Έντυπη Έκδοση

Η επιβίωση των ισχυρών

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ

«ΜΙΑ ΑΠΟ τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων είκοσι χρόνων θα είναι η φετινή για τον κατασκευαστικό κλάδο», υποστηρίζει ιστορικός παράγοντάς του.

Η εικόνα μεταξύ των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και των λίγων ισχυρών ομίλων, θα θυμίζει τη μέρα με τη νύχτα. Ο λόγος είναι ότι προωθούνται τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, από τα οποία ωφελημένοι θα είναι μόνο οι δεύτεροι. Οι πολλοί θα πρέπει να αρκεστούν στις υπεργολαβίες προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον τα μηχανήματά τους δεν θα κάθονται...

Ηδη στα οικονομικά αποτελέσματα του 2008 το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώνεται στα επτά δισ. ευρώ, αυξημένο σχεδόν κατά 40% σε σχέση με το 2007. Εκτιμάται πως θα υπάρξει νέα επιδείνωση το 2009, καθώς οι εισπράξεις από τα έργα που έγιναν για λογαριασμό του Δημοσίου κινούνται με καθυστέρηση που φτάνει και τους εννέα μήνες.

Μόνο παρήγορο είναι το γεγονός πως μπήκαν μπροστά τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Αυτά όμως αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους τρεις ισχυρούς ομίλους, δηλαδή Ελλάκτωρ και ΓΕΚ/Τέρνα. Λίγες εταιρείες (Μηχανική, Αθηνά και ΑΤΤΙΚΑΤ) καταφέρνουν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς.

Οι υπόλοιπες κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τον Μεσοχωρίτη να εντάσσεται στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, μαζί με τη ΔΙΕΚΑΤ, που προηγήθηκε, ενώ τη θέση αυτή πασχίζει να αποφύγει η Προοδευτική.

Ενδεικτική είναι η συρρίκνωση, όχι μόνο του τζίρου, αλλά και του ανεκτέλεστου έργου. Αυτό γιατί, η «μερίδα του λέοντος» έχει κατανεμηθεί μεταξύ των 3-4 ισχυρών ομίλων. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως επί ημερών Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ οι μικρότεροι έγιναν ακόμη πιο αδύναμοι, ενώ δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αντέξουν οι ισχυροί και να βγουν δυνατότεροι από την κρίση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Για το ίδιο θέμα
Βρίσκουν σωσίβιο στα αυτοχρηματοδοτούμενα