Έντυπη Έκδοση

Η κρίση και τα παιδιά μας

Η κρίση που διανύει η χώρα μας, αλλά και οι αφόρητες πιέσεις και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια, μπορεί να ανάψουν το φιτίλι της καταστροφής ακόμη και για τα παιδιά.

Παιδιά και έφηβοι, που έχουν ένα υπόστρωμα ψυχικών διαταραχών ή πάσχουν από κατάθλιψη, μπορεί με αφορμή ένα θλιβερό ή πιεστικό γεγονός να οδηγηθούν ακόμη και στην αυτοκτονία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει να έχουμε, ειδικά αυτήν την περίοδο, τα μάτια μας ανοικτά και να παρακολουθούμε τα συμπτώματα που πιθανώς να εμφανίσουν τα παιδιά μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτοκτονία είναι σπάνια στα παιδιά πριν από την εφηβεία και είναι κυρίως ένα πρόβλημα της εφηβείας, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 15 και 19, καθώς και της ενηλικίωσης. Ωστόσο, ακόμα και στην προεφηβεία μπορούν να εκδηλωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και ιδεασμοί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη ή τρίτη κύρια αιτία θανάτου σε εφήβους. Καταλήγει σε 2.000 θανάτους ανά έτος. Είναι επίσης πιθανό ότι ένας αριθμός των θανάτων, που αποδίδονται σε ατυχήματα, στην πραγματικότητα είναι αυτοκτονίες.

Διαβάστε τα συμπτώματα αλλά και τους παράγοντες κινδύνου ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ύποπτα σημάδια στα παιδιά, διά χειρός του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Εμμανουήλ Πολυζόπουλου:

«Διάφοροι παράγοντες αλληλεπιδρούν συνήθως πριν από τις αυτοκτονικές σκέψεις και πριν αυτές εξελιχθούν σε αυτοκτονική συμπεριφορά. Πολύ συχνά, υπάρχει μια υποκείμενη διαταραχή της ψυχικής υγείας και ένα ψυχοπιεστικό γεγονός που προκαλεί τη συμπεριφορά.

** Στα στρεσογόνα γεγονότα περιλαμβάνονται:

* Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

* Μια αυτοκτονία στο σχολείο.

* Απώλεια ενός φίλου ή φίλης.

* Μια έντονη παρενόχληση από το γνώριμο περιβάλλον (όπως οικογένεια, σχολείο ή τη γειτονιά) ή από φίλους.

* Ταπείνωση, υποτίμηση από τα μέλη της οικογένειας ή από φίλους.

* Θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.

* Η αποτυχία στο σχολείο.

* Πρόβλημα με το νόμο.

Ωστόσο, και παρ' όλο που ψυχοπιεστικά γεγονότα είναι αρκετά συχνά στη ζωή των παιδιών, αυτά σπάνια οδηγούν σε αυτοκτονική συμπεριφορά εάν δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα.

** Τα πιο κοινά υποκρυπτόμενα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

* Κατάθλιψη: οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν συναισθήματα απόγνωσης και αδυναμίας, που περιορίζουν την ικανότητά τους να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις στα άμεσα προβλήματα τους.

* Αλκοόλ ή ναρκωτικά: η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών μειώνει τις αναστολές στις επικίνδυνες συμπεριφορές και μειώνει την επίγνωση των συνεπειών.

* Κακός έλεγχος των παρορμήσεων.

* Παιδιά και έφηβοι που επιχειρούν απόπειρα αυτοκτονίας είναι συχνά θυμωμένοι με τα μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν την οργή τους και τελικά τη μετατρέπουν σε οργή ενάντια στον εαυτό τους. Μπορεί να επιθυμούν να χειραγωγήσουν ή να τιμωρήσουν τους άλλους ανθρώπους ("Θα το μετανιώσετε μετά, που θα με δείτε νεκρό").

Μερικές φορές η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα μιμητισμού, όταν δηλαδή ένα παιδί μιμείται τις ενέργειες των άλλων. Για παράδειγμα, απόπειρες αυτοκτονίας διάσημων ειδώλων της νεολαίας, αλλά και άλλων γνωστών προσώπων, συχνά ακολουθούνται από αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών. Ομοίως, μιμητικές αυτοκτονίες συμβαίνουν μερικές φορές στα σχολεία. Η αυτοκτονία παιδιών είναι πιο πιθανό να επισυμβεί σε οικογένειες στις οποίες υπάρχουν διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη) σε κάποιο μέλος, ειδικά μάλιστα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας ή άλλες βίαιες συμπεριφορές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Υγεία & Διατροφή