Έντυπη Έκδοση

Οι χώρες του Νότου στη δίνη σκανδάλων

Η κρίση στην οικονομία απλώνεται στην πολιτική... και στα σκάνδαλα, που εντείνουν την αβεβαιότητα όσο η αστάθεια γενικεύεται στην ευρω-περιφέρεια, σε Αθήνα, Μαδρίτη και Ρώμη. Στην Ιταλία το «τοξικό» σκάνδαλο της αρχαιότερης τράπεζας Monte Dei Paschi, από τη Σιένα, προκαλεί πολιτικό σεισμό εν όψει εκλογών στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

 Με το όνομα του Ιταλού αρχιτραπεζίτη Μ. Ντράγκι να εμπλέκεται, εμμέσως πλην σαφώς, σε ζητήματα ανεπαρκούς εποπτείας και την κυβέρνηση να εκδίδει «ομόλογα-Μόντι» για να τη διασώσει.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι καταρρέει δημοσκοπικά μπλεγμένη στον ιστό της μίζας με μεγαλοεπιχειρηματίες της «φούσκας» των ακινήτων που έσκασε το 2008, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ζητώντας δικαιοσύνη και παύση της λιτότητας. Στην Ελλάδα παίρνει φωτιά η πολιτική αντιπαράθεση και οι ενδοκυβερνητικές συρράξεις στη σκιά του σκανδάλου της «λίστας Λαγκάρντ», που εμπλέκει συμβούλους του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με hedge fund, σαν κι αυτά που κέρδισαν δισεκατομμύρια από την επαναγορά των ομολόγων... Και να σκεφτεί κάποιος ότι ουδείς έχει αγγίξει το θέμα των τραπεζών στην Ελλάδα. Πού έδωσαν δάνεια; Ποιον χρηματοδότησαν την περίοδο της κρίσης; Πώς έπαιξαν θυγατρικές τους «αέρα» και άνοιξαν «τρύπες» εκατομμυρίων; Ποιος ήταν ο βαθμός εποπτείας που άσκησαν στις τράπεζες οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο «επίκαιρος» γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος, ο οποίος μίλησε περί υψηλού μισθού στην Ελλάδα;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση