Έντυπη Έκδοση

Βρίσκουν σωσίβιο στα αυτοχρηματοδοτούμενα

Οι αποτιμήσεις των μεγάλων ομίλων στο Χρηματιστήριο θεωρούνται ελκυστικές.

Αιτία είναι τα «χρυσά» συμβόλαια που έχουν συνάψει για αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Ελλάκτωρ. Η κεφαλαιοποίηση των 706 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Proton Bank, μόνο στην αξία συμμετοχής στην Αττική Οδό (συμμετέχει με 59,25%), στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (έχει το 20,32% της κοινοπραξίας) και του μεριδίου που κατέχει στο Καζίνο της Πάρνηθας. Ο όμιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,9 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 109% σε σχέση με το 2007), με 42,5% επιβάρυνση των υποχρεώσεων, στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η J&Ρ ΑΒΑΞ είχε κύκλο εργασιών 991 εκατομμυρίων ευρώ (ενισχυμένο κατά 45% σε σχέση με το 2007), αλλά επιβάρυνση 46% στις υποχρεώσεις, που ξεπερνούν πλέον το ένα δισ. ευρώ. Η εισηγμένη αποτιμάται στα 135 εκατομμύρια ευρώ, περίπου όσο αξίζουν οι συμμετοχές της σε Αττική Οδό (συμμετέχει με 30,8%) και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (μερίδιο 10,20%). Σύμφωνα με τη Marfin Analysis στην τρέχουσα τιμή η εταιρεία αποτιμάται με έκπτωση 50%, δεδομένης της συμμετοχής της στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού, του ανεκτέλεστου 2,9 δισ. ευρώ και της συμμετοχής στα έργα Μαλιακός- Κλειδί και Κόρινθος-Πάτρα-Τσακώνα.

Με πλούσιο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα εμφανίζεται και η ΓΕΚ/Τέρνα, με κυριότερα την Ιονία Οδό και τον άξονα Ε-65 (Κεντρική Ελλάδα). Ομως, η εισηγμένη έχει τη μεγαλύτερη διασπορά χαρτοφυλακίου, καθώς στην τρέχουσα αποτίμηση των 340 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί η αξία του ενεργειακού κλάδου του ομίλου (μέσω της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή και των δύο μονάδων Ηρων Ι και ΙΙ).

Ζεστό χρήμα

Οι συμβάσεις για τα αυτοχρηματοδοτούμενα αποτελούν τον κρυφό θησαυρό των ισχυρών ομίλων.

Τα διόδια τους εξασφαλίζουν σταθερή ροή κεφαλαίων και ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες έναντι των μικρότερων εταιρειών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Για το ίδιο θέμα
Η επιβίωση των ισχυρών