Έντυπη Έκδοση

Ομορφα σαν ιστορία

Υπάρχουν μερικά πανέμορφα διώροφα κτήρια της δεκαετίας του '30 στην οδό Ραβινέ στο Κολωνάκι. Προ διετίας άρχισε η ξαφνική κατεδάφιση ενός εξ αυτών, για να σταματήσει το ίδιο ξαφνικά.

Δύο κατοικίες που καταγράφηκαν χθες. Είναι πιθανότατα του ίδιου αρχιτέκτονα και βρίσκονται στην οδό Ιωάννη Πολέμη στο συνοικισμό Κυπριάδου Δύο κατοικίες που καταγράφηκαν χθες. Είναι πιθανότατα του ίδιου αρχιτέκτονα και βρίσκονται στην οδό Ιωάννη Πολέμη στο συνοικισμό Κυπριάδου Το θέμα βρίσκεται πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπεύθυνη για τις μπουλντόζες που έφυγαν ήταν η Monumenta, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Από χθες το απόγευμα η ίδια εταιρεία ξεκινά ένα φιλόδοξο διετές πρόγραμμα με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου: την καταγραφή και ανάδειξη όλων των κτηρίων του 19ου και του 20ού αιώνα που χτίστηκαν έως το 1955, δηλαδή ώς τις απαρχές της αντιπαροχής, στην Αθήνα.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της συγκεκριμένης περιόδου, με σκοπό τη μελέτη τους αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξει την αρχιτεκτονική στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομίες, ιστοσελίδα, ενημερωτικά έντυπα κ.λπ.), αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.

Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων ειδικευμένων στη διαχείριση και προστασία των μνημείων, με τη συνεργασία μεγάλου αριθμού εθελοντών. Η ερευνητική-συντονιστική ομάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς προστασίας, αλλά και με τους φορείς εκείνους που έχουν πραγματοποιήσει καταγραφές κτηρίων και διαθέτουν αρχειακό υλικό.

Με απλά λόγια: χθες το πρωί στο συνοικισμό Κυπριάδου, στα Πατήσια, 15 άτομα μεταξύ εθελοντών και της ερευνητικής-συντονιστικής ομάδας της Monumenta, χωρισμένα σε πέντε ομάδες κατέγραψαν 60 ενδιαφέροντα κτήρια σε 12 οικοδομικά τετράγωνα. Η καταγραφή, εννοείται, δεν αφορά μόνο οικίες ή συγκροτήματα διαμερισμάτων, αλλά εκκλησίες ή βιομηχανικά κτήρια.

Στο δελτίο καταγραφής αναγράφεται η διεύθυνση, οι όροφοι του κτηρίου, τα χαρακτηριστικά του και γίνεται προσπάθεια συνέντευξης με τους ιδιοκτήτες.

«Υπολογίζεται πως στην Αθήνα υπάρχουν 7.000 κτήρια που χρήζουν καταγραφής» λέει η Ειρήνη Γκρατσία, από την ερευνητική επιτροπή. Η ίδια θα προσθέσει το αυτονόητο, πως δεν μπορείς να σώσεις κάτι αν δεν το έχεις καταγράψει και τεκμηριώσει. «Σημειώστε πως αυτή τη στιγμή η καταγραφή γίνεται από είκοσι εθελοντές, ενώ έχουν δηλώσει υποψήφιοι σαράντα ακόμα».

Καταγγελία

«Χθες καταγράψαμε, ανάμεσα σε άλλα, δυο υπέροχα κτήρια του 1935, πιθανότατα σχεδιασμένα από τον ίδιο αρχιτέκτονα, που οι ιδιοκτήτες τους είχαν από μόνοι τους ζητήσει να κριθούν διατηρητέα».

Η ίδια θα λύσει και την απορία σχετικά με το κτήριο της οδού Ραβινέ: «Εφόσον μας ειδοποιούν, καταγγέλλουμε αμέσως την κατεδάφιση ενός κτηρίου που ναι μεν δεν έχει κριθεί διατηρητέο, έχει όμως όλα τα χαρακτηριστικά για να κριθεί ως τέτοιο. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει εάν ειδοποιηθούμε αμέσως και γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία, προτείνοντας την κήρυξή του. Στη συνέχεια η προσπάθεια είναι να το σώσουμε οριστικά».

Η ιστοσελίδα του προγράμματος που υλοποιείται με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΛΑΚ) θα είναι έτοιμη σύντομα και αποτελεί εργαλείο για την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων, ελεύθερα προσβάσιμη, η οποία θα είναι η πηγή πληροφόρησης για τα καταγεγραμμένα κτήρια. Προβλέπεται επίσης άμεσα μια εφαρμογή Mobile, ώστε να περιηγείται από το κινητό του ο ενδιαφερόμενος τα τεκταινόμενα.

Επιστημονικοί σύμβουλοι του προγράμματος είναι οι: Ελ. Μαΐστρου (καθηγήτρια ΕΜΠ), Α. Συμεών (αρχιτέκτονας-πολεοδόμος), Γ. Τζιρτζιλάκης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Βόλου), Π. Τουρνικιώτης (καθηγητής ΕΜΠ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική