Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε τις ΗΠΑ με πυρηνική επίθεση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ως αντίποινα στην τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα. Οι κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν ως στόχο τους βορειοκορεάτες διπλωμάτες, οι οποίοι τίθενται υπό επιτήρηση, τις μεταφορές χρημάτων και την πρόσβαση σε προϊόντα πολυτελείας.

Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την τέταρτη επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Τα νέα μέτρα αποτελούν μια προσπάθεια να στερήσουν τη Βόρεια Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της. Μεταξύ άλλων, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και επιβάλλεται απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό σε τρία άτομα και δύο εταιρίες, που συνδέονται με τον βορειοκορεάτικο στρατό.

Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας, τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας, και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν.

Η απόφαση 2094 του Συμβουλίου βασίστηκε σε πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Η έγκρισή της σημειώθηκε ύστερα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι 15 χώρες του Συμβουλίου δηλώνουν «τη μεγάλη ανησυχία τους» για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου, την τρίτη στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ μετά τις δύο προηγούμενες του 2006 και του 2009. Τονίζουν ότι είναι έτοιμες να πάρουν «σημαντικά περαιτέρω μέτρα» —τα οποία δεν διευκρινίζονται— εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση

Λίγο πριν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση. Αναφερόμενη στην απειλή, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, είπε ότι «με τους συνεχείς εκφοβισμούς και τις προκλήσεις» η Πιονγκγιάνγκ «δεν θα επιτύχει τίποτα». «Θα υπάρξει μόνο περαιτέρω απομόνωση της χώρας και του λαού της και θα υπονομευθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία», τόνισε.

Με αφορμή την απειλή της Πιονγκγιάνγκ η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή, μέσω της αντιπυραυλικής άμυνάς της.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις για την έναρξη πολέμου. 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
ΟΗΕ
Για το ίδιο θέμα
Η Β. Κορέα καταργεί τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη Ν. Κορέα
Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική άμυνα στις δυτικές ακτές