Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΙΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

Τσιπούρα μεσογειακής διατροφής

Μια ελαιο-τσιπούρα την ημέρα, τον ...καρδιολόγο κάνει πέρα. Στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών σε άνθρωπο είναι το πρόγραμμα της «θαυματουργής» τσιπούρας, που λιγουρεύεται τον ελαιοπυρήνα, φιλοδοξεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς και να μειώσει τ' απόβλητα των ελαιοτριβείων!

Σύντομα αναμένεται ο ελαιοπυρήνας να χρησιμοποιηθεί ως ιχθυοτροφή από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών Σύντομα αναμένεται ο ελαιοπυρήνας να χρησιμοποιηθεί ως ιχθυοτροφή από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών Οι γιατροί έχουν μιλήσει επανειλημμένα για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και κυρίως της ελιάς, για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με γνώμονα αυτήν τη σκέψη, Ελληνες επιστήμονες εξετάζουν πώς ακόμη και τα υπολείμματά της, μπορούν ν' αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Το πρόγραμμα

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου οι οποίες ταΐζονται με ελαιοπυρήνα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από το Εργαστήρι Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαμπετάκη, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργιών, που το χρηματοδοτεί, ενώ σήμερα πλέον υπάρχει συνεργασία και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Το σκεπτικό των επιστημόνων ήταν το εξής: Αφού έρευνες έδειξαν ότι η διατροφική αξία του ελαιοπυρήνα είναι ανάλογη μ' εκείνη της ελιάς, και αφού η ελιά έχει ευεργετικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, γιατί να μη δημιουργηθεί ένα άλλο υγιεινό τρόφιμο, που θα ενσωματώνει όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για την υγεία;

Ετσι, τάισαν τσιπούρες με το μη εδώδιμο μέρος της ελιάς, τον ελαιοπυρήνα (κουκούτσι, φλούδα της ελιάς), που απομένει δηλαδή στα ελαιοτριβεία μετά την έκθλιψή της.

Η εκτροφή των ψαριών αυτών συνήθως διαρκεί 18 μήνες και το τελευταίο δίμηνο στο καθημερινό διαιτολόγιό τους εντάχθηκε ως ιχθυοτροφή και ο ελαιοπυρήνας.

Οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δοκίμασαν και βρήκαν νόστιμο τον ελαιοπυρήνα, που είχε υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Και όχι μόνο αυτό, στη συνέχεια, σε τεστ με δοκιμαστικό σωλήνα, διαπιστώθηκε πως βελτιώθηκε και η υγεία τους!

Ετσι, αντί να βρίσκεται ο ελαιοπυρήνας σε δάση, ποτάμια και ρεματιές, να βρομίζει το τοπίο με μαυρίλες και να μυρίζει άσχημα, προκαλώντας συχνά πυκνά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπιστώθηκε ότι με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως ιχθυοτροφή.

Στη συνέχεια, οι Ελληνες ερευνητές του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων εργάστηκαν με πειραματόζωα και ειδικότερα με κουνέλια, που ο μεταβολισμός τους προσιδιάζει με τον ανθρώπινο. Αναπτύσσουν αθηρωματική πλάκα, η οποία ευθύνεται για εγκεφαλικά και εμφράγματα και στον άνθρωπο.

Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επί 45 ημέρες υποβλήθηκαν σε δίαιτα η οποία ενεργοποιεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Θυσιάστηκαν

Στο βωμό της επιστήμης τα κουνέλια θυσιάστηκαν, για να μελετηθούν οι αρτηρίες και οι αθηρωματικοί δείκτες τους. Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων των κουνελιών ήταν τα ίδια στη δεύτερη ομάδα που είχε καταναλώσει ιχθυέλαια, αλλά ήταν αυξημένα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Κι αυτό που δήλωναν οι δείκτες ήρθαν να το επιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο τα ιστολογικά ευρήματα: οι βλάβες στις αρτηρίες των κουνελιών της δεύτερης ομάδας ήταν πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της πρώτης ομάδας. Η προσθήκη των ιχθυελαίων λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας εναντίον των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα πειραματόζωα.

Τώρα, δοκιμές γίνονται και σε ανθρώπους, ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά στο άμεσο μέλλον. Και, όπως διαπιστώθηκε, η ελαιο-τσιπούρα δεν υστερεί σε νοστιμιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Διατροφή και Διαιτολογία
Αλιεία