Έντυπη Έκδοση

«Νόμος και τάξη» χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

Σε θεσμικό κενό οδηγεί η σκληρή κόντρα δύο οργάνων της πολιτείας με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παναγιώτης Μπαλτάκος Παναγιώτης Μπαλτάκος Ο λόγος για τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εδώ και δύο μήνες έχουν διαρρήξει κάθε δεσμό, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή υπάγεται και αναφέρεται, εκ του νόμου, απ' ευθείας στον πρωθυπουργό.

Αφορμή στάθηκε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του γενικού γραμματέα Παναγιώτη Μπαλτάκου και του προεδρείου της Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβρη, προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η συνάντηση έληξε πριν καλά καλά αρχίσει. Αιτία στάθηκε η καταφανής διάσταση απόψεων που όξυνε τα πνεύματα και οδήγησε στην αποχώρηση των εκπροσώπων της Επιτροπής.

«Περιφρόνηση»

Λίγες μέρες μετά, στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτανε επιστολή της Εθνικής Επιτροπής στην οποία καταγγελλόταν ο κ. Μπαλτάκος για απαξιωτική και περιφρονητική στάση έναντι του θεσμικού της ρόλου. Αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο κ. γ.γ. μας επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς το θεσμό που εκπροσωπούμε και ανάρμοστη με το αξίωμα που του έχετε αναθέσει. Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας το έργο της Επιτροπής και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή ούτε να κινήσει καμιά διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμη και αν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».

Απάντηση επί της επιστολής, αν και πέρασαν δύο μήνες, ουδέποτε υπήρξε. Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στα γεγονότα, υποστηρίζουν ότι αιτία της ρήξης υπήρξε «η μονομερής προσέγγιση που γίνεται από ένα κομμάτι της αδιάβαστης Αριστεράς στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης. Κατά τη συνάντηση κοινοποιήθηκε έκθεση σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Οταν ρωτήθηκαν αν υπάρχουν αναφορές στα εγκλήματα που διαπράττουν μετανάστες σε Ελληνες, αν υπάρχουν αναφορές στο κοριτσάκι που είχε υποστεί επίθεση από τον Πακιστανό στην Πάρο και βρισκόταν σε κώμα, δεν ήξεραν τι να απαντήσουν». Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «ορισμένοι αγνοούν το υπαρκτό ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων και αναγνωρίζουν δικαιώματα μόνο στους μετανάστες. Πρέπει να αναμένουν ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα ενοχληθεί και θα αντιδράσει».

Και προσθέτουν: «Ενα κομμάτι της Αριστεράς δεν μπορεί να "στρίψει" πολιτικά. Δεν βλέπουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν; Ο κόσμος στον Αγ. Παντελεήμονα και την Κυψέλη ωθείται να ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Δεν προβληματίζονται από τα ποσοστά ενός ακροδεξιού κόμματος, που στις εκλογές του 2009 είχε 0,29% κι έφτασε σήμερα στο 12%; Δεν είναι ναζί το 12%. Είναι κόσμος που βρίσκεται σε αδιέξοδο από τη θεωρητική προσέγγιση περί μονομερούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Οχι συμψηφισμοί»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωστής Παπαϊωάννου, φανερά ενοχλημένος από την προσέγγιση της Γενικής Γραμματείας, τονίζει ότι «είναι λυπηρό που θεσμικά όργανα της πολιτείας υιοθετούν την επιχειρηματολογία δυνάμεων εκτός συνταγματικού τόξου. Η άποψη πως επιτρέπεται να καταγράφουμε πράξεις ρατσιστικής βίας μόνο αν τις συμψηφίζουμε με άλλα εγκλήματα, φανερώνει περιφρόνηση για το διεθνές πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων και ιδεοληπτική πρόσληψη των απειλών για τη δημοκρατία μας. Οφείλουν όσοι επικρίνουν την Εθνική Επιτροπή να γνωρίζουν ότι εκπροσωπούνται και οι ίδιοι σε αυτήν ως κόμματα και ως κυβέρνηση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα