Έντυπη Έκδοση

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κατηγορείται ο Ν. Καρατζάς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στο εδώλιο και ο κύριος «Ιανός»

Ο εισαγγελέας θεώρησε «εντελώς απίθανο» να επέστρεψε 1,5 εκατ. χωρίς απόδειξη

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του «Ιανού» όλο κι εμπλουτίζονται, αλλά η σκιά της πολύκροτης υπόθεσης Τσοχατζόπουλου περί «μαύρου πολιτικού χρήματος» πέφτει βαριά πάνω στο δημιουργό της ομώνυμης αλυσίδας βιβλιοπωλείων Νίκο Καρατζά.

Η ακτινοβολία του «Ιανού» δεν φαίνεται να έχει δεχτεί σημαντικές ρωγμές ώς τώρα από την εμπλοκή του ονόματος του ιδρυτή του στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, ο Ν. Καρατζάς θα βρεθεί στο εδώλιο, κατηγορύμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Η ακτινοβολία του «Ιανού» δεν φαίνεται να έχει δεχτεί σημαντικές ρωγμές ώς τώρα από την εμπλοκή του ονόματος του ιδρυτή του στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, ο Ν. Καρατζάς θα βρεθεί στο εδώλιο, κατηγορύμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Οπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο τελευταίος είναι ένας από τους 18 που θα βρεθούν στο εδώλιο μαζί με τον πρώην υπουργό, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απαλλαγμένος όμως, όπως και οι υπόλοιποι, από την ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ως γνωστόν, κατά την ανακριτική διαδικασία, ο Νίκος Καρατζάς αρνήθηκε τα πάντα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, που αναφέρονται στη σχετική εισαγγελική πρόταση, όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε από την κοινή τους φίλη Σοφία Ιορδανίδου τα σχέδιά του για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Αθήνα, εκδήλωσε ενδιαφέρον να τον στηρίξει, δηλώνοντάς του ότι είχε βρεί επενδυτή και μάλιστα την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Η μεταξύ τους συμφωνία, δήλωσε, προέβλεπε την πώληση του 20% του «Ιανού» έναντι 1,5 εκατ. ευρώ (1.000.000 + 500.000) και καθ' υπόδειξιν του Ακη Τσοχατζόπουλου άνοιξε λογιαριασμό στη Eurobank EFG Private Bank Luxebourg SA, στον οποίο τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2006 αντίστοιχα εμβάστηκαν τα παραπάνω ποσά από την Credit Suisse Zurich, με εντολή της εταιρείας NORIS AG.

Το γεγονός ότι ουδέποτε ο Α. Τσοχατζόπουλος τον έφερε σ' επαφή με την οικογένεια Τσάκου οδήγησε τον Ν. Καρατζά, όπως ο ίδιος υποστήριξε, να επαναγοράσει το παραπάνω ποσοστό με το ίδιο τίμημα που είχε εισπράξει από την πώλησή του, εξασφαλίζοντας δάνειο 700.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και αντλώντας τα υπόλοιπα από τις δικές του οικονομίες. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, εν τούτοις, με διάφορα προσχήματα δεν του επέστρεψε τις μετοχές ούτε του έδωσε ποτέ απόδειξη για το σύνολο του ποσού που εισέπραξε μέσω της NORIS AG.

Δάνειο 700.000

Οι παραπάνω υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη του «Ιανού» δεν θεωρήθηκαν πειστικοί. Επικαλούμενος την κοινή λογική, ο αρμόδιος εισαγγελέας θεώρησε «εντελώς απίθανο» ένας επιχειρηματίας με το δικό του μορφωτικό επίπεδο και τη δική του εμπειρία να επέστρεψε 1, 5 εκατ. ευρώ χωρίς να απαιτήσει ούτε απόδειξη ούτε τα σώματα των μετοχών για την κατοχύρωσή του, ενώ και το ύψος του συγκεκριμένου ποσού κρίθηκε δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο του «Ιανού» (180.000 ευρώ) και την κερδοφορία που παρουσίαζε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Πέρα από τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στις χειρόγραφες σημειώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, επιβαρυντική για τον Ν. Καρατζά φαίνεται πως στάθηκε και η κατάθεση του συγκατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση, Νικόλαου Ζήγρα, ο οποίος δήλωσε στον ανακριτή πως η εταιρεία NORIS AG «ιδρύθηκε από μένα για ν' αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος μετοχές του "Ιανού"», πως «ο Νίκος Καρατζάς γνώριζε ότι η NORIS AG ήταν συμφερόντων του Τσοχατζόπουλου» και πως οι όροι τής μεταξύ τους αγοραπωλησίας είναι το «μεγάλο μυστικό τους»... Οπως και να 'χει, η επίμαχη συναλλαγή κρίθηκε ότι πιθανόν να υποκρύπτει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κάτι που μένει πια ν' αποδειχθεί ή να καταπέσει στο ακροατήριο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Καρατζά, Γιώργος Δημήτραινας, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στην «Ε». Διευκρίνισε ωστόσο πως η εισαγγελική πρόταση δεν περιλαμβάνει όλους τους ισχυρισμούς του πελάτη του, τους οποίους ο ίδιος θα επαναφέρει φυσικά στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Συνέπειες

Προσπαθήσαμε χθες να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και με τον ίδιο τον Ν. Καρατζά, αλλά οι απόπειρές μας στάθηκαν άκαρπες.

Τι συνέπειες είχε η παραπάνω υπόθεση στη λειτουργία της αλυσίδας από την περσινή άνοιξη ώς τώρα; Με το που άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα, ένας από τους στυλοβάτες του αθηναϊκού «Ιανού», ο Βασίλης Χατζηιακώβου, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου. Προς τα έξω προέβαλε προσωπικούς λόγους, και όντως έχει ήδη στα σκαριά δικά του επιχειρηματικά σχέδια. Οπως μας δήλωσε, όμως, έσπευσε να στείλει στον Ν. Καρατζά ένα εξώδικο, επικαλούμενος προσωπική ηθική βλάβη από τις τυχόν παράνομες δραστηριότητές του.

Το κενό του Χατζηιακώβου συμπληρώθηκε πάραυτα και οι εκδηλώσεις στο πολυσύχναστο καφενείο του «Ιανού» ενισχύθηκαν σε πρώτη φάση, με προσκλήσεις γνωστών ξένων συγγραφέων, όπως οι Νικολό Αμανίτι, Πιερ Ασουλίν, Ζαν Μισέλ Γκενασιά, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο ή ο Αρης Φιορέτος, καθώς και με τιμητικά αφιερώματα σε μια σειρά εκδοτικών οίκων, από τον «Ικαρο», την «Αγρα» και τον «Καστανιώτη» ώς τον «Ψυχογιό». Τα συγκεκριμένα αφιερώματα είχε συμφωνηθεί να προβάλλονται ιδιαίτερα μέσα από τις σελίδες του κυριακάτικου «Βήματος», αλλά η διεύθυνση της εφημερίδας, με το που υπήρξε εμπλοκή του ονόματος Καρατζά, υπαναχώρησε. Τα διαφημιστικά πακέτα, πάντως, της «Ιανός Α.Ε.» προς διάφορα έντυπα έκτοτε στάθηκαν αρκούντως αποτελεσματικά ώστε να μη δοθεί μεγάλη έμφαση σ' αυτή την εμπλοκή.

Γεγονός, εν τούτοις, είναι πως τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, τα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας με τις ποικίλες πολιτιστικές τους δράσεις διατηρούν ακόμα την ακτινοβολία τους. Οι Θεσσαλονικείς δεν ξεχνούν ότι, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με τη δημιουργία του πρώτου «Ιανού» επί της Αριστοτέλους άλλαξε άρδην η αντίληψη που είχαν για το τι σημαίνει βιβλιοπωλείο. Σε κανένα άλλο, για παράδειγμα, δεν υπήρχαν τραπεζάκια για να διαβάσει κανείς ή για ν' ανοίξει κουβέντα, ενώ ελάχιστα ήταν εκείνα που προσκαλούσαν συγγραφείς για κάτι περισσότερο από υπογραφές αντιτύπων.

«Βιβλιοπαρουσιάσεις»

Εχοντας περάσει από κάμποσα επαγγέλματα σχετικά με το βιβλίο -διορθωτής, επιμελητής, συντάκτης εγκυκλοπαιδικών λημμάτων, εκδότης περιοδικού- ο Νίκος Καρατζάς δεν ήταν ένας τυπικός βιβλιοπώλης. Στο πρόσωπό του, συγγραφείς και εκδότες αντίκριζαν έναν δικό τους άνθρωπο. Εισαγάγοντας ο ίδιος στο εκδοτικό μάρκετινγκ, πολύ συνειδητά, εντατικά κι οργανωμένα, το κεφάλαιο «βιβλιοπαρουσιάσεις», ανέδειξε τον «Ιανό» σε πνευματικό και καλλιτεχνικό πόλο έλξης, σε σημείο αναφοράς. Κάτι που κατάφερε να κάνει και με το υποκατάστημα της Αθήνας, στη διάρκεια λειτουργίας του οποίου ξεδιπλώθηκε κάθε πτυχή του εμπορικού του δαιμονίου.

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής, εργαστήριο διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, μουσικά αφιερώματα, εκδόσεις, εκδηλώσεις για λιλιπούτειους αναγνώστες, εκθέσεις ζωγραφικής, οι παράλληλες δραστηριότητες του «Ιανού» είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ. Ως εργοδότης, ο Νίκος Καρατζάς έχει έρθει κατά καιρούς αντιμέτωπος στα δικαστήρια με υπαλλήλους του που διεκδικούσαν κυριακάτικα ή υπερωρίες, ενώ από τους εκατοντάδες που έχουν περάσει από το κατάστημα της Σταδίου, εκείνοι που παραμένουν από την αρχή ίσως δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο έμψυχο δυναμικό του, πάντως, έχουν προστεθεί τελευταία αρκετοί νέοι συνεργάτες, ενώ οι προμηθευτές του πίνουν νερό στην υγειά του Καρατζά: μεσούσης της κρίσης, ο «Ιανός» είναι από τις λίγες βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να τηρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις υποδειγματικά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Βιβλίο