Ηλεκτρονική Έκδοση

Παιχνίδι για smartphones συνδράμει την έρευνα για τον καρκίνο

Επιστήμονες από μια βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον καρκίνο συνεργάζονται με γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και το Amazon προκειμένου να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα που θα επιταχύνει την έρευνα για φάρμακα κατά του καρκίνου.

Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται το ίδρυμα Cancer Research UK, έχει ως στόχο ο καθένας που χρησιμοποιεί smartphone (έξυπνο κινητό τηλέφωνο) να μπορεί μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών να ερευνήσει επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη νόσο παίζοντας ταυτόχρονα στο κινητό του τηλέφωνο.

Το πρώτο βήμα είναι για 40 προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σχεδιαστές γραφικών και παιχνιδιών που θα συμμετάσχουν αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Λονδίνο, σε ένα πρόγραμμα με το όνομα "GameJam" να καταφέρουν να μετατρέψουν τα νέα δεδομένα του ιδρύματος σε μορφή παιχνιδιού.

Μετά το GameJam, μια εταιρεία θα μετατρέψει την ιδέα του παιχνιδιού σε πραγματικότητα και σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου το παιχνίδι αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2013.

"Κάνουμε μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση των γενετικών αιτίων για τα οποία αναπτύσσεται ο καρκίνος. Αλλά τα στοιχεία του γιατί κάποια φάρμακα επιδρούν και άλλα όχι βρίσκονται σε δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν από ανθρώπινο μάτι- και αυτό θα μπορούσε να πάρει χρόνια”, δήλωσε στο Reuters ο Κάρλος Κάλντας ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Κέιμπριτζ. “Αξιοποιώντας τη συλλεκτική δύναμη των πολιτών-επιστημόνων (όπως αποκαλεί το σχέδιο τους μελλοντικούς παίκτες του παιχνιδιού) θα κερδίσουμε νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου που θα είναι πολύ πιο ακριβείς”, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Καρκίνος