Έντυπη Έκδοση

Αποθαρρύνονται οι εκδότες να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες μνημείων

Η πόζα της Ακρόπολης κοστίζει

Οταν εξισώνεις την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης, οι πολίτες στρέφονται σε άλλες μορφές ενέργειας κι εσύ, το κράτος, όχι μόνο δεν κερδίζεις αλλά χάνεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), που έχει κοστολογήσει πανάκριβα την άδεια φωτογράφησης και δημοσίευσης αρχαίων μνημείων ή εκθεμάτων σε μουσεία. Αποτέλεσμα; Να μη λαμβάνει μισό ευρώ από βιβλία που περιέχουν τέτοιες φωτογραφίες, γιατί οι εκδότες αποφεύγουν το... ταμείο και με το δίκιο τους, καθώς το ΤΑΠΑ ζητάει αστρονομικά ποσά. Για παράδειγμα, εκδοτικός οίκος, από τους πιο νομοταγείς και έγκυρους, έχει εκδώσει αρχαιολογικούς οδηγούς για μεγάλα μουσεία της χώρας, τους οποίους είναι αδύνατον να βρεις στα πωλητήρια των μουσείων γιατί το ΤΑΠΑ απαγορεύει την πώλησή τους σε αυτά, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη δημοσίευσης (για τις φωτογραφίες) που ανέρχονται σε 120.000-150.000 ευρώ για κάθε έκδοση. Ετσι, επιμελημένες εκδόσεις, γραμμένες συνήθως από τους ίδιους τους διευθυντές των μουσείων, μένουν σε αποθήκες και σαπίζουν.

Τιμολόγια διαφορετικά

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται βιβλίο γνωστού αρχαιολόγου για την Ακρόπολη που θα περιλαμβάνει 200 φωτογραφίες. Η Α' Εφορεία Ακρόπολης ζητάει για τις πρώτες δέκα φωτογραφίες 60 ευρώ για καθεμιά και κάνει έκπτωση 30% για τις πρώτες 50 φωτογραφίες και 50% για όλες τις υπόλοιπες. Ωστόσο, η έκδοση χρειάζεται μόνο 20 φωτογραφίες από μνημεία του Βράχου και τις υπόλοιπες από το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο έχει άλλο τιμολόγιο γιατί είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Ετσι, δεν συνυπολογίζονται στην έκπτωση του 50% οι λήψεις φωτογραφιών από την Α' ΕΠΚΑ. Πραγματικό αλαλούμ.

Το ζήτημα αυτό έχει μπλοκάρει τη διάθεση όλων των εντύπων μέσω των πωλητηρίων των μουσείων, πλην ελαχίστων που εκδίδει το ίδιο το ΤΑΠΑ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει τεθεί πολλές φορές στις διοικήσεις του Ταμείου, χωρίς να δοθεί ώς τώρα κάποια λύση. Πρόσφατα τέθηκε από τους εκδότες το πρόβλημα στον Δημήτρη Δεληπέτρο, τον τελευταίο πρόεδρο του ΤΑΠΑ, τον σιωπηρώς παραιτηθέντα, που έχει αντικατασταθεί πάλι σιωπηρώς από ένα πρώην στέλεχος του ΥΠΠΟ, τον πολιτικό μηχανικό Παν. Τζίνη.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είχαν στείλει στο υπουργείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, «όλες οι ώς τώρα υπουργικές αποφάσεις καθόριζαν πολύ υψηλά, εξωπραγματικά έως απαγορευτικά τέλη δημοσίευσης, αποτρέποντας τους Ελληνες εκδότες να εκδίδουν βιβλία και άλλα προϊόντα αρχαιολογικού περιεχομένου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πωλητήρια των Μουσείων της χώρας μας να μη διαθέτουν αξιόλογες ελληνικές αρχαιολογικές εκδόσεις πλην ελαχίστων». «Το Ταμείο έτσι στερείται σημαντικών πόρων, ενώ θα μπορούσαν να ήταν πολλαπλάσια αν τα πωλητήρια των Μουσείων διέθεταν μεγάλη ποικιλία ποιοτικά αξιόλογων αρχαιολογικών προϊόντων, όπως όλα τα Μουσεία του κόσμου».

Οι ξένοι αλωνίζουν

Οι εκδότες επισημαίνουν ότι η αγορά κατακλύζεται σήμερα από προϊόντα (βιβλία, κάρτες, πολύπτυχα, μαγνήτες) εισαγωγής ξένων εκδοτικών οίκων, τα οποία ως γνωστόν έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τα αντίστοιχα ελληνικά, αφού στα εισαγόμενα δεν επιβάλλονται τέλη δημοσίευσης.

Γι' αυτό προτείνουν: «Να καταβάλλονται 10 ευρώ για φωτογράφηση με επαγγελματικό εξοπλισμό χωρίς παρεμβολή προσώπων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και ιστορικούς τόπους. Να καταβάλλονται 10 ευρώ ανά αντικείμενο με ή χωρίς άνοιγμα προθηκών, αλλά και για κάθε σύνθεση αντικειμένων (γιατί τώρα αν μία φωτογραφία περιλαμβάνει π.χ. είκοσι νομίσματα ή άλλα μικροαντικείμενα πληρώνουν για καθένα χωριστά). Το ίδιο ποσόν να καταβάλλεται για απεικονίσεις σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις ευρείας κυκλοφορίας (αρχαιολογικοί - τουριστικοί οδηγοί κ.λπ.) ανά εικόνα άπαξ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εικόνων και των εκδόσεων. Για κάθε δε επιπλέον γλώσσα να καταβάλλεται τέλος το οποίο να ανέρχεται στο 10% των τελών που ισχύουν για την πρώτη γλώσσα έκδοσης. Για φωτογραφικά αρχαιολογικά λευκώματα τα τέλη να ανέρχονται στα 10 ευρώ γενικώς ανά εικόνα και για απεριόριστο αριθμό αντιτύπων και εκδόσεων. Για τη χρήση απεικονίσεων σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες, όπως επίσης ημερολόγια, πολύπτυχα, 10 ευρώ ανά φωτογραφία και να επιβληθεί ειδικό τέλος δημοσίευσης υπέρ ΤΑΠ σε όλες τις εκδόσεις, οι οποίες παράγονται σε ξένη χώρα και εισάγονται, το οποίο να είναι το δεκαπλάσιο ανά εικόνα αυτών που παράγονται στον τόπο μας, όπως όριζε και το ΦΕΚ 71/7-2-1992».

Προτείνουν επίσης να αυξηθεί από 45% σε 50% το ποσοστό του ΤΑΠΑ επί των πωλητέων, ώστε με τη διαφορά του 5% να εξοφλούνται σταδιακά τα τέλη δημοσίευσης των φωτογραφιών και οι εκδότες να μην αναγκαστούν να πληρώσουν εφάπαξ και προκαταβολικά το όποιο ποσόν θα συμφωνούνταν για τη δημοσίευση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ΤΑΠΑ, ενώ έχει ετήσια έσοδα από εισιτήρια, πωλητήρια, αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και εκμισθώσεις ακινήτων περί τα 50-60 εκατ. ευρώ, έλαβε το 2012 για πνευματικά δικαιώματα χρήσης φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ. περί τα 150.000 ευρώ. Ε, τότε πώς να πάνε καλά τα έσοδα του πολιτισμού;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι