Έντυπη Έκδοση

Βαρύ πένθος για τον Γιώργο Κολοκυθά

Στην είδηση του θανάτου του Γιώργου Κολοκυθά (το πρωί του Σαββάτου, προδομένος από την καρδιά του), το ελληνικό μπάσκετ βυθίστηκε σε βαρύ πένθος.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς στο πλευρό του Γιαννάκη και των συνεργατών, στα επινίκια του Βελιγραδίου το 2005 Ο Γιώργος Κολοκυθάς στο πλευρό του Γιαννάκη και των συνεργατών, στα επινίκια του Βελιγραδίου το 2005 Οι νεότεροι ήξεραν τον «Μύτο» σαν τον υπεύθυνο των εθνικών ομάδων που αρνιόταν πεισματικά να κλέψει έστω ένα δευτερόλεπτο από τη δόξα των παικτών, μένοντας συνειδητά σε δεύτερο πλάνο. Στις συνεντεύξεις Τύπου της ΕΟΚ ήταν μονίμως κρυμμένος στο πιο απομακρυσμένο δωμάτιο, μέχρι να τον ξετρυπώσουν και να τον οδηγήσουν στο πάνελ οι συνεργάτες του.

Το φινάλε του αλησμόνητου ημιτελικού του Βελιγραδίου με τους Γάλλους τον βρήκε πάνω σε μια γέφυρα του ποταμού Σάβα. Εμαθε για την ανεπανάληπτη ανατροπή από το τηλέφωνο, αφού απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τέτοιες συγκινήσεις. Οσο για τους παλιότερους, που είχαν δει με τα μάτια τους τα κατορθώματά του στο παρκέ, υποκλίνονταν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Από το αυριανό τελευταίο αντίο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (15.00) είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψει κανείς.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1945. Επαιξε στο Σπόρτιγκ και το 1966 μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα. Καταξιώθηκε και εκτός των συνόρων, καθώς αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ σε δύο συνεχόμενα Ευρωμπάσκετ (1967, 1969), ενώ κλήθηκε και στη Μικτή Ευρώπης. Το 1991, όταν η FIBA επέλεξε τους 50 καλύτερους όλων των εποχών, στη λίστα συμπεριλήφθηκαν δύο Ελληνες: ο Γκάλης και ο Κολοκυθάς.

Στα παιχνίδια μπάσκετ του Σαββατοκύριακου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ανακοινώσεις για την απώλεια του Γ. Κολοκυθά εξέδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης, οι φορείς του μπάσκετ και δεκάδες σωματεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Κύριο θέμα
Ο σταρ-σύμβολο της μη προπόνησης