Ηλεκτρονική Έκδοση

Με «ομόλογα-Μόντι» 4 δισ. ξελασπώνουν τη Monte dei Paschi

Ζημιές 730 εκατ. από «τοξικά» παράγωγα

Στο κατώφλι του θησαυροφυλακίου της Monte dei Paschi βρίσκεται το πακέτο σωτηρίας της ιταλικής τράπεζας από το δημόσιο. Το «τοξικό» τραπεζικό σκάνδαλο έχει προκαλέσεις πολιτικό σεισμό στην Ιταλία που πάει σε εκλογές σε δυο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Monte dei Paschi, Αλεσάντρο Προφούμο Ο πρόεδρος της Monte dei Paschi, Αλεσάντρο Προφούμο «Η τράπεζα θα υπογράψει τα «ομόλογα-Μόντι» πολύ σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος της Monte dei Paschi, Αλεσάντρο Προφούμο για να ανοίξει ο δρόμος να πάρει από την κυβέρνηση το πακέτο διάσωσης των 3,9 δισ. ευρώ, σημειώνει το Reuters, εν μέσω έντονης πολιτικής αστάθειας που ανησυχεί ΕΚΤ και Κομισιόν.

Τα χρήματα θα δοθούν μέσω της έκδοσης «ειδικών ομολόγων» που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή των δανείων από το κράτος, σε μια ακόμα επιχείρηση σωτηρίας ευρω-τράπεζας από το δημόσιο σε χώρα μέλος της ευρωζώνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Φαμπρίτζιο Bιόλα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία από τη Σιένα, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για την αναδιάρθρωση των «Santorini» και «Alexandria».

Τα δυο αυτά «τοξικά» παράγωγα ήταν στο κέντρο των ζημιών 730 εκατ. ευρώ που έριξαν στο καναβάτσο την αρχαιότερη στον κόσμο ιταλική τράπεζα.

Μερικά από τα πιο γνωστά hedge fund ήταν από τους βασικούς "αγοραστές" την περίοδο του deal-Paschi που αποδεικνύεται πλέον καραμπινάτo σκάνδαλο. Η όλη υπόθεση αφορά στην πώληση της τράπεζας Antonveneta στη Monte dei Paschi, από μέρους της ισπανικής Santander, πριν από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πώληση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε έναντι 9  δισ. ευρώ, υπερτιμήθηκε κατά σχεδόν 3  δισ. ευρώ και υπάρχει η υποψία ότι μέρος του ποσού μπορεί να κατέληξε σε δωροδοκίες.

Η ιστορία έγινε επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι στην Τράπεζα της Ιταλίας. Σήμερα είναι ο αρχιτραπεζίτης της ευρωζώνης, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φιλοδοξεί να εποπτεύει την... ενοποίηση τους ευρω-τραπεζικού συστήματος -όποτε αυτή γίνει... και αν.

Κ.Σ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Στο μικροσκόπιο των αγορών η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία
Σκάνδαλο αμυντικών εξοπλισμών κλυδωνίζει την Ιταλία
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
Αμήχανος ο Μόντι μπροστά στα σκάνδαλα