Έντυπη Έκδοση

Ο τσοπάνος να γίνει κτηνοτρόφος

Το «αύριο» του κλάδου πρέπει να σχεδιαστεί με σύγχρονο τρόπο και με κίνητρα για τους νέους

ΤΗΝ ΩΡΑ που το θέμα της διατροφικής ασφάλειας έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στην Ευρώπη, 2 δισ. ευρώ το χρόνο εξακολουθούν να κοστίζουν μόνον οι αθρόες εισαγωγές γαλακτοκομικών-κρέατος. Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας όσο και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων έχουν στηρίξει τις φετινές κινητοποιήσεις, γιατί ξέρουν ότι ο κλάδος διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης.

Η διαχρονική κρατικοδίαιτη πρακτική στις κινητοποιήσεις -«να δώσουμε κάτι, να κλείσει το θέμα»- δεν ωφέλησε ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε φυσικά τους κτηνοτρόφους.

Πέρα από την ελληνική νοοτροπία, που αποζητούσε «πανεπιστήμιο», «Δημόσιο» και «δουλειές με καθαρά χέρια», η έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο και ουσιαστικής λύσης προβλημάτων του κλάδου οδήγησε στη μαζική εγκατάλειψη. Ο «τσοπάνος» κατάντησε συνώνυμο του «παρίας της κοινωνίας». Ανεκπαίδευτος ήταν πιο εύκολα χειραγωγήσιμος από κόμματα και συνδικαλιστές.

Το κράτος είχε μόνιμα γυρισμένη την πλάτη στην κτηνοτροφία. Οι συνέπειες φάνηκαν: σήμερα η γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία στη χώρα μας αριθμεί μόλις 2.600 μονάδες, όταν στις αρχές του '70 είχαμε πάνω από 38.000. Τότε είχαμε 1 εκατομμύριο αγελάδες αβελτίωτες και σήμερα έχουμε 110.000 αγελάδες βελτιωμένες υψηλών αποδόσεων, και 300.000 βοοειδή κρεοπαραγωγής. Εχει εξαφανιστεί δηλαδή πάνω από το μισό ζωικό κεφάλαιο, ξέχωρα από τις θέσεις εργασίας.

Σήμερα, υπάρχει η βούληση από πλευράς συνδικαλιστών και σημαντικής μερίδας κτηνοτρόφων, όλα αυτά ν' αλλάξουν. Η φετινή ημερίδα του ΣΕΚ, στη «Ζωοτεχνία» της Θεσσαλονίκης, ήταν μια ευχάριστη νότα σ' ένα ζοφερό τοπίο.

Αν θέλουμε «αύριο» στην κτηνοτροφία δεν μπορούμε να μείνουμε πάλι στα ευχολόγια. Χρειάζεται να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για: χωροταξικό-αδειοδότηση μονάδων, ζώνες καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών, μακροχρόνιες μισθώσεις σε βοσκοτόπια, έρευνα-εκπαίδευση, ρύθμιση δανείων, προάσπιση και προώθηση φέτας, γραβιέρας κ.ά. Χρειάζονται κίνητρα για νέους κτηνοτρόφους, ανέργους κι επαγγελματίες, που θα έχουν σαφή χρονικό ορίζοντα και δεν θ' αλλάζουν με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλιώς, θα έχει γίνει πάλι μια τρύπα στο νερό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική