Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιδιώκει συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νέες πυρηνικές δοκιμές σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα

H Βόρεια Κορέα ενημέρωσε την Κίνα, στρατηγικό σύμμαχό της, ότι σχεδιάζει να προβεί σε μία ή δύο πυρηνικές δοκιμές, καθώς και σε εκτόξευση πυραύλου, ενδεχομένως εντός του 2013, σε μία προσπάθεια να πιέσει την Ουάσινγκτον να διεξάγει συνομιλίες με την Πιονγκ-γιανγκ για ειρηνευτική συμφωνία.

Μάλιστα, η τέταρτη πυρηνική δοκιμή θα είναι ευρύτερης κλίμακας από την προηγούμενη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου και θα ισοδυναμεί με 10 κιλοτόνους εκρηκτικών ΤΝΤ, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.    

«Όλα είναι έτοιμα. Τέταρτη και πέμπτη πυρηνική δοκιμή και εκτόξευση πυραύλου θα πραγματοποιηθούν σύντομα, ίσως εφέτος» ανέφερε η ίδια πηγή. Προειδοποίησε ότι οι δοκιμές θα γίνουν εάν η Ουάσινγκτον δεν προσέλθει σε διάλογο με την Πιονγκ-γιανγκ και δεν αλλάξει την πολιτική της για την ανατροπή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.   

Στις αρχές της εβδομάδας, η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει απομονωθεί διεθνώς, πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή από το 2006, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούσε σε 6-7 κιλοτόνους TNT, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για προκλητική ενέργεια και απειλή. 
 
Πηγή: Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Πυρηνικά
Για το ίδιο θέμα
Η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δέχεται την παγκόσμια καταδίκη