Έντυπη Έκδοση

Αναστολή διώξεων για παλιά χρέη, οφειλές

Κατατέθηκε τελικά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με το άρθρο 9 σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, η αναστολή των διώξεων μελών διοικήσεων συνεταιριστικών οργανώσεων για οφειλές στο Δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η τροποποίηση είχε ξαναπεράσει από τη Βουλή, ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με άλλη παράγραφο για αναστολή διώξεων αγροτών που μετείχαν σε κινητοποιήσεις, αλλά είχε αποσυρθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, ανέφερε πως σημερινές διοικήσεις συνεταιρισμών, που μπορεί να μην ευθύνονται για χρέη ή οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, σέρνονται στα δικαστήρια και στα κρατητήρια, φωτογραφίζοντας έτσι και «γαλάζιους» συνεταιριστές της υπό εκκαθάριση Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Η αναστολή διώξεων συνεταιριστών, υποστήριξε, ισχύει μόνο ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης συνεταιρισμών, συγχώνευσης ή μετατροπής τους σε πρωτοβάθμιους ή άλλους οργανισμούς. Τόνισε ότι δεν αποτελεί άφεση αμαρτιών ή συγχωροχάρτι για όσους «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», ενώ ο χρόνος δεν μετρά για παραγραφή τυχόν αδικημάτων.

Ο κ. Χαρακόπουλος καταφέρθηκε εναντίον του νόμου 4015 (Σκανδαλίδη), ο οποίος, όπως είπε, παρά τις αγαθές προθέσεις, οδήγησε συνεταιριστικές οργανώσεις σε καθεστώς ομηρίας, διότι, ωσότου υλοποιηθεί η μετατροπή ή η εκκαθάρισή τους, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

* Για εμπαιγμό έκανε λόγο ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, αφού απουσιάζει η παράγραφος περί αναστολής των διώξεων αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Δικαιοσύνη
Ληξιπρόθεσμες οφειλές