Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκές υπογραφές για στήριξη του ασύλου στην Ελλάδα

Ενα ευρύ φάσμα μέτρων υποστήριξης στους τομείς της διαδικασίας ασύλου και στους όρους υποδοχής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η 2η φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ομάδων στήριξης ασύλου στην Ελλάδα, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου, δρα Robert Visser.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει υποστήριξη σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά και την αποστολή των ομάδων υποστήριξης για το άσυλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου (European Asylum Support Office - EASO). Ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων υποστήριξης στους τομείς που ακολουθούν:

* Διαδικασίες ασύλου κατά τη μεταβατική περίοδο, κυρίως τη διαχείριση των συσσωρευμένων εκκρεμών προσφυγών κατά αποφάσεων ασύλου.

* Βιώσιμες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, ιδιαίτερα στη διαχείριση της ποιότητας των διαδικασιών σε πρώτο και δεύτερο βαθμό υπό τη νέα Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα και τη νέα Αρχή Προσφύγων.

* Οροι υποδοχής, κυρίως στην παροχή πρώτης υποδοχής και την παραπομπή ομάδων με ειδικές ανάγκες υπό τη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στην Ελλάδα.

* Οριζόντια ζητήματα, όπως στον τομέα της διαχείρισης της χρηματοδότησης της Ε.Ε. και ad hoc σεμινάρια για τον καθορισμό της ιθαγένειας.

Μετά την υπογραφή του Σχεδίου, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ευχαρίστησε τον διεθνή οργανισμό για την τεράστια βοήθεια που παρέχει, την τεχνογνωσία και την οικονομική στήριξη στη χώρα μας για τα θέματα ασύλου.

«Είναι πολύ σημαντικό, σ' αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, να μη νιώθει μόνη. Να νιώθει την ευρωπαϊκή στήριξη. Θα ήθελα λοιπόν και πάλι να ευχαριστήσω για τη γενικότερη στήριξη, αλλά και για την οικονομική στήριξη», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός.

«(...) Πρόκειται για μια έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον τομέα αυτό, η οποία φυσικά κατευθύνεται κατ' αρχάς στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου, με την Ελλάδα ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είμαι χαρούμενος που μπορέσαμε σήμερα να υπογραμμίσουμε αυτή την αλληλεγγύη και στήριξη», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του EASO.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Μετανάστες και πρόσφυγες