Έντυπη Έκδοση

Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ

Την επανάληψη της δίκης του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε το εφετείο του Καΐρου για τις 13 Απριλίου, τελευταία ημέρα της κράτησής του, μετά την οποία θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος εάν δεν είχε μέχρι τότε ξεκινήσει η νέα δίκη.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ Αλ Αντλι, είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για τις δολοφονίες διαδηλωτών από κυβερνητικά πυρά στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος. Αντιθέτως, έξι πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αθωωθεί. Οι δυο γιοι του Μουμπάρακ, Τζαμάλ και Αλάα, είχαν επίσης αθωωθεί για τις κατηγορίες της διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, ενώ ο επιχειρηματίας Χουσεΐν Σάλεμ είχε καταδικαστεί ερήμην σε επτά χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο 4 δισ. δολαρίων για τις ίδιες κατηγορίες. Οι γιοι του Μουμπάρακ παραμένουν στη φυλακή, καθώς εκκρεμούν εναντίον τους και άλλες υποθέσεις διαφθοράς. Υπό το βάρος των βίαιων διαδηλώσεων μετά την ανακοίνωση των δικαστικών αποφάσεων (τον Ιούνιο του 2012), με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή τους για τις απαλλαγές -ιδίως των αξιωματούχων της αστυνομίας- και να ζητούν αυστηρότερες ποινές, το εφετείο του Καΐρου αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις και να διατάξει νέα δίκη για τον Μουμπάρακ και τους συγκατηγορουμένους του.

Στο μεταξύ, το Κάιρο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μόρσι, ηγέτες της αντιπολίτευσης και επιχειρηματίες, σχετικά με την οικονομική βοήθεια 4,8 δισ. δολαρίων που ζητά από το ΔΝΤ η Αίγυπτος. «Είναι κυρίαρχο, απαραίτητο και επείγον η αιγυπτιακή οικονομία να σταθεί και πάλι στα πόδια της», δήλωσε ο Κέρι, τονίζοντας την ανάγκη να «ξεπαγώσει» το αίτημα της χώρας για άμεση δανειοδότηση.

Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν χθες στο Πορτ Σάιντ, με 253 τραυματίες και έναν νεκρό αστυνομικό μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρει 39 κρατουμένους εκτός πόλης εν αναμονή δικαστικής απόφασης. Η ετυμηγορία αφορά την υπόθεση των βιαιοτήτων έπειτα από ποδοσφαιρικό αγώνα, με 74 νεκρούς, τον Φεβρουάριο του 2012. Η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν καταδικάστηκαν σε θάνατο 21 κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ-GUARDIAN

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος