Έντυπη Έκδοση

Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους

Τέσσερις Παλαιστίνιοι ακόμη αιχμάλωτοι πολέμου κατάφεραν να περάσουν λαθραία το σπέρμα τους από τις ισραηλινές φυλακές. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στερούνται το δικαίωμα συνεύρεσης με τις γυναίκες τους.

Εξι μήνες μετά την επιτυχία του πρώτου αιχμαλώτου να περάσει λαθραία το σπέρμα του από τη φυλακή, το Ιατρικό Κέντρο προχώρησε στο σχέδιο συγκέντρωσης και άλλων δειγμάτων από άλλους κρατουμένους. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε την πορεία της εγκυμοσύνης της Νταλάλ, της γυναίκας του πρώτου αιχμαλώτου. Η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εννέα μήνες μετά η Νταλάλ γέννησε ένα υγιέστατο αγόρι στο Ιατρικό Κέντρο Ναμπλούς, βόρεια της Δυτικής Οχθης.

Η ιατρική ομάδα του κέντρου αποκάλυψε την Τετάρτη την επιτυχία του να φέρει σε πέρας και άλλες τέσσερις κυήσεις με τον ίδιο τρόπο. Ο Μουχάναντ, ο γιος του πρώτου αιχμαλώτου, του Αμάρ Ζαμπίν και της Νταλάλ, είναι τώρα έξι μηνών. Ο Αμάρ είχε συλληφθεί το 1997 ως ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και καταδικάστηκε από το ισραηλινό κατοχικό δικαστήριο σε 32 φορές ισόβια για αντίσταση κατά της κατοχής. Είναι πατέρας άλλων δύο κοριτσιών, της Μπασάερ, που όταν συνελήφθη ο πατέρας της ήταν μόλις δύο χρόνων, και της Μπισάν, που γεννήθηκε λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του πατέρα της από τους Ισραηλινούς.

Η συνέντευξη που παραχώρησαν οι γιατροί του κέντρου πραγματοποιήθηκε παρουσία των εγκύων συζύγων των τεσσάρων αιχμαλώτων πολέμου και της Νταλάλ, της γυναίκας του Αμάρ, μητέρας του Μουχάναντ. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που ανέλαβε όλο το πρόγραμμα, Σάλεμ Αμπου Αλ-Χεζαράν, δήλωσε ότι η πρώτη επιτυχία του Αμάρ και της Νταλάλ ενθάρρυνε άλλους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και έτσι οργανώθηκε πρόγραμμα να συγκεντρωθούν, λαθραία, σπερματοζωάρια κρατουμένων, που προέρχονται από όλες τις επαρχίες των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης και από όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, και συνέχισε: «Εχουμε λάβει τους τελευταίους μήνες δεκάδες δείγματα. Κάποια δεν ήταν χρήσιμα, επειδή δεν αποθηκεύτηκαν σωστά. Τα καλά τα χρησιμοποιήσαμε. Είχαμε αποτυχίες, αλλά έχουμε και επιτυχίες. Σήμερα έχουμε εδώ 4 επιτυχημένες προσπάθειες».

Ο Σάλεμ Αμπου Αλ-Χεζαράν είπε ότι «το κέντρο διατηρεί κατεψυγμένα δείγματα άλλων κρατουμένων και περιμένουμε την απόφαση των κρατουμένων για να προχωρήσουμε στην εμφύτευση». «Το κέντρο λαμβάνει σωστά και αξιόπιστα τα δείγματα και όλη η διαδικασία μετά την παραλαβή γίνεται παρουσία των συγγενών των δύο, δηλαδή της οικογένειας του συζύγου και της οικογένειας της συζύγου», εξήγησε.

Η απαγόρευση της συνεύρεσης των κρατουμένων με τις γυναίκες τους δεν ισχύει για τους Ισραηλινούς κρατουμένους ακόμα κι αν έχουν διαπράξει πολιτικά εγκλήματα, όπως ο ακροδεξιός Yigal Amir, καταδικασμένος για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Amir απέκτησε πρόσφατα το πρώτο του παιδί χωρίς να καταφύγει στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η εκπρόσωπος των ισραηλινών φυλακών Sevan Wiseman δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι γι' αυτές τις φήμες, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, καθότι η επιτυχία μιας παρόμοιας διαδικασίας προϋποθέτει την ταχύτατη μεταφορά, ώστε το σπέρμα να διατηρεί τις ιδιότητες αναπαραγωγής»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη