Ηλεκτρονική Έκδοση

Η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δέχεται την παγκόσμια καταδίκη

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη την τρίτη πυρηνική δοκιμή της αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και συγκέντρωσε την παγκόσμια καταδίκη, δεχόμενη αυτή τη φορά και τα πυρά της μοναδικής συμμάχου της, της Κίνας, η οποία κάλεσε τον πρέσβη της για να διαμαρτυρηθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση κατά την οποία τα μέλη του «καταδίκασαν δριμύτατα» τη δοκιμή και δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στα μέτρα με τα οποία θα απαντήσουν, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου.

Η απομονωμένη Βόρεια Κόρεα δήλωσε ότι η δοκιμή ήταν πράξη αυτοάμυνας ενάντια στην "αμερικανική επιθετικότητα" και απείλησε με πιο ισχυρά βήματα αν καταστεί αναγκαίο. Η δοκιμή είχε "μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ" από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2009. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι χρησιμοποιήθηκε μια μικρότερη και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή, υποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιήθηκε πλουτώνιο, που είναι καταλληλότερο για χρήση ως πυραυλική κεφαλή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση κατά την οποία τα μέλη του "καταδίκασαν δριμύτατα" τη δοκιμή και δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στα μέτρα με τα οποία θα απαντήσουν, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου.


Ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, προήδρευσε δύο φορές την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μίας πυρηνικής δοκιμής κατά την πρώτη του χρονιά στην εξουσία, ακολουθώντας πολιτικές που έφεραν τη φτωχή του χώρα πιο κοντά στο να γίνει δύναμη πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα που φαίνεται να οργίζεται με τον πρόσφατα πολεμοχαρή τόνο της γείτονος, κάλεσε τον πρέσβη της Β. Κορέας στο Πεκίνο και διαμαρτυρήθηκε έντονα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεχί, λέγοντας ότι η Κίνα "είναι βαθιά δυσαρεστημένη και απόλυτα αντίθετη" με τη δοκιμή και κάλεσε τη Β. Κορέα "να σταματήσει τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την κατάσταση και να επιστρέψει στη σωστή οδό του διαλόγου και της διαβούλευσης το συντομότερο δυνατό". Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε τη δοκιμή "εξαιρετικά προκλητική ενέργεια" που πλήττει τη σταθερότητα στην περιοχή και πίεσε για την επιβολή νέων κυρώσεων. "Ο κίνδυνος που θέτουν οι απειλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας απαιτούν περαιτέρω ταχεία και αξιόπιστη δράση από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για την υπεράσπιση ημών και των συμμάχων μας" δήλωσε ο Ομπάμα.

Η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προτίθενται να "ενισχύσουν το καθεστώς κυρώσεων" που υφίσταται ήδη λόγω των ατομικών δοκιμών του 2006 και του 2009 της Πιονγιάνγκ. Η Β. Κορέα συγκαταλέγεται ήδη στις χώρες που υφίστανται τις πιο ισχυρές κυρώσεις στον κόσμο και διαθέτει λίγους εξωτερικούς οικονομικούς δεσμούς που να μπορούν να αποτελέσουν στόχο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η δοκιμή αποτελεί "σοβαρή απειλή" που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η δοκιμή αποτελεί "ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση" των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τη Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στις συνομιλίες. Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις δοκιμές ως "ανεύθυνη πράξη" που συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Η δοκιμή "ήταν απλώς η πρώτη απάντηση που δώσαμε με μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας το οποίο ενεργεί ως η επίσημη φωνή της Πιονγιανγκ στον έξω κόσμο, δήλωση που αναπαρήγαγε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. "Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συμπεριφέρονται εχθρικά και να περιπλέκουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να δώσουμε πιο ισχυρή δεύτερη και τρίτη απάντηση σε διαδοχικά στάδια" πρόσθεσε. Η Β. Κορέα συχνά απειλεί τις ΗΠΑ και τη "μαριονέτα" τους, τη Νότια Κοράς με γλαφυρό τρόπο.

Η Β. Κορέα δήλωσε στο φόρουμ αφοπλισμού του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στα ψηφίσματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι είναι "ζοφερές" οι προοπτικές για την αποπυρηνικοποίηση της διαμελισμένης κορεατικής χερσονήσου λόγω της "εχθρικής" αμερικανικής πολιτικής.

Η Νότια Κορέα, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Β. Κορέα, μετά τον τερματισμό του εμφυλίου του 1950-53 με μια απλή εκεχειρία, επίσης καταδίκασε τη δοκιμή.

Η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική αξιωματούχος της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, κάλεσε τη Β. Κορέα να αποφύγει περαιτέρω προκλήσεις.

Το μέγεθος της δοκιμής ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της δοκιμής του 2009, σύμφωνα με τη Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του παραρτήματος διεθνών δεδομένων του Οργανισμού Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών με έδρα τη Βιέννη. Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο απώτερος σκοπός της Β. Κορέας είναι να σχεδιάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή που θα μπορούσε να χτυπήσει τις ΗΠΑ. Η Β. Κορέα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά της έχει στόχο απλώς την αποστολή δορυφόρων στο διάστημα.

Πηγή: Reuters

Χρονολόγιο δοκιμών της Βόρειας Κορέας

5 Απριλίου 2009

Η Β. Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που φέρει δορυφόρο πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας, που αποτυγχάνει να τεθεί σε τροχιά. Ακολουθεί η ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η δοκιμή αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων σχετικά με τη χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας. Εννέα μέρες αργότερα η Β. Κορέα καταδικάζει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποχωρεί από τις "Συνομιλίες των Έξι" για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Επίσης ανακοινώνει την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει εκ νέου τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

25 Μαΐου 2009

Η Β. Κορέα ανακοινώνει νέα δοκιμή πυρηνικής συσκευής, την πρώτη από τον Οκτώβρη του 2006. Τον επόμενο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί ομόφωνα εκτενείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ.

3-4 Ιουλίου 2009

Η Β. Κορέα εκτοξεύει μια σειρά από μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, νέες δοκιμές γίνονται τον Οκτώβρη.

8 Δεκεμβρίου 2009

Ο αμερικανός απεσταλμένος στη Β. Κορέα, Στίβεν Μπόσγουορθ, πραγματοποιεί τρίημερη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ στις πρώτες απευθείας επαφές ανάμεσα στη Β. Κορέα και την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι συνομιλίες δεν καταλήγουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

24-25 Οκτώβρη 2011

Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα πραγματοποιούν διήμερες συνομιλίες στη Γενεύη για το πυρηνικό ζήτημα. Ο Μπόσγουορθ αντικαθίσταται από τον διάδοχό του Γκλιν Ντέιβις. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το κλίμα "θετικό και γενικά εποικοδομητικό".

29 Φεβρουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα ανακοινώνουν τη συμφωνία της "Ημέρας Άλματος" σύμφωνα με την οποία η Πιονγιάνγκ συμφωνεί να αναστείλει βασικά στοιχεία του ατομικού της προγράμματος και οι ΗΠΑ υπόσχονται να παράσχουν 240.000 τόννους φαγητού σε βοήθεια.

16 Μαρτίου 2012

Η Β. Κορέα ανακοινώνει τα σχέδιά της να εκτοξεύσει δορυφόρο για να τιμήσει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδικάζουν το σχέδιο εκτόξευσης ως δοκιμή μιας απαγορευμένης βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας που θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία της "Ημέρας Άλματος". Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αργότερα την αναστολή της βοήθειας τροφίμων στη χώρα.

13 Απριλίου 2012

Η Β. Κορέα παραδέχεται ότι η πολυσυζητημένη εκτόξευση απέτυχε, με τον πύραυλο να διαλύεται στη θάλασσα. Μέρες αργότερα, η Β. Κορέα απορρίπτει επίπληξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και λέει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από συμφωνία με τις ΗΠΑ για μορατόριουμ στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές και την επιθεώρηση οπλισμού.

12 Δεκέμβρη 2012

Η Β. Κορέας εκτοξεύει επιτυχώς πύραυλό που θέτει σε τροχιά καιρικό δορυφόρο. ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία χαρακτηρίζουν την εκτόξευση δοκιμή μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε κάποια μέρα να φέρει πυρηνική κεφαλή ικανή να χτυπήσει στόχους μέχρι και τις ΗΠΑ.

23 Ιανουαρίου 2013

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση και ενισχύει τις υφιστάμενες κυρώσεις του ΟΗΕ εις βάρος της Πιονγιάνγκ. Η Β. Κορέα ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει και τρίτη "υψηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή".

12 Φεβρουαρίου 2013

Η Β. Κορέα πραγματοποιεί την τρίτη της πυρηνική δοκιμή αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, συγκετρώνοντας την παγκόσμια καταδίκη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώνει ότι θα απαντήσει με τα "αναγκαία μέτρα".

Πηγή: Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Βόρεια Κορέα
Για το ίδιο θέμα
Νέες πυρηνικές δοκιμές σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα
Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική άμυνα στις δυτικές ακτές
Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας
Β.Κορέα: Για όλα φταίνε οι ΗΠΑ