Ηλεκτρονική Έκδοση

ΤτΕ: Επιτακτική ανάγκη η συγκέντρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος

Ο περαιτέρω εξορθολογισµός του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών με την αναμόρφωση και συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος και την παράλληλη κεφαλαιακή του ενίσχυση αποτελούν επιτακτική ανάγκη, αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι άρχισαν να γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα για να επιτευχθεί η αναγκαία συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, καθώς έχει γίνει πλέον ευρύτερα αντιληπτό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορούσε να πορευθεί στη νέα εποχή με την πρότερη διάρθρωσή του.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και η παράλληλη κεφαλαιακή του ενίσχυση αποτελούν κομβικής σηµασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνιστούν προϋποθέσεις για ανάκαµψη της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Ήδη, όπως αναφέρεται, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποτελεί ένα πρώτο σημάδι θετικής αποτίµησης των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστηµα. Η συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που έχει δρομολογηθεί για τους πρώτους μήνες του 2013 θα συντελέσουν, σε μεσοπρόθεσµο ορίζοντα, σε βαθµιαία αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών Τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήµατος και κεφαλαίων.

 

Γενικότερα, η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην εδραίωση συνθηκών διατηρήσιµης ανάπτυξης, αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην έκθεση σημειώνεται ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών εµπορικών Τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημείωσε νέα επιδείνωση. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων ανήλθε σε 22,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 από 16,0% στο τέλος Δεκεµβρίου 2011. Εντονότερα αυξήθηκε ο λόγος των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των καταναλωτικών δανείων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 36,3% το Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% το Δεκέμβριο του 2011. Σηµαντική αύξηση παρατηρήθηκε, επίσης, στον αντίστοιχο λόγο τόσο για τα επιχειρηµατικά (Σεπτέμβριος 2012: 21,0%, ∆εκέμβριος 2011: 14,2%) όσο και για τα στεγαστικά δάνεια (Σεπτέμβριος 2012: 20,2%, Δεκέμβριος 2011: 14,9%).

Πηγή:ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Για το ίδιο θέμα
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες
Ετήσια Εκθεση ΤτΕ: Υφεση 4,5% το 2013
Προβόπουλος: Προσήλωση στη λιτότητα
ΤτΕ: Πού πάνε οι τιμές στα ακίνητα