Ηλεκτρονική Έκδοση

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διαδήλωσαν κατά της λιτότητας

Θερίζουν ανεργία και εξώσεις

Μέτρα κατά των εξώσεων υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων αξίωσαν χιλιάδες Ισπανοί οι οποίοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καταγράφηκαν την ίδια μέρα στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά της λιτότητας.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «οι θυσίες μας πάνε στα χέρια των τραπεζιτών και των πολιτικών» ή «αλλαγή πορείας, νέα πολιτική» δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε 20 πόλεις της Πορτογαλίας.

Ο γγ του CGTP Αρμένιο Κάρλος προανήγγειλε συνεχείς κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τουλάχιστον έως το τέλος του Μαρτίου. Στο επίκεντρο βρίσκονται η αύξηση της φορολόγησης και η μείωση των αποδοχών.

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 3,2% το 2012. Στο 16,9% ανέρχεται η ανεργία – στο 40% των νέων.

Στην Ισπανία οι διαδηλωτές αιτήθηκαν την κατάρτιση νόμου ο οποίος θα δίνει τέλος στις εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Με τύμπανα και κόρνες, οι διαδηλωτές της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και ακόμη 50 πόλεων προέβαλαν συνθήματα όπως «Στοπ στις εξώσεις» ή «Τι συνέβη; Δεν έχουμε σπίτι».

Η επονομαζόμενη Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 οι οποίες απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του κοινοβουλίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ισπανία φέρονται να έχουν χάσει τα ακίνητά τους από το 2008. Οι εξώσεις αυξήθηκαν κατά 21,2% σε σύγκριση με το 2010. Η ανεργία ξεπερνά το 26%. Το 11,2% έφτασαν το Δεκέμβριο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Πορτογαλία