Ηλεκτρονική Έκδοση

Διευρύνεται το χάσμα εργαζόμενων - εταιρειών

Το «χάρτινο» ρεκόρ του Dow Jones

Συνεχίζει το «τύπωμα» δολαρίων η Fed, χαίρονται οι κερδοσκόποι

Οι υποσχέσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα συνεχίσουν να πετούν φρεσκοτυπωμένο πάμφθηνο χρήμα από το ελικόπτερο και δεν θα το αποσύρουν, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ εύθραυστη έκανε πολλούς διεθνείς παίκτες να σηκώσουν το δείκτη Dow Jones σε νέο υψηλό από τη χαρά τους.

Ο βιομηχανικός δείκτης κινείται πάνω από τις 14.200 μονάδες ξεπερνώντας το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ που σημείωσε στις 11 Οκτωβρίου του 2007 στις  14.198,10 μονάδες αλλά και το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο που σημείωσε στις 9 Οκτωβρίου του 2007 στις 14.164,53 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι σε επίπεδο ρεκόρ αλλά το χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις εταιρείες που τους απασχολούν διευρύνεται και μπορεί να επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα των αυτόματων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες που μπορεί να στοιχίσει 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

"Μέχρι στιγμής σε αυτή την ανάκαμψη, οι εταιρείες έχουν κατακτήσει ένα ασυνήθιστα υψηλό μερίδιο του εισοδήματος", δήλωσε ο Ιθαν Χάρις, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της παγκόσμιας οικονομίας στην Bank of America Merrill Lynch.

"Η υγεία του εταιρικού τομέα στις ΗΠΑ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το σύνολο της οικονομίας. Και μέχρι να έλθει μια πλήρη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, αυτό θα συνεχιστεί".

Υποστυλώματα: Επεκτείνεται ο ισολογισμός της Fed, ανεβαίνει ο δείκτης S&P 500 Υποστυλώματα: Επεκτείνεται ο ισολογισμός της Fed, ανεβαίνει ο δείκτης S&P 500 Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ ως ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος ανήλθαν στο 14,2% το γ’ τρίμηνο του 2012, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1950.

Την ίδια ώρα το ποσοστό του εισοδήματος που πήγε στους εργαζόμενους υποχωρεί στο 61,7%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1966.

Τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 20,1% σε ετήσια βάση από το τέλος του 2008, είπε, αλλά το διαθέσιμο ενισχύθηκε μόλις 1,4% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο, (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό).

Η κίνηση αυτή της Fed που συνεχίζει την επεκτατική πολιτική «εκτύπωσης» είναι ένδειξη δύναμης ή αδυναμίας;

Μάλλον αδυναμίας της οικονομίας, αλλιώς θα μάζευαν την επέκταση για να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπρόεδρος της Fed (J. Yellen) ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αγορές τίτλων ύψους 85 δισ. δολ. ανά μήνα, καθώς στην τρέχουσα περίοδο δεν προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι (πληθωριστικοί) από την εφαρμογή του προγράμματος. Επισήμανε ωστόσο, ότι η Fed θα συνεχίσει να αξιολογεί τους δυνητικούς κινδύνους και το κόστος από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης.

Η μεγάλη απόκλιση της φούσκας του χρηματιστηρίου και του πραγματικού ΑΕΠ στις ΗΠΑ φέρνει κραχ Η μεγάλη απόκλιση της φούσκας του χρηματιστηρίου και του πραγματικού ΑΕΠ στις ΗΠΑ φέρνει κραχ Η Αντιπρόεδρος της Fed εκτιμά ότι η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εξακολουθεί να ασκεί επεκτατική νομισματική πολιτική και μετά την εδραίωση της οικονομικής ανάκαμψης και επισήμανε ότι στόχος αποτελεί η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 6,5% (τρέχον επίπεδο: 7,9%).

Ο Πρόεδρος της Fed Minneapolis (N. Kocherlakota) ανέφερε ότι ο στόχος για ποσοστό ανεργίας στο 6,5% θα μπορούσε να αναθεωρηθεί χαμηλότερα, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την Κύπρο εντός του Μαρτίου. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Rehn) δήλωσε ότι ενδεχομένως τον Απρίλιο αποφασιστεί επιμήκυνση της λήξεως των δανείων που έχουν λάβει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix υποχώρησε το Μάρτιο σε χαμηλό (-10,6, εκτίμηση: -4,3, Φεβρουάριος: -3,9, μέσος όρος 6 μηνών: -13,23) από το Δεκέμβριο του 2012, αντανακλώντας την προσφάτως αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Aναβάθμιση της προοπτικής της Πορτογαλίας
ΗΠΑ: Οι τίτλοι για την ανεργία δεν λένε όλη την αλήθεια
ΗΠΑ: Τραπεζικά κέρδη ρεκόρ... αλά 2007
To ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Ανάμεσα σε δυο «γκρεμούς»
Από το οικονομικό κραχ ώς τον Μακάρθι
Ανάπτυξη ΗΠΑ: Στο ζενίθ τα κέρδη, στο ναδίρ οι δουλειές
Forbes: Διεθνής πλουσίων αξίας 5,4 τρισ. δολ.
Ομπάμα: Πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν από τις αυτόματες περικοπές