Έντυπη Έκδοση

Επιστολή προς Π. Μάρκαρη

Από τον Κυριάκο Σταμέλο, που υπογράφει ως «πρώην ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος ΕΜΠ και νυν μουσικός του δρόμου», λάβαμε την παρακάτω ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πέτρο Μάρκαρη και τη δημοσιεύουμε:

«Αγαπητέ κύριε Μάρκαρη,

Πρόσφατα δηλώσατε "πιστεύω η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει έναν απολογισμό". Στήσατε μεγάλο γλέντι. Ακούστε τα όργανα.

Ματζόρε: Ο Αριστοτέλης ανέδειξε, με σαφήνεια, την τεράστια διαφορά μεταξύ των ρημάτων "νομίζω" και "γνωρίζω" (αυτή του πρώτου, το "πιστεύω" χειρότερο). Διδάσκοντας στον Αλέξανδρο το εκπληκτικό για την εποχή εκείνη εργαλείο νόησης, τον κατέστησε Μέγαν. Εντεύθεν του Αριστοτέλους, σοβαροί διανοητές όπως εσείς, όταν λέγουν "νομίζω", "πιστεύω", "έχω την αίσθηση", επιζητούν την έκφραση και κάποιας αμφιβολίας ή/και επιφύλαξης. Πριν και μετά τον Αριστοτέλη, οι σοφιστές, βέβαια, κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Μινόρε: "Γενιά του Πολυτεχνείου" όπως λέμε "Σπονδυλωτά"; Ολα τα γένη μαζί; Εξάλλου η γενιά μας δεν κατατρίβεται εις περιοδικού τύπου εκλογάς προς ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων της. Προτείνοντας κάτι ανέφικτο, στο πολιτικό πεδίο, αγνοείτε και τον Θουκυδίδη.

Ουσάκ: "Οφείλει έναν απολογισμό". Κάκιστα τα ελληνικά σας. Ακούστε σωστά ελληνικά.

Ο Κώστας οφείλει έναν καφέ.

Η Λόλα οφείλει ευγνωμοσύνη στη γιαγιά της.

Η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει να κάνει έναν απολογισμό (των πεπραγμένων της Παναθηναϊκής Συμμαχίας;). Και επιτέλους, όλο μαζί, σωστά.

"Είμαι σίγουρος πως η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει να κάνει τον απολογισμό της. Αλλά τούτο είναι ανέφικτο". Διανοητή θα σας καθιστούσε η αυτοαναίρεσις επί του ανέφικτου δέον γενέσθαι. Ταυτοχρόνως, θα ισχυροποιούσε την ατάκα σας.

Ματζορομινόρε: Η γενιά μας, άνοιξε βέβαια, πέντε σαμπάνιες παραπάνω στην τραγουδίστρια. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων, τα αφεντικά των μπράβων και οι εισαγωγείς όλων των ποτών, ανήκαν στη δική σου τη γενιά, του "114" ή και παλαιότερες. Εμείς "παίρναμε" μέχρι λουλουδού. Για την τραγουδίστρια -ή τηλεπαρουσιάστρια- ούτε λόγος. Κάθε ούγια πάνω τους γράφει ακόμη το τελευταίο άρθρο κάποιου συντάγματος.

Χιτζάζ: Ασε λοιπόν ήσυχη τη γενιά μας. Γίνεσαι σοφιστής. Η υπόθεση-πλαίσιο των βιβλίων σου είναι λανθασμένη και εξυπηρετεί τους πραγματικούς ενόχους της χρεοπιστωτικής κατάστασης της χώρας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός