Έντυπη Έκδοση

Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση η Ελλάδα

ΑΦΕΤΗΡΙΑ μας για λίγες μέρες, η περίφημη Alexanderplatz, όπου σε κάθε γωνιά της η Ιστορία σού κλείνει το μάτι, και τερματισμός το Messe Berlin, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη σύγχρονη εκδοχή της γεωργικής εξέλιξης του κόσμου, στην καρδιά της Γερμανίας. «Fruit Logistica 2013»: Με τριάντα μία ελληνικές συμμετοχές, δέκα υπό την αιγίδα της NOVACERT, έντεκα του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) -τρεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και επτά μεμονωμένες-, συμμετείχαμε ως χώρα στη σημαντικότερη έκθεση στον τομέα φρούτων και λαχανικών «Fruit Logistica 2013», στο Βερολίνο.

Με εμφανή την απουσία στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -τελευταία υπουργική εμφάνιση στην έκθεση, το 2007-, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εκπροσωπήθηκαν (δεν λέμε σε περίοδο οικονομικής κατάρρευσης να είχαμε κουστωδία, αλλά ένα άτομο θα μπορούσε να έρθει - εκτός κι αν κρυβόταν).

Το περίπτερο του ΟΠΕ το είδαμε, χωρίς όμως να ανταλλάξουμε απόψεις με τους εκπροσώπους του, διότι θα χαλάγαμε της καρδιές μας στην ξενιτιά: έχει χάσει το ρόλο του, που είναι η εποπτεία και ο συντονισμός όλων των ελληνικών προσπαθειών, και έχει περιοριστεί στο να στήνει απλώς περίπτερα. Χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ειδικών επιχειρηματικών συναντήσεων -ενέργειες που παίζουν σημαντικό ρόλο για αρτιότερη εκθεσιακή συμμετοχή-, η παρουσία του δεν σηματοδοτεί κάτι ιδιαίτερο.

Τα αδύνατα σημεία της δικής μας συμμετοχής ήταν:

* Η τοποθέτηση των ελληνικών περιπτέρων στο ισόγειο δίνει χαμηλότερη επισκεψιμότητα. Παράλληλα η γειτνίασή μας με διάφορες άλλες παραμεσόγειες χώρες και όχι με τους κύριους ανταγωνιστές μας Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, που ήταν σε άλλο όροφο, στέρησε από σημαντική δυναμική την ελληνική συμμετοχή.

* Οι ανταγωνιστικές χώρες στον τομέα φρούτα-λαχανικά αναφέρονται κυρίως ανά περιφέρεια. Ετσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα κυριότερα προϊόντα της κάθε περιφέρειας και να έχει μια διαδραστική σύνδεση με το τρίπτυχο τόπος - πολιτισμός - γαστρονομία.

Η μόνιμη επωδός για τον αποκλεισμό των φορέων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι άνευ αντικρίσματος: μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 15%, αυτών των οργανώσεων-παραγωγών είναι αναγνωρισμένες βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τριγυρνώντας επί ώρες στα διαφορετικά επίπεδα της «Fruit logistica» και στα καλαίσθητα περίπτερα, νιώθεις ότι σχεδόν όλη η έκθεση είναι σαν να διοργανώθηκε για τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς. Κι όμως υπάρχουν τομείς που τα καταφέρνουμε, παρά τα άλυτα ακόμα οικονομικά προβλήματα των αγροτοπαραγωγών: ακολουθούμε τρίτοι σε εξαγωγές ροδακίνων με μισό εκατομμύριο τόνους ετησίως. Πρώτοι είναι οι Ιταλοί με 1.500.000 τόνους. Σουξέ έχουμε και στα ακτινίδια, αλλά και εδώ στη δεύτερη θέση, με περισσότερους από 100.000 τόνους.

«Ο τομέας τροφίμων είναι πλέον μεγαλύτερος από τη βιομηχανία αυτοκινήτων», θα μας πει ο Αθανάσιος Ταμπαρόπουλος, γενικός διευθυντής της NOVACERT, συνεπικουρούμενος στο λόγο και από τον εμπορικό διευθυντή Γιάννη Στεργίου: «Πιστεύω ότι η γεωργία πρέπει να ενισχυθεί με χρηματοδοτήσεις-δάνεια και όχι επιδοτήσεις. Αλλά πρέπει το κράτος να έχει μία ενιαία εθνική στρατηγική για την προώθηση κάθε προϊόντος. Να ξέρει πού και ποιος είναι ο στόχος. Από την άλλη, δεν προχωράνε τα πράγματα με κατακερματισμένη την παραγωγή. Οποιος έχει παραγωγή στην Ελλάδα 2.000 τόνους κάνει... μαγαζί.

»Παρ' όλα αυτά, εμείς έχουμε ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής φύσης, που σε συνδυασμό με την τεχνολογία (την κατέχουμε στον τομέα τροφίμων) μας δίνουν το αβαντάζ και στο ζήτημα της τιμής».

Η Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών όμως, που αποτελεί τη ναυαρχίδα των προσπαθειών εξωστρέφειας που καταβάλλουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι τελείως υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη (δύο υπάλληλοι και ένας προϊστάμενος) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποτέλεσμα: αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων, με κίνδυνο να χαθούν κοινοτικοί πόροι.

Αυτή την περίοδο, 16 οργανώσεις και φορείς υλοποιούν σε περισσότερες από 20 χώρες, εντός και εκτός της Ε.Ε., συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ενωση (50%), το ΥΠΑΑΤ (20%) και από μέλη τους (30%).

Κλείνουμε ελληνοκεντρικά, χωρίς αξιέπαινες ξένες πρωτοβουλίες. Αλλά πώς να γίνει αλλιώς, όταν διασχίζοντας μία ολόκληρη έκθεση, που καλύπτει έκταση πέραν των 100.000 τετραγωνικών μέτρων, σου μένει να αναρωτιέσαι στο τέλος πού χάθηκε τόση Ελλάδα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικές εκθέσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική