Ηλεκτρονική Έκδοση

Σκουριές Χαλκιδικής - Δακρυγόνα μέσα στο σχολείο της Ιερισσού

«Εμπόλεμη ζώνη» η Ιερισσός (βίντεο)

Διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας

Τελευταία ενημέρωση:

Ένταση επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης στην Ιερισσό, στην Χαλκιδική, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με σκοπό τις προσαγωγές κατοίκων ενώ ακούγονται καμπανοκρουσίες συναγερμού στην πόλη.

http://antigoldgreece.wordpress.com/ http://antigoldgreece.wordpress.com/ Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι, από την ξαφνική εμφάνιση ισχυρής αστυνομικής δύναμης και τη χρήση δακρυγόνων μέσα στο χωριό, ακόμη και μέσα σχολείο, εν ώρα λειτουργίας του, με τα παιδιά να λιποθυμούν, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας στον SKAI, διέψευσε ότι έγινε ρίψη χημικών μέσα στο σχολείο, παρά μόνο στο μπλόκο των κατοίκων που εμπόδιζαν την αστυνομία να εισέλθει στο χωριό για να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε (στις 17/2) στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί όταν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν την είσοδο του χωριού, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έλευση διμοιριών των ΜΑΤ που κατευθύνονταν προς το χωριό για να υποβοηθήσουν συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες της περιοχής, εισαγγελέας, έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και τζιπ της αστυνομίας μετέβησαν από τον Πολύγυρο στην Ιερισσό, για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοστάσιο "Ελληνικός Χρυσός". Τότε άρχισαν να χτυπάνε οι καμπάνες για να συγκεντρωθεί ο κόσμος έξω από το αστυνομικό τμήμα. Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά. Καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων κι έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Επτά κάτοικοι από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγία έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιο "Ελληνικός Χρυσός", για ταυτοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φερόμενοι ως ύποπτοι μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό, συνοδεία ΜΑΤ, και αναμένεται να γίνει έρευνα στις προσωπικές τους κατοικίες. Οι κλούβες έχουν σταματήσει αυτή την ώρα, στη διασταύρωση για Ξηροποτάμι.

http://antigoldgreece.wordpress.com/ http://antigoldgreece.wordpress.com/ Στο μεταξύ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι “τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά”.

Ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ανέφερε πως “Συγκεντρώθηκε στην Ιερισσό κόσμος από το χωριό αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές”. “Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό. Παρ όλα αυτά έφτασαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και φτάνουν και άλλες. Μεταφέρουν μαζί τους πέντε συλληφθέντες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα ενώ τους συνοδεύουν και τρεις εισαγγελείς. Η ένταση του κόσμου βρίσκεται στο ανώτερο σημείο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά” προσθέτει. Σημειώνει, εξάλλου, ότι μετά τα επεισόδια στο σχολείο, οι καθηγητές ειδοποιούν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Μια μαρτυρία

Η κατάσταση αυτή την ώρα στην περιοχή είναι «εμείς είμαστε μαζεμένοι κι απέναντί μας όλος αυτός ο στρατός που ήρθε σήμερα, στην έξοδο της Ιερισσού, μόνοι μας, έγινε ξαφνικά βλέπετε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο enet.gr ο Κώστας Ευθυμίου, κάτοικος Ιερισσού, ο οποίος μας μίλησε για τα σημερινά γεγονότα και γενικότερα για την αντιμετώπιση του αγώνα των κατοίκων από τις αστυνομικές αρχές.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι Γάζα, και η αστυνομία μας συμπεριφέρεται όπως οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους. Ήρθαν πέντε κλούβες και πόσα ακόμη αυτοκίνητα, και με εισαγγελέα, ότι δήθεν θέλουν να κάνουν έρευνα για τους δράστες της επίθεσης. Ενώ θα μπορούσε ένας εισαγγελέας και δυο – τρεις αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά αυτή, ήρθαν τόσο μεγάλες δυνάμεις...Γιατί; Να μας εκφοβίσουν. Εδώ κι ένα μήνα ζούμε ένα καθεστώς με συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ εμείς ήμασταν συνεπείς, όποτε μας φώναζε η αστυνομία, πηγαίναμε για κατάθεση κλπ. Και σήμερα ξαφνικά έγινε αυτό», περιγράφει ο Κ. Ευθυμίου.

«Έριξαν δακρυγόνα πάνω μας, στο γυμνάσιο, τόσα παιδιά αρρώστησαν, λιποθύμησαν, ένα χτύπησε και στο κεφάλι, τι να πω, τόση αγριότητα...Ακόμη κι η συμπεριφορά προς τους δικηγόρους υπεράσπισης, απαράδεκτη! Ούτε στοιχεία τους δίνουν για τις υποθέσεις, τους περιγελούν, τους κοροϊδεύουν. Δεν υπάρχει ούτε νομικός πολιτισμός, τίποτα», υπογραμμίζει ο κάτοικος Ιερισσού Κ. Ευθυμίου, ο οποίος μας λέει άφοβα το όνομα του «γιατί εμείς εδώ πάνω δεν φοβόμαστε, μιλάμε και δρούμε φανερά».

Το Σάββατο οι κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30, στο Δημαρχείο της πόλης, «ενάντια  στα μεταλλεία και την τρομοκρατία».

Δηλώσεις των κομμάτων

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό της Χαλκιδικής ζήτησαν, πριν από λίγο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία». Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή, υπογράμμισε. Φοβάμαι για τα χειρότερα, είπε ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μην ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Επίσης, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην  κοινωνία». Και καταλήγει καταδικάζοντας τη βία κι επισημαίνοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και για σεβασμό της νομιμότητας.

«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «όργιο αυταρχισμού» και για «ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής», και ζητά «Να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος

"Ενημέρωση, που είχε αρμοδίως, για τα επεισόδια στην Ιερισσό» επικαλέστηκε, πριν από λίγο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης και, μιλώντας στη Βουλή, είπε: «Αστυνομική δύναμη είχε μεταβεί στην περιοχή, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών, με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση που είχε λάβει χώρα στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες. Κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών, που είχαν πάει εκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους".

Σύσκεψη αύριο με τους εμπλεκόμενους φορείς


Εξάλλου, οι δικηγόροι υπεράσπισης έκαναν παράσταση στον Προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών, ο οποίος συγκάλεσε για αύριο σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με όλους τους εμπλεκόμενους -μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων, Αστυνομία και τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα- προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων Μιχάλης Βλαχόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι τα ΜΑΤ έκαναν ρίψη δακρυγόνων μπροστά σε σχολείο της περιοχής. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της ρίψης χημικών, ενώ ένας μαθητής έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, πράγμα που επιβεβαίωσε κ. Βλαχόπουλος.
 
Χθες συνελήφθησαν δύο μαθήτριες Λυκείου, 15 και 16 ετών, στο πλαίσιο της έρευνας για την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που θα πραγματοποιήσει τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές. Οι δύο μαθήτριες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πολυγύρου.
 
Ντίνα Μπατζιά
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

10 σχόλια

1 Ο/Η apollodoros έγραψε: (πριν 7 έτη)
’Μιλάνε για τα δακρυγόνα ,και αναονευστικά και .και ... και.....Τους ανθρώπους που τους έλουζαν με βενζίνη να τους κάψουν τους ξεχασαν ,.Σωστά κάνει η αστυνομία και μπράβο στον εισαγγελέα ,διότι θα πρέπει να καταλάβουν οι προοδευτικοί κάτοικοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται
2 Ο/Η skopelos έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΣΚΟΠΕΛΟΣ Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής! ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ http://skopelos-news.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7528.html
3 Ο/Η EMILY έγραψε: (πριν 7 έτη)
Το δδίκαιο είναι με το μέρος των κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζοντε γιά καθαρό περιβάλλον.Ανιί πινακίου φακής (κάποιες θέσεις εργασίας )πρέπει να μολυνθεί η γή και το νερό ώστε να μη θέλει κανείς να πάει για τουρισμό συην Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη κτλ,γιατί ότι φάει και πιεί θα περιέχε ίχνη κυανίου και αρσενικού.
4 Ο/Η Πέτρος έγραψε: (πριν 7 έτη)
ποιός νόμος ρε φίλε και ποια απόφαση; Νόμο λες εσύ το ξεπούλημα που έκαναν 3 υπόδικοι (Τσοχατζόπουλος - Πάχτας - Παπακωνσταντίνου); Κοίτα να δεις νομιμόφρονες ...
5 Ο/Η Taxonei έγραψε: (πριν 7 έτη)
Μα γιατί διαμαρτύρεστε τώρα κύριοι; Μια ζωή δεξιά δεν ψηφίζετε εκεί πάνω; Καπιταλισμό δεν θέλετε; Ο Πάχτας από παρθενογέννεση βγήκε; Φάτε τις μάπες σας τώρα και τα χημικά σας και τουμπεκί. Οι καρχαρίες διψάνε για χρήμα. Ταϊστε τους!
6 Ο/Η Andreas έγραψε: (πριν 7 έτη)
@apollidoros: Καλά, δε ντρέπεσαι; Από το Μπόμπολα πληρώνεσαι για να τα γράφεις αυτά; Πάνε να καταστρέψουν όλη τη βόρεια Χαλκιδική, την έδωσαν τζάμπα (11 εκ. ή παίρνοντας απλώς μίζες, ποιος ξέρει) στους Καναδούς και το Μπόμπολα, δεν θα πληρώνουν τίποτα στο κράτος, προσφέροντας (ίσως) δουλειά σε μερικούς ντόπιους-κολλητούς του δημάρχου (και περισσότερους μετανάστες ουσιαστικά με μεροκάματα τρόμου), θα κόψουν όλα τα δέντρα, θα τη δηλητηριάσουν όλη με κυάνιο (ωραία νερά θα έχει μετά) για να βγάλουν φθηνά το χρυσό, και τους υπερασπίζεσαι; Ξανά: ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΛΙΓΑΚΙ; Και αν ο "νόμος" πει πως πρέπει να σου πάρουν το σπίτι, έτσι θα πεις; πως ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, κι ας είναι ανήθικος;
7 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΧΕΙΛΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
8 Ο/Η Δέσποινα έγραψε: (πριν 7 έτη)
Η επίθεση στα οχήματα των Καναδών και του Μπόμπολα έγινε από δικούς τους. Στημένη ήταν και με το πρόσχημα αυτό ψάχνουν για υποτιθέμενους υπόπτους , μπαίνουν στα σπίτια, επιτίθενται σε σχολεία, προσάγουν ανήλικα . Δεκαπεντάχρονα κοριτσάκια ύποπτα. Έλεος πια.
Κρεμάλα στον Πάχτα και σε όλους τους πατριδοκάπηλους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9 Ο/Η ΝΙΚΟΣ έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΠΕΙΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ .. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΚΕΙ .. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ .. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ .. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ..
10 Ο/Η Giorgos έγραψε: (πριν 7 έτη)
Απορώ που κάποιοι υποστηρίζουν τον "Ελληνικό Χρυσό", όταν δεν τους πέφτει λόγος γιατί βρίσκονται στην ασφάλεια του σπιτιού τους στην Αθήνα. Εκτός ότι η Εταιρεία είναι ένα σκάνδαλο και μισό (ακόμα και με συστάσεις Ε.Ε. για το μικρό κόστος χωρίς διαφανείς διαδικασίες ανάθεσεις), το κράτος έχει υπογράψει ότι δεν θα πάρει "δεκάρα" τσακιστεί από φορολογικά έσοδα. Δηλαδή, ναι μεν το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του περιβάλλοντος θα το "φάμε" εμείς και κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής που δεν θα μπορούν να πιούν ιούτε νερό - το κέρδος είναι ΜΗΔΕΝ. Βασικά το τίμημα πώλησης (επιδοτούμενης πώλησης) είναι μικρότερο από το κόστος που δίνει η ΝΕΤ για το Champions League σε ένα χρόνο, ενώ θα κοστίσει το έργο στο κράτος πάνω από 500απλάσια χρήματα σε περιβαντολογική καταστροφή για 100άδες χρόνια. Η εξόρυξη αυτή μπορεί να επηρεάσει μάλιστα όλη την περιοχή, ακόμα και το νερό της Χαλκιδικής, με ανυπολόγιστες ζημίες σήμερα (έσοδα τουρισμού) και μελλοντικά (τεράστιες δαπάνες υποκατάστασεις).
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 10

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Διαψεύδει ο υφυπουργός Παιδείας την επέμβαση ΜΑΤ σε σχολεία της Ιερισσού
Την παραίτηση ή την αποπομπή Δένδια ζητά ο Καμμένος
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στην Ιερισσό
Ιερισσός: Δακρυγόνα και πολιτική ένταση
Συναινούν στην εκτόνωση της έντασης στις Σκουριές
Χαλκιδική: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της Ιερισσού
Πορεία αλληλεγγύης για τις Σκουριές στα Προπύλαια
«Τέλη για μεταλλευτικά δικαιώματα»
Καταγγελία για προσαγωγή ανήλικης σχετικά με τον εμπρησμό στις Σκουριές