Έντυπη Έκδοση

«Αναίμακτη» συγχώνευση δύο μουσείων

Εποχή κρίσης. Και, απ' ό,τι φαίνεται, εποχή καταργήσεων ή συγχωνεύσεων θεσμών. Την απόφαση συγχώνευσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε και επισήμως χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

«Αίτημα που έχει ωριμάσει» χαρακτήρισε τη συγχώνευση, τονίζοντας πως είναι «αδιανόητο να υπάρχουν δύο Μουσεία με το ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη». Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός «εξωστρεφούς θεσμού που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη».

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν τη συγχώνευση οι επικεφαλής των δύο Μουσείων, Κατερίνα Κοσκινά, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και Ξανθίππη Χόιπελ, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το νέο Μουσείο που θα προκύψει θα είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος και στη φετινή διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (από τις 16 έως τις 19 Μαΐου), τη χαρακτήρισε «απαρχή μιας ιστορικής περιόδου στην ιστορία του θεσμού. Η Θεσσαλονίκη το δικαιούται και το αξίζει». Το υπουργείο, σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του Πολιτισμού, οργανώνει 200 εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από την έναρξη της έκθεσης, ως «προανάκρουσμα της μεγάλης γιορτής». Για τη διοργάνωση το υπουργείο θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και την Ενωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Η τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία.

«Αποφασισμένοι να επενδύσουμε στον πολιτισμό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό για την επαναδραστηριοποίηση της Μονής Λαζαριστών το προσεχές διάστημα.

Επ' ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης Σερρών, υποσχέθηκε να δοθούν 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και το έργο ανάδειξης του χώρου θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Στο δρόμο