσαυξήσεων και των προστίμων που λόγω προσφυγών τα προηγούμενα χρόνια των διοικήσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα διοικητικά δικαστήρια έχουν «παγώσει» και ορίζονται περίπου στα 28 εκατ. ευρώ.

* Τακτική πληρωμή εφεξής όλων των υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το ελληνικό Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ.) ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα χρέους.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαββίδη, το κλίμα που έχει εισπράξει το αφεντικό του ΠΑΟΚ είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως, ωστόσο εκκρεμεί η απάντηση της τρόικας.

Το δυναμικό μπάσιμο του ομογενούς επιχειρηματία και στο θέμα των χρεών, εφ' όσον ρυθμιστεί ευνοϊκά, σηματοδοτεί θετικές εξελίξεις για όλες τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που προσβλέπουν σε ανάλογες ρυθμίσεις. Χωρίς «άρθρα και νόμους» που να επιτρέπουν παρατάσεις ή πάγωμα των χρεών. «Οποιος έχει ρευστό, μπορεί να βρει λύση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ανάλυση χρεών

Ιδού πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα χρέη του ΠΑΟΚ:

* Περίπου 28 εκατ. ευρώ οφείλει συνολικά, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή Χρήστου Παπαδημητρίου στη γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την 20ή Δεκεμβρίου.

* Απ' αυτά, τα 17,6 εκατ. ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, για τις οποίες η ΠΑΕ έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Η δικάσιμος πλησιάζει (Απρίλιος ή Μάιος) και ίσως γι' αυτό βιάζεται ο Σαββίδης, μιας και η θητεία της προσωρινής διοίκησης είναι μόλις τετράμηνη και το αρμόδιο Πρωτοδικείο πιέζει πλέον για αιρετή διοίκηση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης όμως, έτσι κι αλλιώς, έχει δηλώσει ότι «τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι πλέον και δικά μου χρέη».

* Το καθαρό κεφάλαιο των περίπου 11 εκατ. ευρώ αφορά οφειλές του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΠΑΕ, κυρίως από την εποχή Γούμενου και Μπατατούδη.

* Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (από 1/7/11 έως 30/6/12), οι συνολικές ζημίες φθάνουν τα 31.450.000 ευρώ. Το υπόλοιπο των περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ορίζεται σε οφειλές προς παίκτες, προμηθευτές και μετόχους της εταιρείας.

Μετά την αποκλιμάκωση στο θέμα Γκαρσία - Δώνη η «Ε» είχε αναφέρει πως στόχος του Σαββίδη είναι να ανακοινώσει εντός της άλλης εβδομάδας τα ευχάριστα νέα για τη ρύθμιση των χρεών. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του συνεργάτη του σε θέματα επικοινωνίας, δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού: «Ο κ. Σαββίδης έχει δώσει την έμφασή του σε μία σειρά από θέματα, όπως αυτά που ταλανίζουν την ομάδα εδώ και χρόνια. Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο στην υπόθεση των χρεών. Θα πρέπει να ρυθμιστεί οριστικά αυτή η ιστορία για να πορευτεί ο ΠΑΟΚ ελεύθερος από χρέη. Με την απελευθέρωση από τα χρέη, η ομάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της με διαφορετικό τρόπο και θα μπορέσει να πετάξει πολύ ψηλότερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
ΠΑΟΚ