Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

«Το νέο κούρεμα στο εφάπαξ πρέπει να γίνει φέτος»

Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014 (μειώσεις 15-30% ) στα Ταμεία, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, προτείνει με απόρρητο έγγραφό της η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τον υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, της εντεταλμένης στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών γενικής διευθύντριας κ. Μ.Τ, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κυριακάτικη Ε», πρέπει άμεσα να διευθετηθούν τα χρέη τεσσάρων Οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και να γίνει, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας.

Τα νέα μέτρα ζητούνται μετά τη δραματική διαπίστωση ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.

Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές στα εφάπαξ να έρθουν από φέτος, καθώς έχει δρομολογηθεί νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού με «κούρεμα» 15% - 30%, καθώς θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση με συντελεστή τη «συσσωρευμένη αξία» καθώς και τον συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων. Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ εμφανίζουν καθαρή μείωση η οποία προέρχεται από τους εξής παράγοντες: 842 εκατ. ευρώ από εισφορές, 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους, 150 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και 130 εκατ. ευρώ από το Rebatem, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του '12 η μείωση εσόδων ήταν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

ΕΟΠΥΥ: Αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση για το 2013 εμφανίζεται αυξημένη κατά 6,9%, εκ εκ της οποίας τα 252 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στον Οργανισμό οι δαπάνες εμφανίζουν μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή μείωση ανέρχεται στα 1,18 δισ. ευρώ και κατανέμεται: 900 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, 100 εκατ. σε φάρμακα, 90 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και 30 εκατ. ευρώ σε καταβολή εφάπαξ.

ΟΑΕΔ: Ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει πλεόνασμα 228 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 80 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα εκτελούμενα έργα φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, σε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα προϋπολογισμένα στεγαστικά έργα, μετά την κατάργηση και ενσωμάτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Επίσης, στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και σε 137 εκατ. ευρώ οι οφειλές του.

Ελλειμμα 605 εκατ.

Ελλειμμα της τάξης των 605.130.389,58 ευρώ παρουσιάζουν για φέτος 12 ασφαλιστικοί φορείς, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Ταμείων, το μεγαλύτερο έλλειμμα 282 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 248 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 163 εκατ. ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με 79 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς εμφανίζουν οριακά πλεονάσματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση