Έντυπη Έκδοση

Το αδιαχώρητο στις σχολικές αίθουσες

Μια νέα στήλη που προστέθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο ηλεκτρονικό σύστημα αποτύπωσης των σχολείων, με την ονομασία e-survey, προκάλεσε φωνές διαμαρτυρίας σε συλλόγους καθηγητών και γονέων.

Το σύστημα προβλέπει 2 τετραγωνικά χώρου για κάθε νήπιο και προνήπιο, 1,5 τετραγωνικό για κάθε μαθητή του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Το σύστημα προβλέπει 2 τετραγωνικά χώρου για κάθε νήπιο και προνήπιο, 1,5 τετραγωνικό για κάθε μαθητή του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ζητούν από διευθυντές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και προϊστάμενες των νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα να συμπληρώσουν στη συγκεκριμένη στήλη ποιας χωρητικότητας είναι οι αίθουσες των σχολείων όπου υπηρετούν, προκειμένου να υπολογιστεί πόσοι μαθητές περισσότεροι μπορούν να χωρέσουν.

Το σύστημα αυτό προβλέπει και δίνει 2 τετραγωνικά χώρου για κάθε νήπιο και προνήπιο, 1,5 τετραγωνικό για κάθε μαθητή του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Αυτό αριθμητικά σημαίνει ότι:

Σε μια αίθουσα 50 τετραγωνικών μέτρων χωρούν 25 νήπια και σε μια αίθουσα Δημοτικού ή Γυμνασίου χωρούν 33 μαθητές. Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη είναι, ή μάλλον ήταν μέχρι τώρα, τα 25 παιδιά.

Σύμφωνα με καταγγελίες από διάφορες ενώσεις καθηγητών της χώρας, αν δεν συμπληρωθεί η νέα αυτή στήλη, το σύστημα δεν δέχεται κανένα άλλο στοιχείο, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπλήρωσή της είναι υποχρεωτική. Το νέο αυτό... εύρημα του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Αργοστολίου, οδηγεί ολοφάνερα σε τεράστιες συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε καθηγητές. «Θα στριμώξουν όσους μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα, χωρίς να δίνουν δεκάρα για τη μόρφωση των παιδιών μας».

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, αναφέρει η ίδια ΕΛΜΕ, θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις, αφού πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μηδενίσει τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και να ελαχιστοποιήσει τις προσλήψεις σε αναπληρωτές. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, τελικά, όλα φαίνεται πως και επιτρέπονται και ανατρέπονται!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Παιδείας ανάγνωσμα