Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόταση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας

«Φορο-κυνηγοί» πολυεθνικών στο G20

Έκθεση ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής

Διεθνή ομάδα κυνηγών «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών, ζητούν να θεσπιστεί από το G20 οι κορυφές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας από τη Μόσχα.

Κάλεσαν την ομάδα του G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρίες που διαφεύγουν της φορολογίας.

Ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί και ο ομόλογός του στη Βρετανία, Τζορτζ Οσμπορν, μπροστά από έναν υπερ-λουξ αυτοκίνητο στο αστεράτο ξενοδοχείο Ritz Carlton, πριν ζητήσουν από τους G20 τη θέσπιση φορο-ράμπο για τις πολυεθνικές (Reuters) Ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί και ο ομόλογός του στη Βρετανία, Τζορτζ Οσμπορν, μπροστά από έναν υπερ-λουξ αυτοκίνητο στο αστεράτο ξενοδοχείο Ritz Carlton, πριν ζητήσουν από τους G20 τη θέσπιση φορο-ράμπο για τις πολυεθνικές (Reuters) Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που συνεδριάζουν στη ρωσική πρωτεύουσα έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την "καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών".

Στην έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο "σχέδιο δράσης" για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στην παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και που "επιτρέπουν υπερβολικά συχνά" στις πολυεθνικές να διαφεύγουν πλήρως της φορολόγησης".

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών, στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή.

"Οι πολυεθνικές, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να έχει εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, η G20 πρέπει να "ορίσει ένα διεθνές πλαίσιο για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών". Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει της συνόδου φέτος, υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία.

Παραθυράκια

Ο Γκουρία υπενθύμισε ότι σε αυτούς τους "δύσκολους καιρούς" της δημοσιονομικής λιτότητας, αν οι πολυεθνικές πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους επωφελούμενες από παραθυράκια της νομοθεσίας, το βάρος της φορολόγησης μένει να το σηκώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε εθνική κλίμακα και η μεσαία τάξη.

"Όλοι θέλουμε οι πολυεθνικές να εγκατασταθούν στις χώρες μας αλλά θέλουμε αυτοί οι όμιλοι να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στις χώρες μας", επέμεινε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού".

Οι G20 "περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης" που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

"Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα το πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (...) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ΟΟΣΑ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών (...) και υποστηρίζουμε την ανάλυση του ΟΟΣΑ υπέρ μιας πολυμερούς εφαρμογής σ' αυτό τον τομεά", προσθέτουν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ' αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, "ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%".

με πληροφορίες ΑΠΕ, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
G20: Ανάπτυξη-ζόμπι... με την όπισθεν και αποφυγή νομισματικού πολέμου
Χτύπημα κάτω από τη ζώνη στη Γαλλία... με άρωμα Ελλάδας
Ικανοποίηση ΟΟΣΑ για τη λιτότητα στην Ελλάδα
Nomura: Ερχεται και... «κούρεμα» της ΕΚΤ
ΔΝΤ: Αφήστε τους πολλαπλασιαστές κι εφαρμόστε το Μνημόνιο
Eurobank: Εύθραυστη η οικονομία διεθνώς
ΚΕΠΕ: Ύφεση 4,1% και ανεργία 30% το 2013
Στα επίπεδα του 2009 η ύφεση στην Ευρωζώνη
Ανεργοι έξι στους δέκα νέους και μία στις τρεις γυναίκες
Γερμανία-Γαλλία: Οι δυο νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ
Μετεωρίτες στην οικονομία