Ηλεκτρονική Έκδοση

Β.Κορέα: Απορρίπτει την παύση του πυρηνικού προγράμματος

Για αποφασιστική δράση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε επίσημα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων της χώρας, σηματοδοτώντας ότι σκοπεύει να αψηφήσει τις διεθνείς κυρώσεις και να υλοποιήσει τον στόχο της να γίνει μία χώρα με ισχυρή πυρηνική δύναμη.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ομόφωνα νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, την ενίσχυση οικονομικών περιορισμών και την πάταξη των προσπαθειών της για τη μεταφορά απαγορευμένων φορτίων.

Μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας αποτελεί η Κίνα, η οποία υποστηρίζει να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις. Το ψήφισμα, το πέμπτο από το 2006, έχει ως στόχο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η οποία στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, καταγγέλλει έντονα και απορρίπτει πλήρως το «ψήφισμα κυρώσεων» κατά της Βόρειας Κορέας, προϊόν της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. «Ο κόσμος θα δει ξεκάθαρα ότι η αμετάκλητη στάση της ΛΔΚ θα αναδείξει τη χώρα ως ένα «πυρηνικό κράτος», ως αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ να παρακινεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη σύνθεση του ψηφίσματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν νωρίτερα τη Βόρεια Κορέα ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές και τις προκλητικές ενέργειες, αλλά θα οδηγήσουν τη χώρα στη βαθύτερη απομόνωση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ πριν από την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Αφγανιστάν. «Είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει. Έχουμε συνεργασίες σε αυτό το μέρος του κόσμου που είναι σημαντικές».

Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνής προειδοποιήσεις και τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή, η οποία απέδωσε ισχυρότερη έκρηξη από την προηγούμενη δοκιμή του 2009. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή πυρηνικού όπλου μικρού μεγέθους.

Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η απειλές που εκτόξευσε αυτή την εβδομάδα η χώρα για επίθεση στις ΗΠΑ, αποτελούν περισσότερο μια προσπάθεια για την ενίσχυση του κύρους άμυνας και ασφάλειας της Βόρειας Κορέας. Πιστεύουν επίσης ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χρόνια ακόμα πίσω από την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά υποστηρίζουν ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τη χρήση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Δράση

Από την πλευρά της η διεθνής κοινότητα καλείται να δράσει με αποφασιστικότητα στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας ειδάλλως θα δώσει στην Πιονγιάνγκ το δικαίωμα να περιφρονεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί. Όταν λέμε ότι υπάρχουν συνέπειες, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ. Οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ είχαν άμεσο στόχο τους ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα, «οι οποίοι οδηγούν τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η απομονωμένη χώρα προκάλεσε αντιδράσεις αυτήν την εβδομάδα κάνοντας προκλητικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Απείλησε τις ΗΠΑ με ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα και είπε ότι από τη Δευτέρα η συμφωνία εκεχειρίας που έληξε τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) θα πρέπει να καταργηθεί.

Η Νούλαντ έκανε τις σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μία μέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις εις αντίδραση για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της χώρας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Η Βόρεια Κορέα απέκτησε πυρηνική δύναμη το 2006. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «κακές επιλογές» της Βόρειας Κορέας, που είχαν πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Κίνας.

Η Νούλαντ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας δεν βοηθούν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες για το λαό και να σταματήσει η απομόνωση της χώρας. «Το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθούν οι εντάσεις, γεγονός που είναι εξαιρετικά λυπηρό».

Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Τζετσί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν «θεμελιώδη» τρόπο για την επίλυση των ζητημάτων της Βόρειας Κορέας και ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν, αυτή την εβδομάδα, κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 12 Φεβρουαρίου. Η Κίνα, η μόνη σημαντική σύμμαχος της χώρας και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήταν σύμφωνη με τις κυρώσεις και δήλωσε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

«Εμείς πάντα πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν την τελευταία δράση των ενεργειών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ούτε ότι είναι ο θεμελιώδης τρόπος για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων», δήλωσε ο Γιανγκ σε συνέντευξη Τύπου.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Για το ίδιο θέμα
Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική άμυνα στις δυτικές ακτές