Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνελήφθη ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Finmeccanica

Σκάνδαλο αμυντικών εξοπλισμών κλυδωνίζει την Ιταλία

Τον γενικό διευθυντή της κρατικής ιταλικής εταιρείας αμυντικού εξοπλισμού Finmeccanica συνέλαβαν σήμερα οι ιταλικές αρχές υπό τη σκιά σκανδάλου με την πώληση ελικοπτέρων στην Ινδία.

Ο Τζιουζέπε Όρσι συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας σχετικά με την πώληση 12 ελικοπτέρων τύπου "AgustaWestland”, όταν ήταν επικεφαλής της μονάδας ελικοπτέρων στη Finmeccanica, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, για την αγοραπωλησία δόθηκε προμήθεια ύψους 51 εκατ. ευρώ.

Εδώ και μερικούς μήνες, γράφει το BBC, βρισκόταν υπό έρευνα για υπεξαίρεση χρημάτων σχετικά με την υπόθεση για την οποία ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

Σήμερα, πάντως, οι μετοχές της εταιρείας βγήκαν από το ταμπλό του χρηματιστηρίου του Μιλάνου.

Αστυνομικές πηγές είπαν πως η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο.

Επισημαίνοντας την πολιτική σημασία του θέματος λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είπε πως η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα ζητήματα διαχείρισης της εταιρείας. “Υπάρχει πρόβλημα με τη διοίκηση της Finmeccanica αυτή τη στιγμή και θα το αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο Μόντι στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Finmeccanica εξέφρασε την υποστήριξή της στον Όρσι και ανέφερε ότι ελπίζει πως η νόμιμη στάση του θα ξεκαθαριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο μεταξύ η εταιρεία θα λειτουργεί κανονικά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα λάβει την “κατάλληλη δράση” κατά της Finmeccanica αν αποδειχθύν αληθινές οι κατηγορίες για δωροδοκία, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με το Reuters.

“Θα φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος. Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες δωροδοκίας θα ληφθεί η κατάλληλη δράση”, ανέφερε ο ινδός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
 
Ο ιταλικός επιχειρηματικός κόσμος έχει συγκλονιστεί τις τελευταίεε εβδομάδες από σειρά σκανδάλων, κυρίως με τα “τοξικά” παράγωγα της τράπεζας “Banca Monte dei Paschi” αλλά και τις κατηγορίες για δωροδοκία της πετρελαϊκής εταιρείας “Saipem”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Διαφθορά
Για το ίδιο θέμα
Πρώτη σύλληψη για το τραπεζικό σκάνδαλο στην Ιταλία
Αμήχανος ο Μόντι μπροστά στα σκάνδαλα
Τα hedge fund, η Monte dei Paschi και τα ελληνικά ομόλογα
Με «ομόλογα-Μόντι» 4 δισ. ξελασπώνουν τη Monte dei Paschi