Έντυπη Έκδοση

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ (συγγραφέας παιδικών βιβλίων)

«Στη Λαγκάρντ αφιερώνω τους Σαράντα εφιάλτες»

Τα «Μαγικά μαξιλάρια», όπου οι κάτοικοι της χώρας δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά στα αδαμαντωρυχεία, θα τα αφιέρωνε στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ για τη Μέρκελ θα έγραφε μιαν ιστορία με τίτλο «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τις γιορτές και τα πανηγύρια»

«Τα ΜΜΕ πρέπει να μετονομαστούν σε Μέσα Μαζοχιστικής Ενημέρωσης», λέει ο Ευγένιος Τριβιζάς και προσθέτει ότι θα ήθελε να τελειώνει μια για πάντα το παραμύθι «ο Αλή Λαός και οι σαράντα κλέφτες» «Τα ΜΜΕ πρέπει να μετονομαστούν σε Μέσα Μαζοχιστικής Ενημέρωσης», λέει ο Ευγένιος Τριβιζάς και προσθέτει ότι θα ήθελε να τελειώνει μια για πάντα το παραμύθι «ο Αλή Λαός και οι σαράντα κλέφτες» «Πώς προσεγγίζετε την παιδική ψυχή;» ήταν η ερώτηση. Η απάντηση από έναν νομικό και καθηγητή εγκληματολογίας με εκατοντάδες μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, δεν άργησε να 'ρθει: «Οπως είπε ο Σεντάκ, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων δεν επιχειρεί να μεταδώσει μια απλουστευμένη εκδοχή του κόσμου, αλλά να ανακαλύψει τις μυστικές σχέσεις και τις μυθικές αλήθειες της παιδικής ηλικίας».

Εδώ και πολλά χρόνια ο Ευγένιος Τριβιζάς αντικρίζει τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού, με το δικό τους αυθορμητισμό και τη δική τους φρεσκάδα, χωρίς θεωρητικές προδιαγραφές και παρωπίδες.

* Μάθαμε πως εσείς, ένας εξερευνητής, εφευρέτης, ταχυδακτυλουργός και ζογκλέρ μελάτων αβγών, στείλατε σε αποστολή τον Πίκο Απίκο, τον δημοσιογράφο της Φρουτοπίας στην Ελλάδα; Τι μήνυμα μας φέρνει;

- Από τη στιγμή που ο Θάνος το κολοκυθάκι, ο Αιμίλιος το μήλο, η Μάτα η ντομάτα, ο Βλάσης το βλίτο και όλα τα φρούτα και λαχανικά της Φρουτοπίας κατάφεραν να απαλλαγούν από τον Μανώλη τον μανάβη και απ' όλους εκείνους που σχεδίαζαν να τα ξεφλουδίσουν, να τα στύψουν, να τα βράσουν και να τα κάνουν χυμούς, αναψυκτικά και κομπόστες, πάντα υπάρχει ελπίδα.

Πυροτεχνήματα...

* Εχετε γράψει μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων». Ως ειδικός επί του θέματος, τι θα είχατε να παρατηρήσετε για την «Ελλάδα των πυροτεχνημάτων»;

- Τα ελκυστικό με τα πυροτεχνήματα είναι ότι, όσο διαρκούν, μας προσφέρουν μια φαντασμαγορική και απολαυστική πανδαισία. Το τραγικό είναι ότι δεν διαρκούν πολύ. Σβήνουν κάποια στιγμή και βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Και το σκοτάδι αυτό είναι ακόμα πιο ζοφερό απ' όσο θα ήταν αν δεν είχαν προηγηθεί εκείνα. Είναι σφάλμα συνεπώς να στηριζόμαστε σε πυροτεχνήματα για φωτισμό και ενέργεια. Και ας μην ξεχνάμε ότι από τα ίδια συστατικά από τα οποία παράγονται πανηγυρικά πυροτεχνήματα, παράγονται και θανατηφόροι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

* Αρκεί ένα χρώμα, ένας ήχος, μια σκιά για να πυροδοτήσει τη φαντασία;

- Ναι. Οπως το καθρέφτισμα μιας ιτιάς σ' ένα ποτάμι, η σκιά ενός σχοινοβάτη στην άμμο ή το θλιβερό τρίξιμο μιας πόρτας σε ξεχασμένη αποθήκη. Το κάθε τι.

* Με ποιους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα παρομοιάζατε τους τροϊκανούς σωτήρες μας;

- Με τον Δρα Φάουστ που πουλάει ψυχές στις αγορές, τον Δρα Τζέκιλ που εναλλάσσεται από πονόψυχο σε αιμοβόρο και τον δρα Φράνκενσταϊν που προσπαθεί να κατασκευάσει από πτώματα οικονομιών πρωτοποριακά τέρατα.

* Ποια από τις νέες, εμπλουτισμένες με αυτοκόλλητα εκδόσεις της σειράς βιβλίων «Παραμύθια Ντορεμύθια» θα χαρίζατε στους πολιτικούς μας;

- Τη «Νύχτα της μπανανόφλουδας» και το «Οταν είναι να φύγει το τρένο».

* Ποιο βιβλίο σας θα αφιερώνατε στην κυρία Λαγκάρντ;

- Τους «Σαράντα εφιάλτες».

* Τι τίτλο θα είχε το βιβλίο που θα γράφατε για την κ. Μέρκελ;

- «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τις γιορτές και τα πανηγύρια».

* Ποιο βιβλίο σας πιστεύετε ότι εκφράζει καλύτερα τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας;

- Τα «Μαγικά μαξιλάρια». Στο μυθιστόρημα αυτό ο Αρπατίλαος ο πρώτος, ένας άπληστος άρχοντας, καταργεί τα πάρτι γενεθλίων, τις Αποκριές, τις γιορτές και τις Κυριακές - που μετονομάζονται σε Προδευτέρες και δεν διαφέρουν στο παραμικρό από τις κανονικές Δευτέρες. Οι κάτοικοι, αναγκασμένοι να δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά στα αδαμαντωρυχεία της χώρας, συγκρίνουν τα όνειρά τους με τη σκληρή πραγματικότητα και διαμαρτύρονται. Τότε ο Αρπατίλαος αποφασίζει να τους στερήσει ακόμα και τα όνειρά τους. Με τη βοήθεια τριών αυλικών, του αυλοκόλακα Τύλιου Ξεφτύλιου, του αρχιμάγου Σαυρίλιου Βρισελιέ και του αρχηγού της βασιλικής φρουράς Βουλίμιου Βλήμα, τους ξεγελάει και τους αναγκάζει να κοιμούνται τα βράδια σε μαξιλάρια που τους προκαλούν αποτρόπαιους εφιάλτες. Το καταχθόνιο σχέδιο φαίνεται να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

* Οι διαμαρτυρίες σταματάνε;

- Η παραγωγή διαμαντιών αυξάνεται. Ο Αρπατίλαος και οι αυλικοί πανηγυρίζουν. Δεν ξέρουν όμως ότι κάπου μακριά από το παλάτι, σε ένα ταπεινό σχολείο μερικοί μαθητές και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος είναι αποφασισμένοι να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Το ελαφρύδι

* Ποιοι ήρωες των βιβλίων σας θα μπορούσαν να εμπνεύσουν όσους απελπίζονται από τη σημερινή κατάσταση;

- Ο ήρωες εκείνοι που επιχειρούν το ακατόρθωτο, όπως ο Τουρτούρι, ο χιονάνθρωπος που δεν θέλει να λιώσει (από το μυθιστόρημα «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι», ο Ιγνάτιος ο ποντικός, που αποφασίζει να φάει μια γάτα (από το παραμύθι «Ο Ιγνάτιος και η γάτα») και ο Αχυρούλης το σκιάχτρο, που ονειρεύεται να πετάξει (από το θεατρικό έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου») και το άλογο της σκακιέρας που ονειρεύεται να ξεφύγει από τη σκακιέρα και να καλπάσει σε ένα λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια (από το graphic novel «Οι δραπέτες της σκακιέρας»).

* Η ανάπτυξη της χώρας μας, που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας, ξεκινά με εξαγωγές των εφευρέσεών σας, γαργαλιό, ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο και ενισχυτής ροχαλητού;

- Να μην ξεχνάμε και το ελαφρύδι, δηλαδή το αντίθετο από το βαρίδι, που όταν το βάζεις στη βαλίτσα σου την κάνει πολύ ανάλαφρη και τη μεταφέρεις πολύ εύκολα, και τη ζυγαριά που σου δαγκώνει το πόδι όταν παχαίνεις.

* Τι παραμύθι θα γράφατε για τους ανειλικρινείς πολιτικούς μας;

- Ηταν ένας πολιτικός

σπουδαίος και τρανός

που για κάθε θέμα

έλεγε ένα ψέμα,

αλλά αντί να του μεγαλώνει η μύτη

του μίκραινε το στόμα,

ώσπου δεν τον άκουγε κανείς

κι αναγκάστηκε να αλλάξει κόμμα.

* Πώς θα χαρακτηρίζατε το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αυτή την περίοδο;

- Λόγω της πληθώρας καταθλιπτικών ειδήσεων που μεταδίδουν, θα πρέπει να μετονομαστούν σε Μέσα Μαζοχιστικής Ενημέρωσης.

* Ποιο παραμύθι θα θέλατε να τελειώσει μια για πάντα στη χώρα μας;

- Ο Αλή Λαός και οι σαράντα κλέφτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία