Έντυπη Έκδοση

Ο Ραχόι... της μίζας

Οι «καπνισμένες κάννες» του σκανδάλου με τις μίζες τσουρουφλίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι, καθώς η οικονομία κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Η αποκάλυψη ότι ο Ιγνάθιο Μπάρθενας, πρώην ταμίας του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος, βρέθηκε (σε μια «ισπανική λίστα Λαγκάρντ») με 22 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του στην Ελβετία προκάλεσε σεισμό.

Μαριάνο Ραχόι Μαριάνο Ραχόι Αρχικά η κυβέρνηση έλεγε ότι πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο «διεφθαρμένο πρόσωπο». Αλλά η βροχή των αποκαλύψεων δεν έχει τελειωμό, καθώς βγήκε στη φόρα πως βασικοί χρηματοδότες ήταν μεγαλοκατασκευαστές της «φούσκας» των ακινήτων, που έσκασε το 2008. Η εφημερίδα «El Pais» έβγαλε στο φως τα διπλά βιβλία που δείχνουν ότι ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι έπαιρνε φακελάκια 25.000 ευρώ το χρόνο.

Και άλλοι στο κόλπο

Ανάμεσα σε καμιά 20αριά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος που αναμιγνύονται στις μίζες είναι και ο Ροδρίγο Ράτο. Πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, πριν αναλάβει ο Ντομινίκ Στρος-Καν και αργότερα η Κριστίν Λαγκάρντ. Μέχρι και ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος εμπλέκεται, αφήνοντας μια «τρύπα» 5,8 εκατ. ευρώ, τα οποία διαχειριζόταν μέσω ινστιτούτων. Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ιγνάθιο Γκονζάλες, αποκαλύφθηκε ότι αγόρασε πολυτελές ρετιρέ στο θέρετρο Μαρμπέγια έναντι 770.000 ευρώ, όταν το μηνιαίο του εισόδημα είναι 4.800 ευρώ.

Κι αυτά σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων είναι κοντά στο 60%, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι και στα φαρμακεία εξαντλούνται τα φάρμακα επειδή η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει 500 εκατ. ευρώ... αν κάτι σας θυμίζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση