Έντυπη Έκδοση

Κάνουν καψώνια σε πανεπιστήμιο

Το εμβαδόν κτιριακών υποδομών που αντιστοιχεί σε κάθε φοιτητή, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, είναι 16,6 τετραγωνικά μέτρα.

Οι εγκαταστάσεις του «424» στρατιωτικού νοσοκομείου τις οποίες διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι εγκαταστάσεις του «424» στρατιωτικού νοσοκομείου τις οποίες διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, όμως, δεν ξεπερνά τα 4 τ.μ. Φοιτητές παρακολουθούν όρθιοι τις παραδόσεις ή κάνουν μαθήματα στο υπόγειο. Τμήματα, όπως το Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες χώρων, δεν διαθέτουν ούτε τους στοιχειώδεις, σε βάρος του επιπέδου σπουδών. Ετσι, η ανάπτυξη του πανεπιστημίου αναστέλλεται διαρκώς λόγω έλλειψης εργαστηρίων και εγκαταστάσεων.

Είναι η ζοφερή πλευρά ενός μοντέρνου κατά τ' άλλα ιδρύματος, με 14.000 φοιτητές, στο οποίο διδάσκονται αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τη σύγχρονη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή. Λύση υπάρχει και μάλιστα άμεση, σκοντάφτει όμως στους στρατηγούς και στην επιρροή που ασκούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους. Είναι το πρώην 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που γειτνιάζει με το πανεπιστήμιο. Τη διάθεσή του στο ίδρυμα έχει υποσχεθεί, από 10ετίας, το σύνολο, σχεδόν, των πολιτικών που έχουν περάσει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά το θέμα μένει πάντα στην έκφραση της βούλησης. Οταν πλησιάζουν στην υλοποίηση, βρίσκουν μπροστά τους τους στρατηγούς, οι οποίοι προβάλλουν διάφορες, κατά περίπτωση, αιτιολογίες:

*Αλλοτε λένε ότι το κτίριο του «424» είναι ενταγμένο σε κάποιο αφανές επιχειρησιακό σχέδιο.

*Αλλοτε ότι το θέλουν για κατάλυμα αξιωματικών όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες τούς φέρνουν στη Θεσσαλονίκη.

*Αλλοτε ότι έχουν σχεδιάσει να αναπτύξουν στρατιωτικό μουσείο.

Αλληλογραφία με το υπουργείο Αμυνας

Το περασμένο καλοκαίρι, ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων από φοιτητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, υπήρξε κινητικότητα.

Είχε αρχίσει η συζήτηση επί της ουσίας. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 το υπουργείο, με υπογραφή του υφυπουργού Κωνσταντίνου Τασούλα, έγραφε στον πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη: «Διεβίβασα, μόλις την παρέλαβα την πρότασή σας στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ και ζήτησα να καθορισθεί επί της προτάσεώς σας για την αναπαλαίωση του κτιρίου και εν συνεχεία την αξιοποίησή του από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη στρατιωτική υπηρεσία, η υπηρεσιακή εισήγησή του, ώστε αμέσως μετά να ορισθούν τα αρμόδια στελέχη προς αναζήτηση, έπειτα από διάλογο μαζί σας, οριστικής λύσεως, που όπως και εσείς λέτε, θα είναι η "βέλτιστη αμοιβαίως αποδεκτή και ωφέλιμη"». Ενα μήνα μετά ορίσθηκε και υπεύθυνος για το χειρισμό των θεμάτων, αλλά 5 μήνες αργότερα... ουδέν. Γράμμα νεκρό η εσπευσμένη κινητικότητα, λόγω ΔΕΘ, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Η εικόνα παραμένει ίδια:

*Αδειο το πρώην 424 να επιβαρύνεται από τις φθορές του χρόνου και της εγκατάλειψης.

*Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να μην μπορεί να διαθέσει την αποδεκτή δομημένη έκταση στους φοιτητές του και η ανάπτυξή του, που είναι ζωτικής σημασίας, να καθυστερεί.

*Προγράμματα όπως εργαστήριο μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ινστιτούτο εφαρμογών για μαθησιακές δυσκολίες ΑΜΕΑ, νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό, κέντρο διεθνούς πολιτικής και πολιτικής στην τεχνολογία, παρατηρητήριο τιμών και κέντρο δημοσκοπήσεων να μην πραγματοποιούνται.

* Αντί για την υπεύθυνη θέση της πολιτικής ηγεσίας με την πραγματική αναζήτηση της «κοινά αποδεκτής λύσης» ακολουθείται τακτική... Μαυρογιαλούρου και οχύρωση πίσω από «αρμόδιες υπηρεσίες», «υπηρεσιακές εισηγήσεις» και «ορισμούς αρμόδιων στελεχών», που κρατούν το θέμα ανοιχτό από εποχής Αρσένη στο υπουργείο Αμυνας. Κι ένα πανεπιστήμιο να εξαρτά την εξέλιξή του από τα πολιτικά παιχνίδια και τους στρατηγούς που κρύβονται πίσω από τις απροσδιόριστες υπηρεσιακές ανάγκες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση