Ηλεκτρονική Έκδοση

Ενδοιασμοί από Γερμανία κι άλλα ευρω-κράτη

«Φρένο» στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM

Για πιθανή εγκαταλείψη του σχεδίου έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Οι σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν τελικά στην εγκαταλείψη του σχεδίου αυτού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε στο περιοδικό Wirtschafts Woche πως δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι ο ESM θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

"Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών", είπε, διευκρινίζοντας πως για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαιτείται ομόφωνη στήριξη. "Για το λόγο αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα γίνει".

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον ESM να προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Όμως η Γερμανία και άλλα κράτη της ευρωζώνης εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ταμείου για τον σκοπό αυτό επειδή φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η δανειοδοτική ικανότητα του οργανισμού.

Τις ίδιες αμφιβολίες διατυπώνει και ο Ρέγκλινγκ: "Αν τα χρήματα από τον ESM χρησιμοποιηθούν για την διάσωση των τραπεζών, τότε θα μειωθεί η ικανότητα του για παροχή δανείων στις χώρες που τα χρειάζονται".

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλιώς θα πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα του ESM.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες
Κόντρες για ανάπτυξη και ανεργία στο τραπέζι των “27”
Διχάζουν τα τραπεζικά «σωσίβια» μέσω ESM
Πού σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση
Ανακεφαλαιοποίηση: Παζάρι τρόικας με 4 «συστημικές» τράπεζες
Τράπεζες: Ανακεφαλαιοποίηση με τους μεγαλομετόχους