Ηλεκτρονική Έκδοση

Επανεκλογή του στην προεδρία της Κούβας την Κυριακή

Ραούλ Κάστρο: «Έχω το δικαίωμα να αποσυρθώ»

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Ραούλ Κάστρο, 81 ετών, αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος της Κούβας την Κυριακή, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Εθνοσυνέλευσης που εκλέχθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Πάντως, αστειευόμενος, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι η τελευταία θητεία του: «Πρόκειται να γίνω 82 ετών, έχω το δικαίωμα να αποσυρθώ. Δεν το πιστεύετε κι εσείς;», είπε ο Ραούλ Κάστρο την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση στα περίχωρα της Αβάνας, με αφορμή την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Την Κυριακή, 612 βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν χωρίς αντίπαλο, καλούνται να εγκρίνουν τη νέα πενταετή θητεία του Ραούλ Κάστρο.

Ο Ραούλ Κάστρο εισήγαγε βαθμιαία μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, όπως τη δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών,  αλλαγή του καθεστώτος στην έκδοση αδειών για ταξίδια και τη δυνατότητα των Κουβανών να αγοράζουν αυτοκίνητα και κατοικίες.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας παραμένει η μόνη πολιτική παράταξη που επιτρέπεται στη χώρα, καθεστώς που θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τον Ραούλ Κάστρο.  

Ο ίδιος έχει εκφράσει την πρόθεση να μειώσει το διάστημα της θητείας σε υψηλόβαθμες θέσεις το ανώτερο σε δύο πενταετίες.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος για σχεδόν μισό αιώνα είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας της Κούβας, ανέλαβε προσωρινά την εξουσία το 2006, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αδελφός του, Φιντέλ Κάστρο. Το 2008 η Εθνοσυνέλευση επιβεβαίωσε την ανάδειξή του σε αρχηγό του κράτους.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Για το ίδιο θέμα
Το 2018 θα παραιτηθεί ο Ραούλ Κάστρο