Έντυπη Έκδοση

«Δίνουμε σωστές πληροφορίες στο σωστό περιβάλλον»

«Ουσιαστικά προσφέρουμε υπηρεσία στην Ελλάδα με την προώθηση του πακέτου μας «Greece Crisis in Context» λέει στην «Ε» ο Πολ Μπένετ, διευθυντής του αμερικανικού γραφείου Context Travel (www.contexttravel.com), υποστηρίζοντας ότι τα πακέτα εκδρομών που προσφέρουν με τη συνεργασία εξειδικευμένων συνοδών (δεν είναι πάντοτε ξεναγοί, αλλά και επιστήμονες/αναλυτές, που καλούνται να μιλήσουν για σειρά σχετικών θεμάτων) «ενισχύουν την ουσιαστική κατανόηση της ελληνικής κατάστασης και οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν σωστές πληροφορίες στο σωστό περιβάλλον.

Ο Πολ Μπένετ Ο Πολ Μπένετ Διαμορφώνουν με αυτόν τον τρόπο σφαιρική άποψη για το θέμα».

Θεματικές εκδρομές

Το αμερικανικό γραφείο με έδρα τη Φιλαδέλφεια και γραφεία στην Ευρώπη, που διοργανώνει περισσότερες από 300 θεματικές εκδρομές (για τις τέχνες, τη γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, αλλά και την πολιτική) σε 23 χώρες στον κόσμο, μόλις ξεκίνησε να διαφημίζει τη νέα του εκδρομή για την Ελλάδα.

Στην αναλυτική της παρουσίαση στην ιστοσελίδα τους (www.contex ttravel.com/city/athens) αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κρίση είναι πολύπλοκη - ένας ιστός οικονομικών σχέσεων, αναδιάρθρωσης του χρέους και πολιτικής αστάθειας [...] Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από το κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, στο επίκεντρο της κρίσης - μπροστά από τη Βουλή και θα μιλήσουμε για την πολιτική κατάσταση [...] για το κίνημα των αγανακτισμένων». Η θεματική βόλτα στην Αθήνα οδηγεί στη συνέχεια τους ενδιαφερομένους στην Παλαιά Βουλή, όπου αναλύονται «οι συνθήκες πτώχευσης του ελληνικού κράτους στο παρελθόν» και η οικονομική ιστορία της χώρας «μεταφράζεται» με απλές λέξεις και όρους. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Χρηματιστήριο αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος, προτού η θεματική βόλτα καταλήξει σε ταβέρνα για φαγητό και συζήτηση για την... άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες των Ελλήνων της μέσης τάξης να βάλουν τα αναγκαία στο τραπέζι τους.

Το κόστος ανέρχεται στα 70 ευρώ, εάν ο ενδιαφερόμενος συμμετέχει σε ομαδική «ξενάγηση», ή στα 305 ευρώ, εάν επιλέξει «ιδιωτική βόλτα».

Ο Μπένετ υποστηρίζει ότι την ιδέα για την δημιουργία αυτής της εκδρομής στην Ελλάδα την έδωσαν στο Context Travel οι ίδιοι του οι πελάτες. «Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται την Ελλάδα θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς η κρίση επηρεάζει τους Ελληνες» λέει στην «Ε», και σχολιάζει: «Πολλοί από τους πελάτες μας είναι τραπεζίτες, δικηγόροι, άνθρωποι που διαβάζουν τη "Wall Street Journal" και τους "Financial Times". Παράλληλα με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και την αρχαία αγορά θέλουν να μάθουν για τις αιτίες της κρίσης, τη στάση της Ευρώπης, τις πραγματικές συνέπειες στους πολίτες - πέρα από αυτά που διαβάζουν στις σελίδες των εφημερίδων. Αυτά τα ενδιαφέροντα, αυτές τις ερωτήσεις θέλει να απαντήσει η εκδρομή μας».

- Υπάρχουν αντίστοιχα πακέτα σε άλλες χώρες και πώς σχολιάζει το Context τις αντιδράσεις για εκμετάλλευση της οικονομικής εξαθλίωσης;

«Το πιο κοντινό στην εκδρομή στην Αθήνα είναι μία περιήγηση στη Νέα Υόρκη, με θέμα την οικονομική ιστορία της πόλης, μια άλλη στο Παρίσι με θέμα τη μετανάστευση, μια τρίτη στη Σανγκάη με θέμα τις πόλεις του μέλλοντος και μία τέταρτη στη Βενετία με θέμα τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στην πόλη» λέει ο Μπένετ, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζει άλλα τουριστικά γραφεία που επικεντρώνονται στην κατανόηση γεωπολιτικών θεμάτων· και υπογραμμίζει «αλλά δεν νομίζω ότι εμείς διεξάγουμε "θανατοτουρισμό". Οι άνθρωποι επιζητούν βαθύτερη κατανόηση της καθημερινότητας της Αθήνας».

- Τι περιλαμβάνει «η ιδιωτική βόλτα» στην Αθήνα;

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιλογή προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πολλοί πελάτες μας εργάζονται στον τομέα της οικονομίας και μιλούν τη γλώσσα του χρέους και των οικονομικών. Θέλουν να συναντήσουν Ελληνες ειδικούς που θα τους βοηθήσουν να "σκάψουν βαθύτερα" στο θέμα».

- Ποιοι είναι λοιπόν οι συνεργάτες του γραφείου στην Αθήνα; Στην ιστοσελίδα του Context αναφέρεται ένας «οικονομολόγος» και στους δημοσιογραφικούς κύκλους ακούγεται το όνομα Antony Papas.

«Δεν μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία των δύο συνεργατών μου στην Αθήνα» λέει ο Μπένετ, υποστηρίζοντας ότι «κανείς τους δεν θέλει να μιλήσει στα ΜΜΕ, λόγω αρνητικών δημοσιευμάτων για την εκδρομή στην Αθήνα».

- Πόσοι λοιπόν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις εκδρομές «Crisis in Athens Tours»;

«Μόλις ξεκινήσαμε τη διαφήμιση αυτού του πακέτου και δεν έχουμε κρατήσεις ακόμη» λέει ο Μπένετ, υποστηρίζοντας ότι διανύουμε «πεσμένη τουριστική περίοδο»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Η κρίση πουλάει και ως ταξιδιωτικό πακέτο