Έντυπη Έκδοση

Δέκα μετανάστες κάνουν πρόβες στο «Συνεργείο»

«Πέρσες» του Αισχύλου, με Αφγανούς και Πακιστανούς

Δέκα νεαροί μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν κάθε Δευτέρα δίνουν... ραντεβού για τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Οι δέκα -ερασιτέχνες- πρόσφυγες που προετοιμάζουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου Οι δέκα -ερασιτέχνες- πρόσφυγες που προετοιμάζουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου Οι ενθουσιώδεις -και εξίσου νέες- Ελληνίδες «δασκάλες» τους, οι Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και Δάφνη Καλαφάτη, τους ενθαρρύνουν, δουλεύοντας την τραγωδία στην ελληνική γλώσσα, να την εμβολίζουν με βιογραφικά στοιχεία τους. Εμπλουτίζοντας, με άλλα λόγια, ελεύθερα την αρχαία ποίηση με στιγμές της περιπετειώδους βιογραφίας τους στο ταξίδι τους για την Ελλάδα.

Το εγχείρημα που επιχειρείται στους χώρους του θεάτρου «Συνεργείο», στην καρδιά του πολυπολιτισμικού Μεταξουργείου, έχει υπόβαθρο, μια και η μικρή ομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί στο ελληνικό... σανίδι παρουσιάζοντας -πάντα στα ελληνικά- τρεις θεατρικές παραστάσεις στο «Συνεργείο» και στο δημόσιο χώρο (στην πλατεία Αυδή).

«Στην αρχή δουλέψαμε κείμενα βγαλμένα από τις ιστορίες των παιδιών. Κάναμε υλικό θεατρικό την περιπέτειά τους, το ταξίδι τους» εξηγεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου. «Φέτος προχωράμε δουλεύοντας τους "Πέρσες"».

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ανεβαίνει αρχαίο δράμα μόνο από μετανάστες. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. «Γιατί ανακαλύπτουν, δουλεύοντας το έργο, συμπτώσεις και ομοιότητες της ιστορίας των "Περσών" με τις δικές τους ιστορίες. Είναι και αυτοί ξένοι σε μια χώρα και πολεμάνε για να ζήσουν μακριά από την πατρίδα τους».

Οι νεαροί είναι ενθουσιασμένοι και για ακόμη έναν λόγο. Στο «Συνεργείο» αισθάνονται σαν στο σπίτι τους τα τελευταία χρόνια που «τρέχει» το «Station Athens» (με τη βοήθεια της «Αμάκα»). Ενα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, με στόχο την προσαρμογή προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μέσω των εικαστικών τεχνών, των νέων τεχνολογιών και του θεατρικού παιχνιδιού. Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται και οι «Πέρσες», οι οποίοι στο τέλος της ανάλυσης, των εκμυστηρεύσεων, των συρραφών και των προβών, θα παρουσιαστούν στο κοινό της Αθήνας.

Γίνεται γερή δουλειά, αθόρυβα, αφιλοκερδώς και με ενθουσιασμό. «Εχουμε μεγάλη ευαισθησία στο μετανάστη. Ισως γιατί, δουλεύοντας τα τελευταία χρόνια στο Μεταξουργείο, συμβιώναμε μαζί τους. Τα παιδιά αυτά έχουν σίγουρα βρει ένα καταφύγιο εδώ» προσθέτει η Γιολάντα Μαρκοπούλου.

Αύριο, παρ' όλο που δεν είναι Δευτέρα, θα βρίσκονται ξανά στο «Συνεργείο» οι δέκα πρωταγωνιστές των «Περσών» για το πρόγραμμα «Εξοπλίστε την Τάξη μας (volume 2)». Μια έκκληση στους Αθηναίους να συγκεντρωθούν υλικά κατασκευών και χειροτεχνίας, είδη αναλώσιμα για την υποστήριξη και τη συνέχιση των καλλιτεχνικών εργαστηρίων τους στο «Station Athens».

Ηδη οι νεαροί μετανάστες έχουν κάνει θαύματα. Καθοδηγούμενοι απ' τις δασκάλες τους, έχουν μεταμορφώσει διαφορετικά υλικά σε σκηνικά, κοστούμια και κατασκευές. Ακόμα και τις φωτογραφίες που τραβούν, τις τυπώνουν μόνοι τους στο «Συνεργείο».

Στη λίστα των αναγκών των εργαστηρίων που έχουν κοινοποιήσει περιλαμβάνονται από υφάσματα, χαρτόνια κανσόν, ζελατίνες, σπάγκους, κορδέλες, μέχρι φύλλα ακουαρέλας, καμβάδες, ρυζόχαρτα, πινέλα, κόλλες και μουσαμάδες.

Οσοι επισκέπτες φέρουν αύριο στο «Συνεργείο» τα «δώρα» τους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τους καρπούς των εργαστηρίων ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφού στο χώρο λειτουργεί έκθεση με τα βίντεο και τα έργα τους .

 

info

«Συνεργείο», Κολωνού 31, Μεταξουργείο (σταθμός Μετρό «Μεταξουργείο»), πληροφορίες: 6937117747, 6981802544.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο