Έντυπη Έκδοση

Από την Πάντειο στο Πάντειο

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Πάντειος Σχολή, όπως ονομαζόταν για πολλές δεκαετίες, είχε -και πιστεύω συνεχίζει να έχει- έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στα ακαδημαϊκά πράγματα της χώρας.

Εδώ και δεκαετίες, η τότε Πάντειος ευτύχησε να έχει δασκάλους περιωπής, τον Στασινόπουλο, τον Τενεκίδη, τον Ζακυνθινό, τη Γιωτοπούλου, και στη Μεταπολίτευση άλλους σαν τον Καράγιωργα και τον Φίλια, που πέρα από την επιστημονική τους επίδοση ήταν και σύμβολα δημοκρατικών αγώνων. Γνώρισα την Πάντειο πριν από δύο και κάτι δεκαετίες σαν ένα πανεπιστήμιο όπου η Αριστερά ήταν ηγεμονική και όπου ο δάσκαλος έπρεπε να διαβάζει συνεχώς για να μην τον υπερφαλαγγίσουν οι μαθητές του.

Μεγάλες μορφές

Τηρουμένων οπωσδήποτε πολλών αναλογιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έπαιζε το ρόλο της γαλλικής Σορβόνης, μέρος τουλάχιστον των τμημάτων του Παντείου θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο αντίστοιχο με αυτόν της Ecole des Hautes Etudes.

Ο ρόλος αυτός ενός ανεξάρτητου, ευέλικτου και πρωτοποριακού θεσμού μπορεί να αναδειχθεί και από μορφές σαν αυτές του Νίκου Σβορώνου, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Jacques Derrida, του Κώστα Αξελού, του Γιώργου Χειμωνά και πολλών άλλων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνέδεσαν το όνομά τους με το ίδρυμα.

Οι «πληγές» του Παντείου

Παρά, ωστόσο, τις αδιαμφισβήτητες επιμέρους επιτυχίες σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να πούμε ότι μέχρι σήμερα κατορθώθηκε, και αυτό για εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες.

Στις εσωτερικές συγκαταλέγονται από τη μια το ότι το πολιτικό ενδιαφέρον ενίοτε ξεστράτισε, όπως και σε άλλα ΑΕΙ, σε κομματισμό και από την άλλη περίοδοι κακοδιοίκησης που πλήγωσαν το ίδρυμα, που ωστόσο προχώρησε στην αυτοκάθαρσή του. Στις εξωτερικές, μια παγκόσμια, δυστυχώς, στροφή των εκπαιδευτικών πολιτικών σε εργαλειακές κατευθύνσεις.

Στη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η παιδεία μας υπάρχουν, πιστεύω, δύο κατευθύνσεις και για το Πάντειο: είτε υποταγή σε εργαλειακές λύσεις, που εν ονόματι της αποτελεσματικότητας δυναμιτίζουν κάθε αποτέλεσμα, είτε μια πορεία που θα απαντήσει με πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους στις προκλήσεις των καιρών.

* Ομ. καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
Ιστορικά